A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) december 4-én és 5-én megtartotta téli rendes ülését. A Konferencia döntéseiről szóló sajtóanyagot az alábbiakban olvashatják.

MKPK sajtotaj 201804 900

Karácsonyig tart az MKPK által szeptemberben meghirdetett gyűjtés, amelynek célja azon keresztény testvéreink megsegítése, akik egyes afrikai és ázsiai országokban, valamint szerte a világban szenvednek az üldöztetéstől. Továbbra is kérjük paptestvéreink, a hívek és minden jószándékú ember nagylelkű adományát az alábbi számlaszámra: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, 11100104-18181490-14000003.

Idén is elindult a Katolikus Karitász karácsonyi segélyakciója „Tárjátok ki szívetek” címmel, amely során a rászoruló családokat segítik a téli időszakban és karácsonykor.

Az MKPK elindította tananyag-fejlesztési projektjét, amelynek keretében a katolikus iskolák 9-12. évfolyama számára magyar irodalom, magyar nyelvtan és történelem tantárgyakból új tankönyvek kerülnek kifejlesztésre.

A Római Misekönyv új, magyar nyelvű kiadásának előkészítése folyamatban van. Az új kiadás a tervek szerint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt már használatba kerül.

A püspökök testülete minden évben dönt a római Pápai Magyar Intézetben, a következő akadémiai évre felszabaduló ösztöndíjas helyek betöltéséről, az üresedő helyekre idén is új növendékek érkeznek.

A püspökök jóváhagyták a Boldog Ceferino Intézet közfoglalkoztatási támogatási kérelmét, amelynek célja, hogy az így alkalmazott személyek sikeresen vissza-, illetve bekerüljenek az elsődleges munkaerő piacra. Ennek segítségével átmeneti munkalehetőséget tudnak biztosítani azok számára, akiknek az önálló álláskeresése hosszú ideig eredménytelen volt.

A testület meghallgatta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszámolóját az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészületeiről, a tervezett programokról, kiemelten a szeptember 13-i Puskás Stadionban tartandó szentmiséről, amelynek keretében közös elsőáldozásra hívják a szentség felvételére készülő gyerekeket Magyarországról és a határon túlról is, valamint a szeptember 19-i Kossuth téri szentmiséről, amely után a hívek gyertyás körmenetben vonulnak az Andrássy úton keresztül a Hősök terére.

A testület meghallgatta Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, az MKPK Ifjúsági Bizottsága elnökének beszámolóját a következő ifjúsági világtalálkozóról, amelyre Panamában kerül sor 2019. január 22-27. között. A találkozó mottója: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint.” A világtalálkozó hetében, január 26-án, szombaton fél napos ifjúsági találkozóra kerül sor a budapesti FTC Elek Gyula Arénában az Ifjúsági Bizottság szervezésében.

A Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet élére új irodaigazgatót neveztek ki, a kaposvári egyházmegyés Vajda Gábor atya személyében.

Az Ökumenikus Imahét 2019. január 20-tól 27-ig tart. Az imahét anyagát az indonéz keresztény testvérek állították össze, amelynek a központi igéje így hangzik: „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…”(MTörv/5Móz 16,18-20)

Ferenc pápa október 4-én Mohos Gábor pápai káplánt, a Pápai Magyar Intézet rektorát iliturgi címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. Püspökké szentelése december 8-án, Szeplőtelen Fogantatás főünnepén, szombaton délelőtt 10.30-kor lesz az esztergomi bazilikában.

A püspök atyák a Kormány által meghirdetett Családok éve kapcsán szeretnék hangsúlyozni a családnak, mint értéknek a fontosságát.

Budapest, 2018. december 6.

MKPK Sajtószolgálat

Forrás: katolikus.hu

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó