2020. szeptember 13–20. között Budapest lesz – 1938 után ismét – a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus helyszíne.

Az 1881 óta rendszeresen megszervezett, egyhetes nemzetközi rendezvényen a katolikus egyház hívei együtt ünneplik és hirdetik az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust. Ehhez a gondolathoz csatlakozva a NEK2020 Titkársága az esztergomi Keresztény Múzeummal karöltve a felvezető években számos kulturális rendezvény megszervezését vállalta.

Az Eucharisztia az élet és a szentség forrása, a katolikus dogma legmélyebb és legdöntőbb hittitka, csodája: a titkok titka. Az Oltáriszentség történetének és csodáinak feljegyzései évszázados múltra tekintenek vissza, ábrázolása a katolikus egyházművészet egyik sarkalatos és legszebb témája. Ekképpen nem meglepő, hogy egyik első, felvezető programként a Pesti Vígadóban 2018. augusztus 27-én megnyitották az „Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén” című kiállítást. A tárlat 2019 nyarán a Győri Egyházmegyében (2019. május 23. – július 21. – Triangulum Galéria), 2019. augusztus 24. és november 3. között pedig a Pécsi Egyházmegye meghívására a Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeumában volt megtekinthető.

latvanyterv Pecs

A pécsi kiállítás látványterve a Csontváry Múzeumban (Tervező: Zalavári Tibor Kálmán)

A kiállítás egyik, elkülönülő tematikai egysége azon tablók sora volt, amelyek „Az eucharisztikus csodák a világ minden táján” című nemzetközi honlapról adtak válogatást a különböző korszakokban az Oltáriszentséggel kapcsolatosan bekövetkezett, dokumentált csodákról. Az online, több nyelven hozzáférhető történeteket bővebben – a tárlat részeként – a látogatók egy érintőképernyős terminálon is böngészhették, sőt a weblapot otthon tovább is olvashatták.

Torok Csaba idezet Kicsi

Dr. Török Csaba teológus gondolatai

A vele párhuzamosan megvalósított tematikus kiállítás egy képzőművészeti időutazással egybe kötött, elmélyült gondolkodásra hívta a látogatókat. Az Oltáriszentséget értelmező tartalmi elemeket és a művészettörténeti stílusokat egy-egy alkotás jelenítette meg, amelyek mindegyike az esztergomi Keresztény Múzeumban található. A képzőművészeti alkotások az európai középkort, a reneszánszt, a barokk kort, a 19. századi historizmust, valamint a 20. század modern művészetét elevenítik meg. A tárlat időbeli teljességét a kortárs képzőművészek (Atlasz Gábor, Bukta Norbert, Kisléghi Nagy Ádám) alkotásai adták vissza, igazolva a téma kimeríthetetlenségét, 21. századi kifutását és gondolatiságát.

2019. november 3-án a pécsi időszaki kiállítás bezárta kapuit. A bő két hónap alatt 3122 látogató tekintette meg. A nagy érdeklődés mellett a szép látogatószám – a legmagasabb egy napon 133 fő volt – elérésében kiemelkedő szerepe volt a tárlatvezető kollégáknak, Haász Rebekának és Horváth Patriknak. A magyar és külföldi városnéző–múzeumlátogató vendégek mellett, szervezett keretek között a Janus Pannonius Múzeum Barátainak Köre, a Pécsi Egyházmegye, a város és a megye tanintézményeinek tanárai és diákjai (hittanóra vagy egyéb tanóra keretében), valamint a Püspöki Hivatal munkatársai és családtagjaik látogatták meg a tárlatot. Számos vendéget vonzott a 2019. szeptember 27. és 29. között Pécsett megrendezésre kerülő KATTÁRS (Katolikus Társadalmi Napok) rendezvény is, amelynek keretében kiemelt érdeklődés övezte Dr. Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó alkalmi tárlatvezetését.

20190928 atlenyegules loro 8 Egyedi

Dr. Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó tárlatvezetése (Fotó: Loósz Róbert)

A kiállítás vendégkönyvébe a látogatók megoszthatták a tárlat megtekintése utáni benyomásaikat, gondolataikat. Következzék pár idézet:

  • Gyönyörű, elgondolkodtató kiállítás! „Ad maiorem Dei Gloriam”
  • Formabontó, meglepő és megérintő volt számomra a kiállítás. Bár a család reformtus vallású, de azt hiszem most megértettem valami nagyon fontosat abből az érzésből, ami a hit, a csodákban való hit jelenthet. Nagyon köszönöm.
  • Kedvenc festőnk képeit nem csak tanórákon, hanem élőben is látni, élmény volt.
  • Értékes kiállítás – tanulni lehet belőle. Köszönjük.
  • Ez volt eddig a legjobb időszaki kiállítás: hiányozni fog. Köszönjük szépen.

A Vendégkönyv egy illusztrációja méltó példája annak,  hogy a fogékony, befogadó látogatókat a kiállítás újabb képzőművészeti alkotás létrehozására ösztönzte.

Vendegkonyv rajz kicsi

Köszönettel tartozunk a Dr. Fábry Kornél vezetése alatt működő NEK2020 Titkárságának, hogy lehetővé tette a hit elmélyült megélését szolgáló kiállítás létre jöttét, valamint időszaki vándorkiállításként egyházmegyénkben való bemutatását. Hálásak vagyunk Dr. Török Csabának a tárlat gondolatiságának megfogalmazásáért, Kontsek Ildikónak, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatójának, a kiállítás kurátorának és munkatársainak, Istvánfi Gábornak, Szakács Máténak, valamint a látványtervező csapatnak, Zalavári Tibor Kálmánnak és Murányi Monikának (Szemzene Bt.) a kiállítás új helyszínen való átgondolásában, megtervezésében, felállításában, majd lebontásában vállalt áldozatos munkájukért.

Szentmise közvetítések banner v2

 

2023 March
M T W T F S S
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

Férfitalálkozó:
Pécs, Magtár Látogatóközpont -
2023. 03. 23. - 2023. 03. 23.
Keresztút és szentmise a Szent Kereszt ereklye jelenlétében:
Máriagyűd -
2023. 03. 24. - 2023. 03. 24.
Férfitalálkozó:
Pécs, Magtár Látogatóközpont -
2023. 03. 24. - 2023. 03. 24.
Nagyböjti lelki délután:
Paks -
2023. 03. 25. - 2023. 03. 25.
Gyümölcsoltó Boldogasszony:
Máriagyűd -
2023. 03. 26. - 2023. 03. 26.

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség