A szabadegyetemi előadássorozat hatodik estéjén, február 17-én a szabadság volt a téma. Udvardy György főpásztor után előadást tartott Horkay Hörcher Ferenc, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára, illetve Kajtár Edvárd, a Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet vezetője és a Központi Papnevelő Intézet spirituálisa.

A szabadság fogalmát értelmezte a három előadó a február 17-ei szabadegyetemi előadásokban. Az estét ezúttal is Udvardy György gondolatai nyitották. A megyéspüspök rávilágított arra a különleges állapotra, amelyet az elköteleződésben megélt szabadság jelent: ez Istennek és az embernek is sajátja.

„Döbbenetes belegondolni, hogy Isten szabadon teremt, és szabadnak teremt bennünket is, egyúttal azonban el is kötelezi magát felénk. Azért teszi ezt meg, mert szeret minket: úgy válik függővé tőlünk, hogy közben mégis szabad marad. Ez a szabadság misztériuma. Így van ez a mi életünkben is. Ha valakit szeretek, vele akarok lenni: megyek utána, hozzákötöm az életemet. Ha pedig erre valaki azt mondja, hogy így többé már nem vagy szabad, annak azt válaszolhatom: dehogynem, most vagyok igazán az." – fogalmazott Udvardy György megyéspüspök.

Horkay Hörcher Ferenc

Horkay Hörcher Ferenc arról beszélt előadásában, hogyan változott a szabadság értelmezése a politikai filozófia történetében. A Pázmány Péter Katolikus egyetem tanára hangsúlyozta: a modern közélet és az egyház szabadságfogalma sokkal közelebb van egymáshoz, mint gondolnánk.

„Azt szoktuk gondolni, hogy a két fogalom között nagyon nagy a távolság – mint Makó Jeruzsálemtől. Ez azonban nincs így, épp ellenkezőleg. A hittani kongregációnak egy 2003-as dokumentumát használom, amely teljes mértékben magához öleli a modern szabadságfogalmat. Annyi kitételt tennék mindössze, hogy az igazság nem szoríthatja háttérbe a szabadság korábbi, koncepció szerinti összefüggését. E tekintetben a modern elképzelés egy kicsit más talajon áll." – mondta Horkay Hörcher Ferenc.

Kajtár EdvárdKajtár Edvárd, a Központi Papnevelő Intézet spirituálisa szerint a szabadság az emberi méltóság része, amellyel Isten minden teremtményét megajándékozza, és amely a jó döntések és az értékes emberi élet alapja lehet.

„A szabadságot és benne az identitásunk kibontakoztatását, felszabadítását Jézus Krisztusban kapjuk meg. Az egész keresztény hit egyfajta szabadsághit, amely Krisztus szabadságküzdelmében, az ő húsvéti áldozatában gyökerezik. Ezt mi befogadjuk, elfogadjuk Krisztusban, amikor hinni kezdünk benne, és rátesszük az életünket. Ezt a szabadságot bontakoztatjuk ki, erre vigyázunk, ennek megfelelően próbálunk erkölcsösen cselekedni." – emelte ki Kajtár Edvárd.

A szabadegyetem legközelebbi, március 30-ai előadásainak témája a személy lesz.

Fotó: Loósz Róbert

 

Hanganyagok

A felvételeket készítette: Visontai László


 Összefoglaló

 

 

Az előadások

 

 

 

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról
2020 szeptember
M T W T F S S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Közelgő események

Európai Autómentes Nap:

2020. 09. 22. - 2020. 09. 22.
Európai Autómentes Nap:

2020. 09. 23. -
Takarítási Világnap és Nemzetközi Hulladékgyűjtő Nap:

2020. 09. 23. - 2020. 09. 23.
ELMARAD - Szabadegyetem a NEK jegyében:
Magtár Látogatóközpont
2020. 09. 23. -
Lectio Divina Eucharistica:
Pécs, Dóm Kőtár
2020. 09. 24. - 2020. 09. 24.

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi