Ha nem a koronavírus határozta volna meg 2020-at, vasárnap kezdődne a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Csakhogy idén minden másképp alakult, mint ahogy terveztük.

A NEK Titkárság hiányérzetünk enyhítésére videósorozatot indít. A kisfilmekben, amelyeket Erdő Péter bíboros személyes hangvételű felvezetői előznek meg, a világ öt kontinenséről tizenegy, a Kongresszusra meghívott előadó mondja el gondolatait és tartja bennünk a lelket ezekben az embert próbáló időkben.

Az online előtalálkozó nézőit Erdő Péter bíboros, prímás köszönti. A főpásztor fontosnak nevezte, hogy imádságban együtt reflektáljunk arra a nagy élményre és megrázkódtatásra, amit a járvány számunkra jelentett.

Iratkozz fel a Kongresszus YouTube csatornájára!

 

 

Erdő Péter bíboros, prímás interjút adott a Kossuth Rádiónak az online térbe szervezett előtalálkozóról és elárulta, lecserélte-e fekete noteszét telefonos naptáralkalmazásra.

Hosszú sivatagi vándorlás lenne a jövő szeptemberre halasztott kongresszus kezdetéig csak várni, ezért a katolikus világtalálkozó eredeti időpontjában naponta videóüzenetekben osztják meg az esemény meghívott előadói gondolataikat Budapesten át a világgal - többek között erről is beszélt a Kossuth Rádióban Erdő Péter bíboros.

A főpásztor a Vasárnapi Újság című műsor vendégeként elárulta, hogy az üzenetek között, amelyek szeptember 13-20. között kerülnek fel a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus YouTube-csatornájára, lesznek humorosak és szívhez szólóak is. Erdő Péter azt mondta: “Aki végigkíséri ezt, képet kaphat arról, hogy a világ katolikus közössége hogyan mozdul meg az Eucharisztia gondolatára és élményére.”

Az interjúban a bíboros kitért arra, hogyan élte meg a papság a világjárvány miatti bezártságot. Hogyan tudtak eleget tenni a hatósági egészségügyi előírásoknak és a hívek kérésének is, akik vágytak a szentmisére és a szentáldozásra. Erdő Péter beavatta a hallgatókat abba, miként szervezték meg ebben az időszakban a liturgikus eseményeket, hogyan tudtak eleget tenni a látogatási tilalom miatt zárva lévő kórházakban fekvők lelki gondozásának.

A bíboros, prímás beszélt arról a felelősségről is, ami azzal jár, hogy a Katolikus Egyház képviselői is intenzívebben jelentek meg az online térben. Erdő Péter elmondta, hogy a papi továbbképzéseken hangsúlyt fektetnek arra, hogy fiatalos, minőségi és hiteles tartalmakat tudjanak megosztani a világhálón. Kiderül, hogy ő vajon engedett-e a modern kor csábításának és lecserélte-e telefonos naptáralkalmazásra a kicsi, fekete noteszét.

A riporter annak kapcsán, hogy a nézők augusztus 20-án a főpásztori videóüzenetben egy mosolygó, dinamikus bíborossal találkozhattak, arról is faggatta a beszélgetőpartnerét, hogy ő maga hogyan éli át, hogy új felületeken is lehetősége nyílik Jézus tanításainak közvetítésére.

A beszélgetés ITT hallható 6h20-tól.

Forrás/Fotó: NEK

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon
2021 június
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Közelgő események

Egészségügyi dolgozók és segítő foglalkozásúak lelkigyakorlata:
Máriagyűd -
2021. 06. 18. - 2021. 06. 20.
A Székesegyház felszentelésének 130. évfordulója, PPHF Te Deum:
Pécsi Székesegyház -
2021. 06. 22. -
Igazgatói értekezlet:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 06. 24. -
Lectio Divina Eucharistica - online:
Pécs -
2021. 06. 24. - 2021. 06. 24.
PEM Kórustalálkozó:
-
2021. 06. 29. -

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség