A Szekszárdi Szent József Iskolaközpont már 11. éve szervezi Szülők Akadémiája című sikeres előadássorozatát, amelynek keretében ismert előadókat hív, hogy a keresztény nevelés tág területeinek bejárásával szélesítse az érdeklődő szülők és pedagógusok szemléletét.

Az idei tanév második előadója Hodász András volt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem lelkésze, a 777 keresztény blog egyik szerkesztője, aki szókimondásáról és humoráról legalább annyira híres, mint egyenes, tiszta, a fiatalok számára is jól érthető beszédéről. Előadásának a plébánia közösségi háza adott otthont.

hodasz4Tövisháti Lilla szervező a meghívott személyének kiválasztásakor a szülőkön kívül az érintett fiatalokra is gondolt, így délután 15 órától a város keresztény kamaszainak rendhagyó osztályfőnöki órát szervezett, amelyen a szentjózsefes és a városi hittanosok egyaránt tanulságokat vonhattak le saját életükre vonatkozóan. Az atya segítségével áttekinthették Isten csodálatos tervét a férfi és nő teremtésében, a szexuális forradalom hatásait a társadalomra és a jelenlegi világ hozzáállását a házasságig önmegtartóztató, tiszta élethez. Kutatások eredményeit felsorakoztatva bizonyította, hogy a keresztény értékek mentén kialakított családi élet biztonságosabb, tartósabb, s bíztatta a gyerekeket a helyes döntés szabad meghozatalára. Az előadás végén a legkényesebb kérdéseket is megválaszolta az egyház álláspontja szerint, s mindezt nagyon komolyan, mélységes tisztelettel tette, miközben a fiataloknak szóló előadását könnyed, közvetlen stílus jellemezte.

A szülők számára a gyermekek szexuális neveléséről tartott előadásában kitért az „átszexualizálódott” világból fakadó veszélyekre, problémákra. Hodász András szerint a világi iskolák szexuális felvilágosításai és a kortárs nyomás, valamint a szülők struccpolitikája e témával kapcsolatban (esetleg e három jelenség egymás mellett) mind ugyanahhoz a következményhez vezet, nevezetesen a házasság előtti szexuális tapasztalatokhoz, illetve ennek nem kívánt következményeihez. A szülők praktikus tanácsokat is kaptak ahhoz, hogy hogyan készítsék fel az élet kihívásaira gyermekeiket:

  • már kisgyermek korban eddzék a gyermek vágytűrését (ne vegyenek meg neki mindent azonnal, amint megkívánja)
  • a szülők nyilvánítsák ki gyermekeik előtt egymás iránt érzett gyöngéd szeretetüket
  • legyenek kész válaszaik arra, hogy miért érdemes megőrizni a házasságig a tisztaságot
  • dicsérjék gyermekeiket, hogy önbecsülésük erősödjön, értékesnek tartsák magukat
  • fejezzék ki gyermekeik iránti szeretetüket és bizalmukat
  • hívják fel a figyelmet a világ veszélyeire, hogy azok elkerülhetővé váljanak

Így segíthetik őket, hogy mindig jól tudjanak dönteni, hisz az igazi szabadság nem az, ha mindenre igent mondanak, megtehetnek bármit, amit csak akarnak, hanem az, ha képesek nemet mondani arra, amit nem szeretnének megtenni.

LD honlap logó