Ünnepélyes projektzáró rendezvényt tartottak május 26-án a pogányi faluházban.  A LEADER Térségek közötti együttműködés végrehajtására benyújtott Együtt, úton, egymáshoz nevű pályázati projekt zárult le. A programban négy szervezet egymással partnerségben valósított meg olyan fejlesztéseket, amelyek közös célja a Baranya megyét átszelő észak-déli gyalogos zarándokút – Mária-út, Magyar Zarándokút – szolgáltatásainak fejlesztése volt.

 

 

Az Együtt, úton, egymáshoz projekt négy önálló elemből tevődött össze. Ezek mindegyike egy-egy pályázóhoz köthető, akik más szervezetekkel együttműködve valósították meg céljaikat.

A Tenkeshát Értékmegőrző Egyesület célja az volt, hogy a Diósvölgyben korábbi projektekkel kialakított ifjúsági tábor és kirándulóhely kínálta lehetőséggel kapcsolódhassanak a zarándokturizmus szervezett rendszeréhez. A „Rózsatemplom emlékfal” a zarándokúthoz ajánlott „Mária-kert” funkcióit jeleníti meg erdei környezetben, a kirándulóhely érdekében kialakított útvonal részeként. Az emlékfal a falu Árpád-kori templomának alapjait követi le azon a helyen, ahová a település az 1706-os tűzvészt követően kiköltözött – így fűzi össze a múltat a jelennel.

Máriagyűd a gyalogos zarándokutak egyik kiemelkedően fontos állomása. Ezért érthető, hogy Túrony mellett a Máriagyűdi Római Katolikus Plébánia (mint a Máriagyűdi Kegyhely működtetője), illetve a Pécsi Egyházmegye partnerségre léptek ebben a projektben. Rövidesen létrejött azonban az együttműködés a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumával is, akik Átán működtetnek egy vidéki portát, amely mindig is rendelkezésére állt, szállást és felfrissülési lehetőséget kínálva a zarándokúton járóknak.

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma számára nagy kihívás volt a projekt, mivel jelentős előkészítő – tervezési, engedélyeztetési – munkát is igényelt, és több millió forintos önrészt is kellett a megvalósításhoz biztosítani. A cél azonban, hogy a beruházás eredményeként kulturált, megnövekedett befogadóképességű zarándokház és lehetőségeiben bővülő mezei iskola áll majd az intézmény rendelkezésére, eléggé vonzó volt ahhoz, hogy belevágjanak a megvalósításba, és pályázatot nyújtsanak be a Mecsekvidék Egyesülettel mint LEADER Helyi Akciócsoporttal együtt.

Mint ismeretes, a Pécsi Egyházmegye a „Máriagyűdi Kegyhely turisztikai fejlesztése” címmel regionális fejlesztési pályázatot nyújtott be, és a közel fél milliárd forintnyi támogatási összegből és 26 millió forint önerőből igen jelentős és látványos fejlesztést valósít meg 2015-ben. A jelen projekt – bár léptékében jóval szerényebb – ennek továbbgondolása és kiegészítése volt. Általa javultak a templom audiovizuális adottságai, technikailag lehetővé vált a mobil szabadtéri hangosítás, illetve kialakítottak egy mobil beltéri kivetítőrendszert is. Fontos elemét képezte továbbá a projektnek a Bazilikát, a kegyhelyet és a gyalogos zarándokút Baranya megyei útvonalát és állomásait bemutató kiadvány összeállítása, illetve annak a két rövidfilmnek az elkészítése, amelyek Máriagyűdöt és környékét, illetve Túrony középkori templomát mutatják be.

A fentieken túl összesen hat tájékoztató táblát helyeztek el Máriagyűd mellett Túronyban, Átán, Pogányban és Bissén. 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2023 február
H K Sz Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

Közelgő események

Emlékmise Relu atya halálának 2. évfordulójára:
Bicsérd -
2023. 02. 09. - 2023. 02. 09.
Férfitalálkozó:
Mohács -
2023. 02. 10. - 2023. 02. 10.
Betegek világnapja:
-
2023. 02. 11. - 2023. 02. 11.
Szerzetesek találkozója:
Székesegyház, Pécs -
2023. 02. 11. - 2023. 02. 11.
Szerelmesek, jegyben járók szentmiséje:
Dzsámi, Pécs -
2023. 02. 14. - 2023. 02. 14.

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség