A teremtés hete és Ferenc pápa nemrég megjelent körlevele kínált apropót egy nem mindennapi találkozáshoz a pécsi Magtár Látogatóközpontban. Ferenc pápa Laudato si! című enciklikája arra buzdít, hogy óvjuk a teremtett világot, amelyben élünk. Az enciklika magyar fordítása a napokban jelent meg Nobilis Márió atya közreműködésével.

Pécsett Nobilis Márió beszélgetőpartnere Lovasi András rockzenész volt, aki számos közéleti kérdésben szólal fel, s akinek dalszövegeit Márió atya lelkipásztori munkájában is rendszeresen felhasználja. A beszélgetést Heidl György, a Pécsi Egyházmegye kulturális, tudományos és kommunikációs igazgatója vezette.

A környezetvédelem és az ökológia napjaink fontos kérdéseire keresik a választ, és ezek a kérdések az egyház kérdései is – mondja Nobilis Márió katolikus pap, teológus. Márió atya közreműködött Ferenc pápa most megjelent enciklikájának fordításában is, amely a teremtett világ védelmére buzdít. Régóta kutatja a teológia és az ökológia kapcsolatát.

heidl nobilis lovasi beszelgetes web 20151001 23„A teológia és az ökológia kapcsolatát sokan nem értették az elején. Eleinte nagy volt a csodálkozás, hogy mi köze ennek a kettőnek egymáshoz? Most már inkább azt látom, hogy az emberek azt mondják: na végre, mi ezt már régen szerettük volna hallani" – mondta Nobilis Márió.

Nobilis Márió atya az ifjúság pasztorizációban is kiemelkedő szerepet vállal. Vallja, hogy a fiatalokat saját világukon, például a könnyűzenén keresztül a legkönnyebb megszólítani. Lovasi András rockzenész dalszövegeit rendszeresen felhasználja lelkipásztori munkájában, kicsit máshonnan közelítve meg egy-egy témát:

„A művészet is vizsgálja azokat az örök kérdéseket, amelyeket az ember állandóan feltesz magának, korszakonként újra és újra, és megpróbál válaszolni rájuk; nyilván más szempontból teszi ezt, mint a teológia, de mégis rokon módon" – fogalmazott Lovasi András.

Lovasi András és Nobilis Márió találkozásából kiderült, hogy a művészetnek és a teológiának még több közös kérdése van, mint gondolnánk.

„Talán ez is az egyik legfontosabb feladata az egyházmegyének, az egyháznak: hogy a találkozás, a személyes találkozások színhelye legyen. Ha valakinek lehetősége van arra, hogy intézményesen megteremtse a találkozások kereteit, akkor ezt meg kell tenni" – tette hozzá Heidl György. Az igazgató hangsúlyozta: a Pécsi Egyházmegye számára fontos a nyitottság, és hogy tanuljunk egymástól. Ez a beszélgetés arra mutatott rá, hogy teremtett világunk, környezetünk védelme mindannyiunk közös érdeke.

Fotó: Loósz Róbert

Szentmise közvetítések banner v2

 

2020 június
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Szentségimádás és szentmise a hivatásokért:
Pécsi Székesegyház
2020. 06. 04. -
Szentháromság Vasárnapja – Horvátok főbúcsúja:
Máriagyűd
2020. 06. 07. - 2020. 06. 07.
Szentháromság vasárnapi német búcsú:
Máriakéménd
2020. 06. 07. -
ELMARAD - VADFÜGE Filmklub:
Magtár Látogatóközpont
2020. 06. 09. -
ELMARAD - Te Deum katolikus iskolák részére:
Máriagyűd
2020. 06. 11. - 2020. 06. 11.

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi