Szent Erzsébet rózsája díjat alapítottak idén Dombóváron. Az elismerést, hagyományteremtő szándékkal, Hegedűs János plébános adta át a helyi Karitász-csoport két önkéntesének november 24-én az újdombóvári templomban.

Dombóváron sokéves múltra tekint vissza a Karitász működése. A helyi csoport a Tolna megyei településen nehéz körülmények között élők számára nyújt segítséget kampányszerűen, azaz nem rendszeresen, a korlátozott lehetőségek miatt. Ahogy saját küldetésüket a dombóvári plébánia honlapján megfogalmazzák: „Ennek ellenére nem akciókban gondolkodunk: a rendszeres kapcsolattartás a munkánk része. Bárki fordulhat hozzánk bármilyen problémával, nem szociális munkát végzünk, szolgálatunk ennél többet jelent: igyekszünk lelki támaszt nyújtani, reményt adni.”

Az önkéntesekből álló karitászmunkát végző csoport működésének főbb területei a család-és gyermekvédelem, az idősek és betegek segítése, a hajléktalanok támogatása. Mindezt gondosan tervezett keretek között végzik: felmérik a nehéz helyzetben élő családok, idősek, betegek, hajléktalanok szükségleteit és a környezettanulmányozást követően megszervezik támogatásukat; adományokat gyűjtenek és osztanak szét a leginkább rászorulók körében; nyaranta Karitász-gyermektábort szerveznek; pénzbeli-, és természetbeni segítséget, életvezetési tanácsokat adnak; meleg ételt osztanak a téli hónapokban; adventi programokat szerveznek. A rászorulók segítése mellett a szervezeten belüli, valamint a külső kapcsolatokra is nagy figyelmet fordítanak: együttműködnek a helyi szociális, valamint hasonló tevékenységet folytató civil szervezetekkel és az iskolák gyermekvédelmi felelőseivel; kapcsolatot tartanak a megyei és az országos Karitász Központtal; támogatói adatbankot tartanak fenn; évente két alkalommal pedig lelkigyakorlatot szerveznek a csoport önkénteseinek.

dombovari karitasz SAM 6210

A november 24-i ünnepi szentmisén Hegedűs János plébános az elismerések átadásakor elmondta, hagyományteremtő szándékkal és azzal a céllal alapították a díjat, hogy az önkéntes szolgálatot, ezt az értékes munkát a közösség előtt is meg tudják köszönni, idén Kásler Bélánénak és Kővágóné Csizmadia Annának. A plébános kiemelte, a szeretetszolgálat az Egyház és a helyi közösség küldetésének is meghatározó területe, nem csupán egy feladat a többi között. Az ünnepségen műsort adtak a dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus óvodába járó gyermekek. A korábbi évek hagyományainak megfelelően a szentmisét követően idén is ünnepi ebéden vettek részt az egyházközség idősei és a Karitász-önkéntesek.


Kásler Béláné, Irma 2012-től tevékenykedik a plébánia Karitász-csoportjában. A családok, mély szegénységben élők, hajléktalanok támogatását végzi nagy szeretettel, embert tisztelő, őszinte gondoskodással. Kitartó, támogató, szeretetteljes hozzáállással vesz részt minden olyan akcióban, amely hozzájárul a nehéz sorsú családok mindennapjainak elviselhetőbbé tételéhez. Önkéntes társaival szemben bíztató, támogató együttműködés jellemzi. Szívből jövő, fáradtságot, időt nem ismerő mély hitben történő munkálkodása példaértékű.

Kővágóné Csizmadia Anna 2011 februárjában kezdte a szolgálatot. Tevékenységi területe a gyermekekről való gondoskodás, szemléletük formálása. Aktív közreműködésével került sor a Karitász-tábor megszervezésére, amelynek azóta is táborvezetője. Nagy gondossággal, kiemelkedő szakmai hozzáértéssel, szívből jövő, kifogyhatatlan szeretettel teszi felejthetetlenné a gyermekek és szüleik számára a táborban eltöltött időt. Kiemelkedő szervező munkájának köszönhetően ebben az időszakban szinten minden korosztályt megmozdít, lehetőséget adva a tevékeny szeretet örömének megélésére. A Karitászon belül minden akcióban részt vesz, ötleteivel, munkálkodásával nagymértékben hozzájárul a szükséget szenvedők életének elviselhetőbbé tételéhez. Tevékenysége kiemelkedő és példaértékű.

Szentmise közvetítések banner v2

 

2020 december
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Közelgő események

A Békéért Bebörtönzöttek Nemzetközi Napja:
-
2020. 12. 01. - 2020. 12. 01.
Tematikus roráté-szentmisék a Pécsi Székesegyházban:
Pécsi Székesegyház -
2020. 12. 01. - 2020. 12. 05.
Szentségimádás és szentmise a hivatásokért:
Pécsi Székesegyház -
2020. 12. 03. -
Tematikus roráté-szentmisék a Pécsi Székesegyházban:
Pécsi Székesegyház -
2020. 12. 07. - 2020. 12. 13.
Szeplőtelen Fogantatás-ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2020. 12. 08. -

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi