Mindenkinek vannak kérdései, amelyekre számtalan válasz létezik. Ezzel a gondolattal hirdeti idén induló, szentségfelkészítő kurzusát a Pécs-kertvárosi katolikus plébánia, ahol felnőtteket várnak a befogadó csoportba, hogy a lehetséges válaszok közül az igazira segítsenek rátalálni.

katekumenatus1
A kertvárosi plébánia közössége az elmúlt években azt tapasztalta, hogy egyre többek szívében szólal meg egy hívó hang, amely az egész addigi életüket megváltoztatja. Az Egyház a hívásra adott válasz megszületéséhez nyújt segítséget a katekumenátus intézményével.

„A megtérés, a visszatérés Istenhez a mai világban sem könnyebb, mint az első századokban. A keresztény közösségek ezért a hitben jártas, elkötelezett felnőttek csoportjára, az úgynevezett befogadó csoportra bízza azokat, akik úgy érzik, hogy találkozni szeretnének Istennel. Ez azonban, ahogy régen, ma is egy hosszabb folyamat.” – fogalmaz Balog József a kertvárosi plébánián működő befogadó csoport tagja, majd folytatja:
„Amikor a mérce Jézus Krisztus lesz, az az addigiakhoz képest minden ember életében 180 fokos fordulatot jelent. Ez nagy döntés, segítség kell hozzá: egy plébániai közösség, amely befogadó, segítő és mindig elérhető a katekumenek számára. A beavató rítusok a mélyebb át- és megélést segítik, a beavató szentségek pedig a megerősödést és az Egyházhoz való tartozás teljes jogosultságát biztosítják a hittanulóknak. A befogadó csoport tagjai együtt haladnak az úton a jelöltekkel, segítik a szemlélet átalakulását, ott vannak a nehézségeknél, és együtt örülnek a sikereknek is. A katekumenátus útján sok nehéz döntés meghozatalával halad előre a jelölt. Egyre jobban megismeri Jézus Krisztust, megtanulja, mit is jelent a követőjének lenni. A rítusok, lehetőség szerint a liturgiába ágyazva, a teljes plébániai közösséggel együtt közös ünnepekké alakulnak, a komolyan végigjárt és megharcolt út végén, a keresztelővízből felbukkanva egy új élet indul el.”

A katekumenek kéthetente találkoznak a kertvárosi plébánia hittantermében, ahol a plébános vezetésével és a befogadó csoport tagjaival közösen vesznek részt a tanításon, kötetlen beszélgetésen. Nagyjából másfél évvel később, húsvétkor kérhetik a felnőtt megtérők az Egyház beavató szentségeit, a keresztséget, az Oltáriszentség vételét, valamint a bérmálást. Azokat a felnőtteket is ugyanebbe a csoportba várják, akik korábban részesültek már a beavató szentségek valamelyikében, de életük során távol sodródtak az Egyháztól, most viszont szeretnék újra mélyebben megélni a jézusi tanítást. Első alkalommal október 9-én 19.00 órakor találkoznak az érdeklődők a Pécs-kertvárosi Szent Erzsébet Plébánia hittantermében.