Megkezdte munkáját az emberi szabadság és méltóság történetét kutató nemzetközi munkacsoport, amelynek egyetlen magyar partnerintézménye a Pécsi Egyházmegye Keresztény Örökség Kutatóintézete.

Augusztus végén megkezdte munkáját az emberi szabadság és méltóság történetét kutató nemzetközi munkacsoport, amelynek egyetlen magyar partnerintézménye a Pécsi Egyházmegye Keresztény Örökség Kutatóintézete. Az Európai Unió Marie Skłodowska-Curie ösztöndíj HORIZON 2020 kutatási keretprogramja igen jelentős összeggel támogatja azt a 2019-ig tartó kutatási programot, amelyben hat európai egyetem és kilenc partnerszervezet vesz részt.

Canterbury Cathedral Portal Nave Cross spire 900px

A „The History of Human Freedom and Dignity in Western Civilization" elnevezésű projekt tizennégy doktori helyet biztosít fiatal tudósoknak, akik a nyugati kultúrát meghatározó emberkép kialakulásával, változásaival kapcsolatban folytatnak tudományos kutatásokat. A program elsősorban teológiai és filozófiai hagyományok vizsgálatát jelenti, fókuszban a modern nyugati emberképet megalapozó keresztény teológiai antropológiával, amelynek alakulását mélyen befolyásolta két korai teológus, Órigenész és Szent Ágoston illetve az ő recepciójuk. A kutatás az ókeresztény gyökerektől a kortárs teológiai és filozófiai antropológiákig tizennégy nagyobb területet ölel fel, és kifejezett célja, hogy a humántudományok kutatásait a gyakorlat számára tegye elérhetővé és hasznosíthatóvá. A humántudományok művelői (filozófusok, történészek, teológusok) ezért szorosan együttműködnek társadalomkutatókkal, egyházakkal, könyvkiadókkal és non-profit szervezetetekkel. Ez a törekvés a legelső közös, ún. network-wide szeminárium programját is meghatározta, amelyet Canterburyben tartottak augusztus végén. Az egyházatyák emberképét elemző előadások mellett a résztvevők bevezetést kaptak a vallásszociológiába és a hálózat-elméletbe is.

dr heidl gyorgyA doktori programok a dániai Aarhus University, az angliai University of Reading, a német Westfälische Wilhelms-Universität (Münster), és Martin Luther Universität (Halle-Wittenberg), a milánói Università Cattolica del Sacro Cuore, valamint a cseh Univerzita Karlova v Praze doktoriskoláihoz kapcsolódnak. A partnerintézmények között kiemelt szerepet kapott a Pécsi Egyházmegye Keresztény Örökség Kutatóintézete, mivel igazgatója, Heidl György Szent Ágoston munkásságának nemzetközileg elismert kutatója, és éppen Órigenész és Ágoston teológiájának kapcsolatáról publikált egy, a recenzensek szerint úttörő jelentőségű monográfiát angol nyelven. Az intézet igazgatója ezért részt vesz readingi és prágai doktori képzésben, a közös találkozókon pedig előadásokat és szemináriumokat tart. Az egyházmegyei kutatóintézet továbbá három hónapos időtartamra gyakornokokat fogad, valamint megszervezi és lebonyolítja Pécsett az egész program nagyszabású zárókonferenciáját 2019 szeptemberében.

Az EU Marie Skłodowska-Curie ösztöndíját évről-évre szinte kizárólag természettudományos kutatások nyerik el, a „Human Freedom and Dignity" projekt támogatása ezért rendkívülinek számít, ugyanakkor annak bizonyítéka, hogy bár sok jogos bírálat éri az Európai Bizottságot, de hajlandó forrásokat biztosítani olyan kutatásokra is, amelyek a nyugati civilizáció keresztény gyökereit vizsgálják, ha azoktól a gyakorlatba átültethető eredményeket remél.

A projekt honlapja.

mariagyudi zarandoklat 2022 banner

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség