Június 25. és 27. között Pécsett tartja rendes éves konferenciáját a Magyar Patrisztikai Társaság. A korai kereszténységgel foglalkozó kutatók idén az eszmény és eszményítés szempontjából vizsgálják az egyházatyák munkásságát és az ókeresztény művészetet. A megjelenteket Udvardy György pécsi megyéspüspök köszöntötte.

A Magyar Patrisztikai Társaságot 2001-ben alapította Kecskeméten az I. Magyar Konferencia az Ókori Kereszténységről ötvenhárom résztvevője. A társaság célja az egyházatyák tanításának és általánosságban az ókori kereszténység történetének, írott és tárgyi kultúrájának tudományos szintű kutatása és megismertetése az érdeklődők szélesebb körével.

Somos Róbert, a Magyar Patrisztikai Társaság elnöke elmondta:

„A tagtársak mindannyian nemzetközi szintű kutatásokat végeznek, nehéz bármit is kiemelni. Hogy mégis megemlítsek néhányat az aktuálisan jelentős fejlemények közül: néhány éve Órigenésznek, az egyik meghatározó egyházatyának a zsoltárhomíliáit találták meg Münchenben, ez új lendületet adott a patrisztikai kutatásnak. Megjelennek továbbá a régészeti szempontú szemléletek, és a kappadokiai atyákkal kapcsolatos vizsgálódások is új eredményekre vezetnek."

Az érdeklődő közönség jeles hazai teológusok, irodalomtörténészek, filozófusok, klasszika-filológusok előadásait hallgathatja meg három napon át Pécsett. A konferencia előadói az eszmény és eszményítés szempontjából vizsgálják az egyházatyák munkásságát és az ókeresztény művészetet.

A nyitóelőadást D. Tóth Judit, a Magyar Patrisztikai Társaság elnökségi tagja tartotta.

„Az eszmény történetileg kialakult, nem pusztán a kereszténységhez kapcsolható fogalom. Antropológiai, nyelvi, retorikai, poétikai megformálás során teremtik meg az eszményített figurát. Az ókeresztény korban a mártírok és a szentek a legnagyobb eszményképek." – fogalmazott D. Tóth Judit.

A Magyar Patrisztikai Társaság feladatának tekinti az ókeresztény egyház- és társadalomtörténet, a teológiai és filozófiai gondolkodás, a liturgia, a művészet, a nyelv és a zene tanulmányozását, az ókeresztény kultúra más ókori vallásokhoz való viszonyának, hatásának és recepciójának vizsgálatát. Törekszik arra, hogy az ezeken a területeken folyó kutatásokat összefogja, azoknak fórumot teremtsen. Kiemelt célkitűzése, hogy az ókeresztény szerzők alkotásait magas színvonalú fordítások útján megismertesse.

 

Melléklet
Download this file (mpt-konferencia_2015_programfuzet_0.pdf)Részletes program[ ]

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 június
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség