Rövid gondolatok Vízkereszt ünnepe kapcsán (2017. január 6.)

„Istenünk, te a mai napon a betlehemi csillag fényével vezetted a nemzeteket, és kinyilatkoztattad nekik Egyszülöttedet. Add meg jóságosan, hogy szent színed látására jussunk az örök dicsőségben, miután a hitből már itt megismertünk téged." (Részlet a szentmise könyörgéséből)

 

1. „S lám, a csillag, amelyet napkeleten láttak, vezette őket, míg végre meg nem állt a hely fölött, ahol a gyermek volt. A csillagot megpillantva nagyon megörültek." (Máté-evangélium 1,9-10)

A csillag jelképesen két dolgot is kifejez. Egyrészt a világegyetemet szimbolizálja, amely hódol a megszületett Megváltó: „a világ világossága" (vö. Jn 8,12) előtt. S ezzel arra hívja az embert, a teremtés koronáját, hogy a körülöttünk lévő világra úgy tekintsünk, mint Isten alkotására és teremtményére, amely a Teremtő imádására ösztönöz minket. Másrészt pedig a csillag azokat a személyeket, eseményeket is jelképezi, amelyek elvezetnek minket az Úrral való találkozásra. Legyünk hálásak azokért az emberekért, akik hitre tanítottak és Istenhez vezettek minket! Törekedjünk arra, hogy életünkkel másokat is közelebb vigyünk Jézushoz! Ez öröm és felelősség is egyben!

vizkereszt

2. „Bementek a házba, és meglátták a gyermeket anyjával, Máriával. Leborultak és hódoltak neki, majd elővették kincseiket s ajándékot adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát." (Máté-evangélium 1,11)

A bölcsek számára nagy öröm, hogy elérkeztek hosszú útjuk céljához: megláthatják a Gyermeket: Isten Fiát, aki emberré lett Jézusban. Leborulva imádják a Kisdedet, elismerve Őt Uruknak, majd adományokat áldoznak fel neki.
Az Isten előtti helyes magatartásra tanítanak minket a napkeleti bölcsek: egyedül Istent imádjuk: Ő legyen az első az életünkben (vö. Mt 4,10; Lk 10,27). Az „imádni" szót csak az Úr vonatkozásában használjuk, mindig tisztelettel és szeretettel beszéljünk róla. Az Oltáriszentség előtti térdhajtásunk is ezt a mély hódolatot fejezze ki. Ajándékba pedig önmagunkat ajánljuk fel Jézusnak napról napra.
3. „Mivel álmukban utasítást kaptak, hogy ne menjenek vissza Heródeshez, más úton tértek vissza hazájukba." (Máté-evangélium 1,12)

Az égi figyelmezetetés miatt a bölcsek más úton térnek haza. Ez nem csupán földrajzi szempontra, hanem lelki értelemre is utal. A Jézussal való találkozás átalakítja őket, másképp mennek haza: a hit örömével.
Az Úrral való találkozás minket is átformálhat, ha hagyjuk! Megtapasztalhatjuk ezt mi is az imádságban, a Szentírás figyelmes és alázatos olvasásával, a szentségek ünneplésével, az irgalmas szeretet gyakorlásával.

Dr. Nyúl Viktor plébános

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról
2017 november
H K Sz Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Közelgő események

Pécsi Advent:
Pécs
2017. 12. 03. - 2017. 12. 24.
Szeplőtelen Fogantatás – szentmise:
Pécsi Székesegyház
2017. 12. 08. -
HOGYAN ÉLJÜNK? A KERESZTÉNYSÉG MINT ÉLETFORMA | Állandóság és változás:
Magtár Látogatóközpont
2017. 12. 13. -
Püspöki katekézis:
Pécs, Dóm Kőtár
2017. 12. 21. -

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi