Június 23. és 25. között rendezték Komlón a Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált. A háromnapos rendezvény házigazdája a Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola, díszvendége Udvardy György pécsi megyéspüspök volt.

korusfesztival1Huszonegyedik alkalommal rendeztek Komlón versennyel egybekötött nemzetközi találkozót gyermekkórusok számára. 1972-ben, az első komlói kórusfesztivál előtt a szervezők célként tűzték ki Kodály Zoltán műveinek és munkásságának, valamint a résztvevő országok népdal- és kórusmuzsika-kincsének megismertetését, a kortárs kórusművek bemutatását és népszerűsítését. A fesztiválra az elmúlt évtizedek során 30 különböző országból érkeztek kórusok, idén Kínából, Lengyelországból, Romániából. A külföldi énekesek mellett idén a házigazdákon kívül öt magyar kórus vett részt a versenyen. Az énekkarok előadását nemzetközi zsűri bírálta, tagjai között volt Silvère van Lieshout a hágai Academy of Vocal Arts igazgatója, Kurt Bikkembergs, a leuveni LUCA-Arts campus Lemmens Institute professzora, Kabdebó Sándor, az Esterházy Károly Egyetem adjunktusa, Lakner Tamás a PTE Művészeti Karának Dékánja, és Tóth Ferenc Liszt-díjas karnagy, a fesztivál alapítója.

korusfesztival5A versenyprogramot két helyszínen bonyolították, a kórusok nevezhettek akár egyik, akár mindkét programra. A város hangversenytermében zajló koncerteken a világi kórusirodalom egy- vagy többszólamú, gyermekeknek szánt darabjait adták elő a gyermekkórusok, a katolikus templomban pedig egyházzenei művek szólaltak meg.

A fesztivál kísérőprogramjai között volt közös éneklés, utcazene, kézműves vásár, fényfestés, de nyílt szakmai műhelyt is szerveztek, amelyen a mozgás és zenetanítás kapcsolata került középpontba.

A Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola Komló legrégebbi iskolája, fenntartója 2012. szeptember 1. óta a Pécsi Egyházmegye. A zenei nevelés már a kezdetektől kiemelt fontosságú az intézményben, a zenetagozat Kodály Zolán közbenjárására indult 1958-ban. Kodály személyesen is járt az iskolában és Harasztosi legények című népdalfeldolgozását a komlói gyerekeknek ajánlotta.

A következő tanévben megújul az intézmény: a hamarosan induló, közel kilencszáz millió forintból megvalósuló beruházásoknak köszönhetően az iskola épülete egy új tornateremmel, több tanteremmel, orvosi szobával bővül, de korszerű szemléltető, és a tanulást segítő eszközöket is vásárolnak.

Fotó: Rákos Ildikó

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nincsenek események

Szent Vér Báta

pp mariagyudi kegyhely