Első alkalommal szerveztek online rekollekciót a Pécsi Egyházmegye papjai és szerpapjai számára, így a hagyományos lelki nap eltért a korábban megszokottaktól, a személyes jelleg mégis megmaradt.

Vitathatatlan, hogy nehéz időszakot élünk. A koronavírus-járvány első hullámát az ajtót – lakásajtót, iskolaajtót és templomajtót – magunkra zárva vészeltük át. A húsvéti szent három napot, Krisztus mennybemenetelét, a vasárnapokat online szentmisék keretében ünnepeltük. Otthonainkban oltárt rendeztünk be, gyertyákkal, szent képpel, imakártyával, feszülettel, Szűzanya szoborral. A megélt élethelyzeteket felidézni csupán néhány perc, azonban tagadhatatlan nehézséget jelent, hiszen az akkor kialakult hiányt ma is hordozzuk, és nem tudjuk, hogy milyen hónapok állnak előttünk. Elképzelni is rossz, milyen lenne online ünnepelni Krisztus születését, ugyanakkor a Szentlélek erejéből fel kell készülni arra, amitől előre fáj a szívünk. – Többek között ez is lehetne a november 9-én tartott online papi rekollekció egyik tanúsága, amelyet Versegi Beáta Mária szerzetesnővér, a Nyolc Boldogság Közösség tagja vezetett. „Én vagyok itt” című előadása megerősítő üzeneteket hordozott, miközben a jelenre reflektált. A meghatározott időközönként szervezett lelkinap alkalmával ezúttal nem a Magtár Látogatóközpontban vagy Mohácson gyűltek egybe az atyák, hanem ki-ki a maga plébániáján, irodájában ülve online kapcsolódott a lelkigyakorlat elmélkedéséhez, amely során a szerzetesnővér számos elgondolkodtató kérdés felvetésével és gondolattal ajándékozta meg a résztvevőket.

„Hogyan tudjuk a jelenlegi járványhelyzetben a szentségeket úgy bemutatni, visszahívni, hogy annak a gyökeréhez elvezessük a híveket? Ez egy olyan izgalmas téma, amellyel a lelkipásztoroknak dolguk van. Jézus a szentségek által működik hatékonyan közöttünk, a szentségek pedig azt üzenik, hogy Isten velünk van, megtapasztalhatjuk ennek az erejét, viszont nem hunyhatunk szemet afölött, hogy ebben a helyzetben új formát ölt a szolgálat. Bizonyos tekintetben a papok egyedül maradtak. Egyedül Jézus Krisztussal, aki szavaival, cselekedeteivel, halálával és feltámadásával Isten szavát hordozza. Ezt tudva nekünk is az alapokhoz kell visszatérni, a konkrét valósághoz, Isten egyszülött Fiához”

– hangsúlyozta Beáta nővér, majd Sziénai Szent Katalin szavainak felidézésével folytatta az első előadást: „napba öltözött férfiak a papok, és nap nem más, mint az Eucharisztikus Krisztus”.

A lelkigyakorlat során elhangzott az is, hogy a lelkipásztorok jelen körülmények között hogyan maradhatnak a béke hírnökei, hogyan őrizhetik meg a közösség és az emberi kapcsolatok dinamikáját.

A két részletben megtartott rekollekció előadásai között az atyák csoportokban megoszthatták egymással gondolataikat, eddigi tapasztalataikat és azokat a lehetséges utakat, melyek járhatónak bizonyultak a közösségekben. Bár a személyes találkozás fizikai valójában nem jöhetett létre, a tanítás emelkedettsége nem veszített magából. ezt igazolták a webkamerán át figyelő tekintetek és a résztvevők visszajelzései.

Papi rekollekció l 2

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2023 december
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Dombóvár -
2023. 12. 08. - 2023. 12. 08.
Diakónusszentelés:
Bonyhád -
2023. 12. 09. - 2023. 12. 09.
Serbakow Tibor ötvösművész kiállításának megnyitója:
Pécsi székesegyház Corpus Christi kápolnája -
2023. 12. 09. - 2023. 12. 09.
Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2023. 12. 10. - 2023. 12. 10.
Férfitalálkozó:
Szigetvár -
2023. 12. 15. - 2023. 12. 15.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség