Jézus Krisztus a küldött: személyének titka volt az este témája. A katekézis középpontjában Jézus személye állt: Kicsoda ő? Hogyan ismerhetjük meg?

Hanganyag (mp3)

A megyéspüspök azt a három szentírási szakaszt vette alapul, amelyek ugyanazt a történetet írják le Jézus személyéről, mégis különböznek egymástól, de Isten titkát hangsúlyozzák. Máté evangéliumában így hangzik el: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten fia” (Mt 16,16) míg Márk evangéliumában a „Messiás” (Mk 8,29) szó szerepel, Lukács evangélista pedig az „Isten Fölkentje” (Lk 9,20) kifejezéssel él. Ezek a válaszok különböznek egymástól és mégis ugyanazt a krisztusi valóságot emelik ki. A főpásztor arról is beszélt tanításában, hogy Jézus személyének ismerete azért is fontos, mert ő az út az Atyához: ahogyan mi Jézust ismerjük, úgy fogjuk megismerni az Atyát. Jézus személye, tanítása azonban az emberhez is utat jelent számunkra, hiszen, ha meg akarjuk ismerni saját magunkat, akkor is szükséges Jézust jól ismerni, mert ő az út saját magunkhoz is.

Püspöki katekézisen legközelebb november 8-án vehetnek részt a hívek, amelynek témája: Jézus Krisztus lelkülete: a hegyi beszéd (Mt 5,1-7,28) lesz.

A hanganyagok készítette: Visontai László
Fotó: Loósz Róbert