Szeptember 7-én tartotta missziós napját a Szekszárdi Római Katolikus Plébánia, ahol egész napos eseménysorozatra, számos programra várták a város lakosságát.

Tudományos, kulturális előadások, koncertek, tanúságtételek színesítették a napot, de ismerkedni lehetett a plébánián működő egyházi közösségekkel is. Petkó Tamás plébános énekes produkcióján túl, Dr. Csókay András idegsebész tanúságtétele és az ünnepi szentmise volt talán a legkiemeltebb programpont. A szervezők azt kívánták megmutatni a város nem hívő lakosságának, hogy a hit, az Istenkapcsolat lehetőségeket rejt a boldogabb életre.

A missziós napon a Caritas, a Kolping-, a Fokolár mozgalom, valamint a plébánia sejtevangelizációs csoportja mutatkozott be. A cserkészek a cserkészélet rejtelmeit mutatták be, míg egy jó beszélgetésre a meghallgatlak sátor várta a vendégeket. A gyerekeknek hennafestést és tetoválást is biztosítottak a szervezők, akik a tűzoltók közreműködésével madártávlatból is rátekinthettek a Béla király téren zajló nyüzsgésre, a város látképére.

missziós nap Szekszárdon 42 Egyedi

A Szent József Katolikus Általános Iskola valamint a Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola gyermekei is tánccal és énekműsorral mutatkoztak be. A legkisebbeket a Csurgó- és a Tücsök zenekar szórakoztatta.

A missziós nap kezdetét ugyan elmosta az eső, de a szervezők igyekeztek ennek ellenére is megtartani a programokat. A délután folyamán kapcsolódott be a Görföl házaspár, akik gyerekükkel érkeztek a belvárosba. „Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó lehetőség a helyi egyházközeli szervezeteknek a bemutatkozásra. Azok az emberek, akik kevésbé állnak közel a Katolikus Egyházhoz itt jobban megismerhetik az egyház nyújtotta lehetőségeket.” –vallja a feleség, Mészáros Veronika.

Férje, Görföl Péter a kapcsolatteremtésben látja a nagy lehetőséget: „Emberekkel lehet találkozni, sok ismeretségre lehet szert tenni. Szerintem ez az egyik legfontosabb, hogy emberek megismerkednek és barátságot köthetnek.”

Révai Ferencné nyugdíjas pedagógus gyerekkora óta kötődik a plébániához, hiszen édesapja kántorként szolgált itt hosszú ideig. „A hitélet hozott ide engem. Gyerekkorom óta vallásos vagyok, vallásosan neveltek. Kötődöm ide: a templomhoz, a környékhez, a hithez és a hit erejéhez. Azért jöttem ide, hogy egy kicsit lazábban éljem meg a közösségben azt, amit a templomban megélünk. Talán kapok egy kis plusz feltöltődést.”

A nap egyik várva várt programja Dr. Csókay András idegsebész előadása, tanúságtétele volt. Feleségével nagyon őszintén beszéltek életükről, hitükről. „Nagy szükség van ma missziós napokra. Az egyháznak rengeteg nehézsége van az evangélium hirdetésében. Abban, hogy hogyan tudja megfogni a fiatalokat, hogy tudja megszólítani őket. Az ilyen kicsit szabadabb légkörű missziós napok erre kiválóan alkalmasak. Tényleg egy missziózás! Azt hiszem ez a titka az európai kereszténység megmaradásának.” –mondta a neves orvos, aki köszönetet mondott mindazokért az imákért, amivel a sziámi ikrek szétválasztásán fáradozó orvoscsoportot támogatták.

missziós nap Szekszárdon 52 Egyedi

A neves orvos a hit és az ima erejének fontosságát hangsúlyozta, ami ismételten bebizonyosodott az orvosi expedíció kapcsán is. „Európában őrületes bajok vannak. Magyarország talán most megállt a lejtőn és nekünk, civileknek ezt a folyamatot segítenünk kell, mert a menjetek és hirdessétek nem csak a 12-re illetve papokra, lelkészekre vonatkozik, hanem ránk, civilekre is. Munkahelyen, baráti társaságokban, missziós napon, ahol lehet. Ki-ki a maga erejével, cselekedeteivel vagy éppen szavával, amilyen karizmákat éppen megkapott. Hirdetni kell az evangéliumot. Egy jezsuita barátom azt mondta fiatalosan szólva, hogy ezerrel kell tolni.”-tette hozzá.

A téren járva azt láthattuk, hogy Petkó Tamás szekszárdi plébános, Fekete Zoltán és Kárász Gábor káplán atyákkal együtt teljesen közvetlenül és szabadon megszólíthatóak. Nyitottak és elérhetőek bárki számára. A plébános atya nagy figyelemmel kísérte a programokat. „Az üzenete a missziós napnak az lenne (több is van), hogy mi együtt vagyunk és hogy ismerjük meg jobban egymást. De kiváltképpen az, hogy próbáljuk meg tényleg átadni, hogy boldogok vagyunk a hitünkben. Ezt szeretnénk átadni más embernek, hogy ti is legyetek boldogabbak, mint eddig voltatok, mert az Úr Istennel, Úr Jézussal egy nagyon-nagy barátságot kaptok, amiben a legszentebb barátság valósul meg.” –emelte ki.

A nap szentségimádással, imaórával és szentmisével zárult, amelyet kivételesen a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje előtt történhetett, hiszen ezen a napon még Szekszárdon állomásozott a NEK kereszt.

Fotók: Harasztovics Arnold
További fotók a Facebook oldalon.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség