Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium Szent Mór Katolikus Általános Iskolája

A tolnai Szent Mór Katolikus Általános Iskola 1997 óta működik, 1999 óta a templommal szemben elhelyezkedő emeletes épületben. Az egyházmegye nagy gondot fordít az iskolai környezet fejlesztésére. A belső pályázatok jó lehetőségeket nyújtanak arra, hogy folyamatosan fejlesszék felszereltségüket.

tolna szent mor web 20160201 10Az épület iskolának épült az 1930-as években, tágas, világos, felújított tantermek várják a diákokat. A korszerűen felszerelt, 20 munkaállomásos számítástechnika és a művészeti szaktanterem mellett jól felszerelt tornaszoba is rendelkezésre áll, ahol a gerinc és lábproblémákkal küzdő tanulók gyógytestnevelési ellátását helyben biztosítják, heti három alkalommal. A testnevelés órák nagy részét a fenntartó által bérelt, Lehel utcai sportcsarnokban tartják. A korszerű nevelő-oktató munkát az interaktív táblák mellett tanári laptopok és projektorok segítik.

Az iskolában minden tanuló számára lehetőség van az étkezésre az iskolaudvaron elhelyezkedő, korszerű, felújított étteremben.

Évfolyamonként egy-egy tanulócsoport van, ideális 12-20 fős tanulólétszámmal. Fontosnak tartják a tanulók személyiségének széleskörű fejlesztését, a tanulók közösségben, illetve közösség által történő nevelésének megszervezését. A beiskolázási területükön élő családok szociális, anyagi és kulturális helyzete nagymértékben eltérő. Az iskolai nevelő-oktató munka ehhez a helyzethez igazodik: tanórán és tanórán kívül is segítik a nehéz körülmények között élő, hátránnyal induló tanulók felzárkóztatását, ugyanakkor kiemelt fontosságú feladatnak tartják a tehetséges, jó képességű tanulók fejlesztését is. A pedagógusközösség tagjai nagy gyakorlattal, jó empátiás készséggel, kiemelkedő szaktárgyi és módszertani felkészültséggel rendelkeznek, amit munkájuk során a tanulók személyre szabott fejlesztésével kamatoztatnak.

A napközis csoportokban a tanulók segítséget kaphatnak a felkészüléshez, gyakorláshoz. Kiemelt feladatnak tartják a tanulás iránti igény felkeltését, az önálló ismeretszerzés módszereinek megismertetését, az igényes munkavégzést. Délutáni foglalkozások keretein belül korrepetálások, fejlesztő, logopédiai és gyógypedagógiai foglalkozások segítik a rászoruló tanulók iskolai teljesítményének növelését, a tehetséges diákok pedig tehetséggondozó, versenyre felkészítő „Tudorka foglalkozásokon" növelhetik tudásukat.

Az iskola több tanórán kívüli tevekénységet is szervez a tanulóknak, így lehetőségük van a különböző szakkörök munkájába való bekapcsolódásra. A színjátszó szakkör előadásai évről évre nagy sikert aratnak. A kézműves szakkörbe járó tanulók sok új technikával ismerkedhetnek meg, amely a szabadidő hasznos eltöltésére neveli őket. A kézműves alkotásokból évente több alkalommal kiállítást is rendeznek, különböző kézműves pályázatokon szép helyezést értek el a tanulók. Évről évre szép eredményt érnek el az Egyházmegyei kézműves pályázatokon. Azok a tanulók, akik a kézműves szakkör munkájába nem kapcsolódnak be, az évi két alkalommal megrendezett kézműves táborunkban kaphatnak ízelítőt a különböző kézműves technikákból. Az alkotásokból az iskolai folyosógalérián rendeznek kiállítást, amely helyszín nemcsak a gyerekmunkák kiállítását szolgálja, hanem a városban működő civil szervezetek és önálló alkotók is szívesen állítják ki itt munkáikat.

Az iskolában kiemelkedő szerepet kap a hitoktatás – a hittanórák órarendbe épülnek - , ahol nagy gondot fordítanak a képzett hitoktatók a gyermekek lelki gyarapodására.

Emellett az egyházi év két nagy ünnepi időszaka: az advent és a nagyböjt is meghatározó iskolánk életében. A városban egyedüliként adventi műsorral készül az iskola, amelyet több alkalommal jótékonysági rendezvényeken, városi karácsonyi szentmisén is előadnak. A nagyböjtben keresztúttal (pedagógusok, gyerekek, reggeli áhitatok keretein belül is), lelki nappal készülnek az ünnepre.

Az iskola egyik szép hagyománya a nyári cserkésztábor, amely mérsékelt áron kínál nyaralási lehetőséget a tanulók számára. A tábor költségeinek csökkentésére jótékonysági bált szerveznek, de segítséget nyújt a fenntartó Pécsi Egyházmegye mellett a tolnai egyházközség és a Katolikus Karitász is.

Az intézményben az általános iskolai beíratást megelőzően a következő időpontokban várják az érdeklődő szülőket gyermekeikkel együtt:

Iskolanyitogató: 2016. december 12. (hétfő) 15-18 óráig (benne: Adventi meseház, gitáros daltanulás, jótékonysági est, szeretetvendégség zsíros kenyérrel, mézeskaláccsal, teával, forralt borral)

Nyílt napok időpontja:
2017. február 23. (csütörtök) ¾ 8 – ½ 12-ig
2017. márius 23. (csütörtök) ¾ 8 – ½ 12-ig

Az elmúlt évekhez hasonlóan az iskolai beíratás a Kormányhivatal által meghirdetett időponthoz igazodik, tehát a beiratkozókat az önkormányzati iskolai beíratásokkal egy időben várjuk.

tolnai szent mor kapolna


 

Tagintézmény címe: 7130 Tolna, Kossuth Lajos u. 10.
Tagintézmény telefon/fax: 74/445-585
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tagintézmény vezető: Kleinné Hága Györgyi
Püspöki biztos: Ravasz Csaba tolnai plébános

Az intézmény alaptevékenységei:

  • általános iskolai nevelés-oktatás 8 évfolyamon
  • a többi tanulóval együtt nevelhető, oktatható sajátos nevelési igényű tanulók iskolai nevelése-oktatása

Az iskolában szülői munkaközösség működik.


2018. szeptember 7-én, pénteken missziós napot tartottak Tolnán Szent István királyra emlékezve. A program szentmisével kezdődött. Ravasz Csaba plébános gyermekközpontú szavai mellett a tolnai Szent Mór Általános Iskola és a Szent István Gimnázium diákjainak az államalapító királyról előadott misztériumjátéka színesítette a rendezvényt.

Hagyományosan ünnepi szentmisével kezdődik a tanév a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézményekben augusztus utolsó és szeptember első napjaiban. A központi tanévnyitó ünnepség és Veni Sancte szentmise idén Mohácson lesz.

A Pécsi Egyházmegye márciusi eseményeinek képes összefoglalója

A tolnai Szent Mór Katolikus Általános Iskola tanulói vezették a keresztúti áhítatot nagyböjt harmadik hetén. A gyerekek a felkészülés során többször is végigimádkozták a keresztutat az iskolai kápolnában, így a tolnai plébániatemplomban vezetett áhítatra felkészülten érkeztek.

Bemutatkozik a Tolnai Szent Mór Katolikus Általános Iskola leendő első osztályos tanítója.

2019 november
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Közelgő események

Szent Erzsébet ünnepe a templomban:
Dombóvári Jézus Szíve-templom
2019. 11. 19. - 2019. 11. 19.
Árpád - házi Szent Erzsébet emléknapja:
Szent Ferenc Tagóvoda
2019. 11. 19. - 2019. 11. 19.
Madarászovi :
Szent Ferenc Tagóvoda
2019. 11. 22. - 2019. 11. 22.
Iskolanyitogató - alsó tagozat :
Szent Mór Iskolaközpont
2019. 11. 22. - 2019. 11. 22.
Gimnáziumi felvételi előkészítő:
Szent Mór Iskolaközpont
2019. 11. 22. - 2019. 11. 22.

Szent Vér Báta

pp mariagyudi kegyhely