22. alkalommal rendeztek hálaadó szentmisével egybekötött zarándoklatot szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak szeptember 2-án a máriagyűdi bazilikában, ahol hálaadó szentmisét mutatott be Fazekas György, a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkipásztora.

A szentmisén és zarándoklat részeként megtartott, a szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat megszólító előadáson és csoportos beszélgetéseken mintegy 150-en vettek részt és adtak hálát a szenvedélyeik rabságából történt szabadulásért, jelképesen a kegytemplom oltárára helyezve terheiket és Mária közbenjárását kérve gyógyulásukra.

Fazekas György szentbeszédében mindnyájunk életpéldájából merítve felhívta a figyelmet arra, hányszor éljük át, hogy amikor félünk és szorongunk, akkor nem élünk igazán, mert akkor a félelem börtönében vagyunk. A félelem, a szorongás és a kilátástalanság önmagunk képe, az életünké, amelyben élünk, ami fogva tart bennünket.

A lelkipásztor arra buzdította a zarándokokat, hogy vegyék észre azokat az adományokat, amiket Istentől kaptak, vegyük észre mindnyájan, amit Istentől kaptunk. Kaptunk tőle életet, egészséget, tehetséget, érző szívet, halló fület, mert Isten szeret és ezek az adományok Isten szeretetéről szólnak.

„Mielőtt megalkottalak anyád méhében, már ismertelek; mielőtt megszülettél volna, fölszenteltelek, és prófétául rendeltelek a nemzetek javára.” (Jer 1,5) Isten szeretettel szeret minket! Ezt sugározza felénk. Az is egy képesség, hogy tudunk beszélni, vagy hogy hallgatni még inkább tudunk, vagy néha tudunk értelmes kérdést feltenni, hogy érző szívünk van, hogy odafigyelünk a másikra.

Az Istentől kapott adományaink birtokában mindnyájan gazdagok vagyunk. Ezekből lehet meríteni, az örömből lehet élni, a félelemből nem. Ha pedig észrevesszük, hogy mennyi mindent kaptunk, az örömre ad okot, mely egyfajta szabadságot is jelent. Szabadság arra, hogy kezdjünk az életünkkel valamit és szabadság arra, hogy ne kezdjük azt összehasonlítgatni másvalaki életével, aminek csak egy kis szeletét látjuk, és mely mögött nem tudjuk, hogy mennyi fájdalom és szenvedés húzódik. Mindenki a saját életét kapta és mindenki a maga életét éli, nem tudjuk a másik életébe belehelyezni magunkat.

Az, hogy ajándékot kaptunk, felszabadít minket, örülünk és ebből az örömből szabadság lesz. Amely ugyan korlátozott mértékű szabadság, de amelynek birtokában szabadon dönthetünk a rossz vagy a jó és örömteli mellett. Gyönyörködünk abban, hogy mennyi mindent kaptunk és ebből cselekvés születik. Megéljük azt, hogy ez is ajándék, megajándékozottak vagyunk és ezt továbbadjuk másoknak. Ebből születik az élet, mégpedig sokszoros élet. Mi itt megéltük azt, hogy megszabadultunk, örültünk annak, hogy ajándékba kaptuk a szabadulást és ezt az örömöt továbbadjuk. A hozzátartozó pedig megéli, hogy elindulhat egy másik úton és megéli a másként élés örömét.

A döntéshez bizalom kell, merjünk megbízni az Istenben, merjük odaadni magunkat. Nincs más út. A bizalmatlanságból, a bizonytalanságból a gyógyír, hogy imádkozunk. Kérjük Istentől a bizalmat, aki születésünk pillanatától, sőt még előtte szeretett minket és az életünk minden pillanatában velünk van és segít minket. Ha pedig eddig segített minket, akkor ezután is rábízhatjuk magunkat – szólt a szónoki buzdítás a szenvedélybetegek máriagyűdi zarándoklatán.

TÉNYEK

Ma Magyarországon az egy főre jutó alkoholfogyasztás 13,6 liter/fő/év (tiszta szesz!). Ezzel a statisztikai adattal hazánk a világ élvonalába tartozik: 800 000 – 1 000 000 főre becsülik az alkoholfüggők számát, ami azt jelenti, hogy megközelítőleg minden tizedik 15 évnél idősebb magyar embernek alkoholproblémája volt vagy van, és akkor még nem beszéltünk a drogfüggőkről, illetve azokról, akik rendszeresen szednek antidepresszáns gyógyszereket. A kábítószerfogyasztók száma még ennél is bizonytalanabb az óriási rejtőzködés miatt, hiszen a vonatkozó törvények miatt már a szerhasználat is bűncselekménynek minősül.

Szöveg: Pécsi Egyházmegye
Fotó: Máriagyűdi kegyhely

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség