„Magzatokért, gyermekekért, akiknek rövid földi élete ÜZENET” - olvasható a Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közösség kezdeményezésére a mohácsi temetőben felállított emlékmű oldalán.

Szeptember 15-én — a meg nem született gyermekek emléknapján — szobrot állítottak a mohácsi temetőben. A Szent Mónika Közösség kezdeményezésének célja, hogy felhívja a figyelmet a meg nem születettekre, valamint emléket állítson a rövid földi életet élt gyermekeknek. Az életvédelmi eseményen a helyiek szép számban gyűltek össze, a szobor megáldását követően pedig szentmisével ünnepeltek.

„Ez az emlékhely szimbólum és jelkép.” – mondta Nyúl Viktor pasztorális helynök a szobor leleplezése és megáldása előtti beszédében. „Jelképe a gyászunknak, a szomorúságunknak és emlékhelye az imádságunknak. Gyászoljuk mindazokat a gyermekeket, akiket megöltek az abortusz szörnyű bűncselekményével. Imádkozunk értük, engesztelünk, Isten irgalmát kérjük a családtagokra, minden emberre. Ugyanakkor ez az emlékhely kifejezi a reményünket abban, hogy Isten az irgalom, a megbocsájtás Istene. Isten nem tesz egyenlőségjelet a bűn és a bűnös között. Isten a bűnt utasítja el, de a bűnös emberre mindig igent mond, meghívva őt a megtérésre, a bűnbánatra. Végül ez az emlékhely szimbóluma az új kezdetnek —elhatározásunknak az evangéliumban gyökerező életvédelem mellett.”

A Pécsi Egyházmegye pasztorális helynöke arra buzdított, hogy legyen ez az emlékhely elhatározás a részünkről, hogy nemet mondunk a halál kultúrájára, nemet mondunk mindazon kísértésekre, amelyek az életet támadják, és nem becsülik meg. Legyen ez egy elhatározás részünkről, hogy fogjunk össze az élet védelmében, a gyengék-, a gyermekek-, és az embriók védelmében.

„Mi azért lehetünk itt, azért állhatunk itt, mert annakidején a szüleink igent mondtak az életünkre. Adjunk hálát az élet Urának és adjunk hálát a szüleinknek. Imádkozzunk azért, hogy tudjuk védeni az életet, tudjunk kiállni a család értéke mellett, a férfi és a nő szeretetkapcsolatára épülő felbonthatatlan házasság mellett, védve az ember identitását, a maga férfiúi és női mivoltában. Mondjunk igent az életre, bízzuk a meg nem született gyermekeket, családtagjaikat Isten gyógyító irgalmára.” – tette hozzá.   

A beszéd alatt Bacsmai László mohácsi plébános, kerületi esperes leleplezte a könnycseppet ábrázoló szobrot, amelyet Nyúl Viktor pasztorális helynök áldott meg, majd emlékmű talapzatánál a helyiek mécseseket helyeztek el és szabadtéri szentmisén vehettek részt a temető kápolnája előtti téren. A szobor felállítása széleskörű összefogás eredményeként, a plébánia közösségének, a város és a helyiek adományából valósult meg.

Fotók: Harasztovics Arnold

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon
2021 május
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Közelgő események

ELMARAD - Sérültek búcsúja:
Máriagyűd -
2021. 05. 14. - 2021. 05. 14.
ELMARAD - Pedagógusnap:
Pécs -
2021. 05. 15. -
Intézményvezetői értekezlet:
Magtár Látogatóközpont nagyterme -
2021. 05. 17. -
ELMARAD - Szabadegyetem:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 05. 19. -
Lectio Divina Eucharistica:
Dóm Kőtár -
2021. 05. 20. - 2021. 05. 20.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség