Assisi Szent Ferenc ünnepén Mecseki Imasétával, szentségimádással, teremtésvédelmi katekézissel és lelkigyakorlattal egybekötött szentmisével ünnepeltek a Pécsi Egyházmegye hívei.

Ferenc pápa Laudato si’ (Áldott légy) enciklikájához, valamint a 2020-ban meghirdetett teremtés évéhez csatlakozva a Pécsi Egyházmegye egy héten át számos, a teremtésvédelemhez kapcsolódó programmal hívta fel a testvérek figyelmét közös otthonunk megóvására. A Teremtés Hete alkalmával szeptember 27. és október 04. között egy érzékenyítő kiállítás, több faültetés, két teremtésvédelmi katekézis és turisztikai vezetések is várták az érdeklődőket városszerte, a programsorozatra azonban Assisi Szent Ferenc ünnepe tette fel a koronát. A természet szeretetéről ismert szentre emlékezve, vasárnap délután, 13.30-kor Mecseki Imasétával kezdődött a tematikus nap, majd az 5 km-es táv megtételét követően az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztus szemlésével folytatódott. A Ferences templomban meghirdetett szentségimádást Szép Attila az Egyházmegyei Hivatal irodaigazgatója vezette, aki ezt követően teremtésvédelmi katekézist tartott. Az atya elmondta, a Teremtés Hete alatt imádkoztuk a világért, amelyben mindannyian élünk, és amelyben sok negatív tapasztalatot szerzünk a Föld kizsigereléséről.  „Nem véletlen, hogy az elmúlt egy hét ezen a napon, Assisi Szent Ferenc ünnepén zárul, hiszen ő olyan nagy harmóniában élt a természettel, hogy teljesen belefeledkezett és Istent ismerte fel benne. (…) Az elmúlt napok eseményei azt a célt szolgálták, hogy Szent Ferenc nyomában magunk is feledkezzünk bele Istenbe, lobbanjon fel szívünkben a szeretet, valamint, hogy rácsodálkozzunk, mennyi szép dolog vesz körül és milyen értékes, gazdag világgal ajándékozott meg a Jóisten” – hangzott el a katekézis alatt, amely méltó módon emlékeztetett arra, hogy közös feladatunk a teremtett világ védelme.

assisi szt. ferenc ünnep 32

A katekézist követően 17.00 órakor ünnepi szentmisével folytatódott a Teremtés Hete zárónapja, ahol Dohány Zoltán plébános köszöntötte a híveket, majd a szentmise kezdetekor kifejezte háláját a Szent Ferenc ünnephez kapcsolódó háromnapos lelkigyakorlatért, melyet Rosner Zsolt magyarszéki plébános vezetett. Később, a koncelebráns atya a homíliában hangsúlyozta, fontos, hogy mindannyian megtanuljunk örülni, ezzel hátat fordítva a panaszkodásnak, a sóvárgásnak. „Hogyan tudjuk megszentelni a személyiségünket? - kezdte a prédikációt – Ez a kérdés nem arra vonatkozik, hogy mennyire kimunkáltak a képességeinket, hanem arra, hogy mennyire adjuk azokat Istennek, mert az Úrnak félkészen, teljesen készen és elhasználódottan is felajánlhatjuk azokat. Ezért nem érdemes azt hajtogatni, hogy nekem ez még nem megy, nekem ez már nem megy. Egyszerűen el kell felejteni az >úgysem< szóval kezdődő mondatokat, hiszen Isten sem mond ilyet. Helyette viszont keressük azt, ami Istenhez fordít, lehet ez egy belső mag, ami növekedhet akár fakadhat a másokkal szembeni érdeklődés során, de a megfontoltságban is attól függően, hogy milyenek vagyunk. Ugyanis mindannyian különbözőek vagyunk, de közös feladatunk, hogy minden, ami bennünk van, azt adjuk Istennek és mondjuk ki: Uram, ezzel Te dolgozzál!” – jelentette ki Rosner Zsolt atya, majd hozzátette, a mi lelkünk ajándék, így tekintsünk magunkra. Végül a homília zárásakor megjegyezte, nekünk, keresztényeknek nem kötelességeink vannak, hanem lehetőségeink – tekintsünk így a közös otthonunkra is!

Fotó: VN

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 26. - 2024. 05. 26.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.
PAPSZENTELÉS a pécsi székesegyházban:
-
2024. 06. 22. - 2024. 06. 22.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség