A Pécsi Egyházmegye Családreferatúrája Dunaföldváron, Szekszárdon, Szigetváron, Dombóváron, Máriagyűdön és Mohácson szervez programokat a házasság hetében. A családreferatúra munkatársai fontosnak tartják, hogy a házaspárok megértsék: a házasság az ember természetén nyugvó szentség, amely Isten szívének legmélyébe vezet bennünket.

A családpasztoráció nem rétegekhez szól, hanem mindenkit érint. A referatúra munkatársainak célja, hogy a gyerekektől a nagyszülőkig a család minden tagját megszólítsák. Az életvezetési tanácsok mellett fontos, hogy a házaspárok megértsék: a házasság az ember természetén nyugvó szentség, amely Isten szívének legmélyébe vezet bennünket.

pecsi puspoki birosag epuleteA Pécsi Egyházmegye referatúrái 2012 őszén alakultak. A családreferatúra a Pasztorális Helynökségen belül működik, vezetője Bacsmai László esperes-plébános. A referatúra főállású munkatársa Szanyóné Lóki Gabriella, a szervezet munkáját koordinálja, programokat, táborokat szervez, valamint segít a plébánosoknak abban, hogy családcsoportok alakuljanak a plébániákon. A referatúra önkéntes munkatársai között vannak papok és házaspárok egyaránt.

A referatúra küldetése, hogy a plébániákon segítse a családos közösségek megalakulását, működését. A családcsoportoknak módszertani segítséget nyújt a találkozókhoz a bevált gyakorlatok és tapasztalatok átadásával. Vezetőképző tanfolyamot indít olyan pároknak, akik lakóhelyükön szeretnének megalakítani a plébániához kötődő csoportokat.
Keresik azokat a kitörési pontokat, ahol meg lehet szólítani, el lehet érni családokat, házaspárokat. Ilyen területnek látják az egyházmegyében működő katolikus iskolákat, valamint a hittanórákat.

Fontos a plébániákon élő papok támogatása, hogy merjenek bizalommal fordulni a párok és családok felé, illetve a családokat és házaspárokat is arra biztatják, hogy merjenek és akarjanak az egyház élő tagjává válni.

A családreferatúrának vannak állandó programjai. Családtábort szerveznek, együtt mennek a családok búcsújára, valamint a Házasság Hetének rendezvényein is aktívan részt vesznek. Míg korábban csak Pécsett szerveztek programokat a Házasság hetében, 2016-ban Szekszárd és Dombóvár is csatlakozott, a 2017-es rendezvénysorozatba pedig Dunaföldvárt is bevonják.


 

HÁZASSÁG HETE 2017. február 11-19. | A családreferatúra programjai:

 

DUNAFÖLDVÁR
Február 11. szombat, 15.00 óra: TÁRSAS-JÁTÉK Házaspárok vetélkedője a Városi Művelődési Házban (Dunaföldvár, Ilona u. 9)
Együttműködő partner a Tolna megyei Család Esélyteremtési és Önkéntes Ház
Főtámogató: Pécsi Egyházmegye
Fődíj: a mohácsi Szt. János Hotel 2 éj 2 főre szóló teljes ellátásos hétvégéje

Február 14. kedd 18.00 óra: Megbocsátás és erőt sugárzás a szentségi házasságban
Dr. Csókay András idegsebész és felesége Altay Daniella előadása
Helyszín: Művelődési Központ (Dunaföldvár Ilona u. 9.)
A belépés díjtalan.

Február 16. csütörtök, 17.00 óra: A mi családunk című gyermekrajz pályázat kiállításának megnyitója és díjkiosztó ünnepség
Helyszín: Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtár (Dunaföldvár, Béke tér 13.)
Főtámogató: Pécsi Egyházmegye

SZEKSZÁRD
Február 14. kedd, 18.00 óra: Élet-kóstoló - ifjú házasok párkapcsolatot szépítő interaktív vacsorája
Helyszín: Szekszárd Római Katolikus Plébánia Közösségi Ház
A romantikus vacsora célja, hogy a játékkal egybekötött személyes találkozással a párok közelebb kerüljenek egymáshoz, a házasságukat méltó módon ünnepelhessék Valentin nap estéjén. A résztvevők az 5 évnél nem régebben, Szekszárdon szentségi házasságot kötött ifjú házasok. 4 fogásos vacsora 4 játékos feladattal fűszerezve. Közreműködnek a szekszárdi régió házashétvégés párjai.

Február 16. csütörtök, 18.30: Nem az a csoda, ha nem értjük meg egymást, hanem az, ha igen címmel a férfi-női kommunikációs különbségekről tart előadást Nagy Péter, a Pécsi Egyházmegye közoktatási munkatársa és felesége Judit
Helyszín: Szekszárd Római Katolikus Plébánia Közösségi Ház

Február 19. vasárnap, 18.00 óra: A házasság hete záróeseménye Szekszárdon
Házasok miséje és házaspárok megáldása lesz a belvárosi templomban (Szekszárd, Béla király tér) utána látványos szabadtéri formáció a házaspárok közreműködésével a templom előtt.

SZIGETVÁR
Február 18. szombat, 18.00 óra: Házasok miséje és megáldása a Szent Rókus plébániatemplomban (Szigetvár, Zrínyi tér)
A mise keretében a házaspárok megfogalmazhatják a házasságukra vonatkozó álmaikat, amit levélben felajánlásként az oltárra helyeznek. Ezt követően a plébánián az egyházközség és a házashétvégés közösség szeretetvendégségre várja a résztvevő házaspárokat.

DOMBÓVÁR
Február 12. vasárnap, 11.15: A házasság hete nyitórendezvénye
Házasok miséje lesz a Belvárosi templomban (Dombóvár, Arany János tér), majd 15 órakor jegyesek és házaspárok megáldására kerül sor.

MÁRIAGYŰD
Február. 17 péntek, 19.00 óra: Máriagyűdi Kegyhely és Látogatóközpont: Gyertyafény - játékkal fűszerezett romantikus vacsora ifjú házasoknak
A program házigazdája Rosner Zsolt plébános

MOHÁCS
Február 19. vasárnap, 18.00 óra: Házaspárok miséje és ünnepélyes megáldása a Fogadalmi templomban (Mohács, Széchenyi tér)

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó