Gazdaság és etika témában folytatódott a szabadegyetemi konferenciasorozat Pécsett. Napjainkban egyre nagyobb szükség van a szavak jelentésének tisztázására, saját hagyományaink és kultúránk megértésére, a hit és a tudás egységének helyreállítására, hogy növekedhessen a hit, erősödjön a remény és tökéletesedjék a szeretet.

szabadegyetem magtar web 20160928 7

A Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi programjában olyan témákat választ, amelyek az embert alapvetően érintik. A tavalyi tanévben olyan fogalmak kerültek középpontba, amelyekről nyilvánvaló, hogy az egyháznak van mondanivalója. Ezek a hit, remény és igazság. A mostani témák esetében azonban nem látszik elsőre az egyházzal való kapcsolat – fogalmazott Udvardy György pécsi megyéspüspök szeptemberi előadásán.

„A gazdaságról sokat hallunk, sokszor politikai színezettel. Könnyen tűnhet úgy, hogy nincs hozzá közünk. De minden cselekvésben az ember cselekszik. Minden, akár gazdasági döntésnek erkölcsi következménye van. Erkölcsi alapon hozzák meg a döntést, és ez sokak életét befolyásolja pozitív vagy negatív módon. Fontos, hogy a teremtett világ javaival való gazdálkodás, az erről való gondolkodás minden ember javát és végső célját szolgálja. Ez pedig erkölcs nélkül nem várható el." – tette hozzá a főpásztor.

szabadegyetem magtar web 20160928 20

A gazdaságnak óriási hatása van arra, hogy milyen értékek kerülnek előtérbe és mik sikkadnak el – vallja Schauermann Tamás életpálya facilitátor.
„Két típusa van az etikának. Az egyiket plafonetikának, a másikat konstruktív etikának neveztem el. A kettő között ugyanaz a különbség, ami szerintem az Ószövetség és az Újszövetség között. Az első arra koncentrál, hogyan lehet úgy élni, hogy az megérje, vagy hogyan lehet megfelelni a szabályoknak. A másik sokkal inkább a központi értékekből indul ki, ezek közül pedig leginkább a kapcsolatból. Mindent úgy épít fel, hogy a kapcsolatnak jó legyen. Ez egy plafon nélküli etika. Sok építő, eredeti megoldásra nyílik lehetőség, amilyenekre a plafonetikánál nem." – mondta Schauermann Tamás.

szabadegyetem magtar web 20160928 13 BK

 

Baritz Sarolta Laura OP, közgazdász Az átalakulás kulcsa címmel tartott előadást.
„Az átalakulás kulcsa az ENSZ egyik programja, amelyből véleményem szerint egy pont hiányzik: az erkölcsi és etikai szempontok. Ezt az erkölcsi, etikai szempontot kívánom bemutatni. Átalakulásunk kulcsa az erkölcsi tényezőn múlik. Az emberi tényezőn, az emberi gondolkodásmódon. Ezért válik az erkölcsi tényező fontossá egy átalakulási folyamatban."

A szabadegyetemi konferenciasorozat október 19-én folytatódik. Azon az alkalmon Udvardy György megyéspüspök, Tóth Anna vallástörténész és Görföl Tibor teológus Vallás és kultúra témában tart előadást.

 

 

Hanganyagok

A felvételeket készítette: Visontai László

Fotó: Loósz Róbert

További képek az eseményről itt.


 

Összefoglaló 

 

Udvardy György előadása 

 

Baritz Sarolta Laura OP előadása

 

Schauermann Tamás előadása

Szentmise közvetítések banner v2

 

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

LD honlap logó Telefon

2021 október
M T W T F S S
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Közelgő események

Magyar Katolikus Kulturális Hetek:
-
2021. 10. 19. - 2021. 10. 31.
Elmarad - Pedagógusképzés - óvodák (szakmódszertan):
Pécs, Szent Mór Óvoda -
2021. 10. 20. -
Lectio Divina:
Dóm Kőtár -
2021. 10. 21. -
Katekéták képzése:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 10. 25. -
Boldogasszony Imaszövetség találkozója:
Pécs -
2021. 10. 25. -

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség