Hamvazószerda a nagyböjti időszak kezdete. Ezen a napon a katolikus nevelési intézmények tanulói és tanárai szentmisén vettek részt, gyerekek, felnőttek homlokára egyaránt felkerült a bűnbánat keresztje.

hamvazoszerda mohacson 01Közös szentmisével kezdődött Mohácson a Park utcai Katolikus Általános Iskola és a Boldog Gizella Katolikus Általános Iskola tanulói és nevelői, valamint a plébániához tartozó katolikus óvodák nagyböjti időszaka. Hamvazószerdán Bognár Attila András plébános a megjelentek köszöntésekor így fogalmazott: „Elcsendesedni szeretnénk a farsang zajos forgataga után ebben a nagyböjti időszakban, és ahhoz a Krisztushoz szeretnénk közelíteni, akinek van mondanivalója az életről. Ebben a kegyelmi időszakban újra megélhetjük, hogy hozzá tartozunk. Bátran szeretnénk szembenézni azzal, amit ki kell igazítani az életünkben, mindazt ami bűn, hogy megélhessük az élet teljességét. Segítsétek egymást ezen az úton!"

Dallos Tamás káplán a szentmise prédikációjában a hamvazás szimbolikus értelméről beszélt: „A hamu és a por nem több mindennapi életünkben, mint a halál és pusztulás jele. Ha valamit befed a por, azt jelenti, nincs szükség rá, elfelejtődik. Tudjuk azonban azt is, hogy a hamu alatt hamar megindulhat egy új élet születése is. A hamvazás így az újjászületés vágyának szimbólumává is lesz. Bűnt elkövetni fájdalmas a szívünknek. Szeretnénk elnyerni ebben a nagyböjti időszakban is az újrakezdés lehetőségét." A káplán atya felidézte az ősegyház gyakorlatát, ahol a nyilvános bűnösök megtérésében nagy szerepet játszott a hamuval való megjelölés. Buzdította a plébániához tartozó két katolikus iskola tanulóit és nevelőit, hogy használják fel személyes megújulásra a nagyböjti időszakot.

A szentmise végén központi helyet kapott a templomban a nagy kereszt, hogy a vasárnapi szentmisékre érkező gyerekek elhelyezhessék nagyböjti vállalásaik jelképeit a kereszt körül, így váljon a jócselekedetek, lemondások révén a szenvedés fájdalma örömmé és kiengesztelődéssé.

havazoszerda reggel web 20170301 17Pécsett a Szent Mór Katolikus Iskolaközpont teljes közössége püspöki szentmisén vett részt, ahol a hamvazószerda ünnepi eseményei hívták fel a bűnbánati időszakra a figyelmet. Udvardy György megyéspüspök, mielőtt megáldotta a tavalyi barka elégetéséből származó hamut, homíliájában arról beszélt, hogy rendezvények, együttes élmények – pl. sportesemények – alkalmából gyakran láthatunk különböző arcfestéseket, amelyek a csapat vagy az adott ország szimbólumaként láthatóvá teszik, hogy ki hová tartozik. Így az azonos jelűek megtalálják egymást. Együtt örülnek, vagy szomorkodnak a csapat sikerétől függően. Ha valaki ismer bennünket, lehet, hogy távolról már tudni véli, kik vagyunk, de leginkább az arc azonosít minket mások előtt. Arcunk sok mindent elárul – kifejezi, hogy kik vagyunk valójában, vagy, hogy éppen akkor mit gondolunk. Ma hamut hintünk arcunkra, annak jeléül, hogy mindnyájan Jézushoz tartozunk.

A megyéspüspök azt javasolta, hogy a nagyböjti időszakban három területen változtassuk meg szokásainkat:

  • Imádkozzunk többet, hogy szorosabb legyen a kapcsolatunk Istennel
  • Javítsunk a kapcsolatainkon embertársainkkal
  • Ha van valamink, amit meg tudunk osztani másokkal, tegyük meg

A szentmise zenei szolgálatában ezúttal a felsősök scholája és a vegyeskar vett részt, Stauróczky Balázs és Tumpekné Kuti Ágnes vezetésével, Gyöngyösi István orgonista közreműködésével.

További képek az eseményről itt.

LD honlap logó