A Pécsi Egyházmegye jelenleg összesen 20 köznevelési intézmény fenntartója, 11 iskoláé és 9 óvodáé. Az egyházmegye a közelmúltban két sikeres pályázatot nyújtott be az „Egyes egyházi oktatási infrastrukturális fejlesztések" című felhívásra, amely két intézményt érint.

A pécsi Szent Mór Katolikus Iskolaközpont és a komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola fejlesztését az Emberi Erőforrások Minisztériuma EU Fejlesztések Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága összesen több, mint 2 milliárd Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte.

A komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola 8 évfolyamon két párhuzamos osztállyal működik. A pályázat célkitűzésének megfelelően, az oktatási és képzési tevékenységet, a szakképzést fejlesztik, biztosítják a mindennapos testnevelés feltételeit; az iskola szabályos és hatékony működéséhez szükséges bővítést és felújítást hajtanak végre, hogy javítsák a tanulás körülményeit, és emeljék az oktatás színvonalát. Mindehhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma 896.316.597 Ft összegű támogatással járul hozzá.

kozoktatasi palyazat komlo ertekeles web 20160115 13

A pécsi Szent Mór Katolikus Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gimnázium többcélú intézmény. A jelen formájában 21 éve működik, fenntartója a Pécsi Egyházmegye. Az általános iskola mellett felmenő rendszerben négyosztályos, kifutóban nyolcosztályos gimnázium. Az első nyolc évfolyamon a pedagógiai program alapján mindenki részesül képző- vagy zeneművészeti oktatásban, a 9-12. évfolyamon pedig lehetőség van ilyen irályú továbbképzésre.

szent mor iskolakozpont eletkepek web 20160111 25

Az intézmény épületei a közelmúltban kívül egészében, belül pedig egyes részeikben megújultak, de infrastrukturális és energetikai szempontból továbbra is jelentős fejlesztésekre van szükség. Különösen sürgető a mindennapos testnevelés és a korszerű sportolás feltételeinek megteremtése. A pályázat segítségével új, kettes osztatú tornaterem épül, amely a felső tagozat és gimnázium kiszolgálása mellett a Hunyadi úti épületben tanuló alsó tagozatosokat is befogadhatja majd. A fejlesztés nyomán bővülő tanulói létszám várható, a középtávú tervekben a gimnáziumi osztályok létszámbővítése szerepel, ezért új tantermeket is létrehoznak. A zeneoktatásra alkalmas kistermek kialakítása a művészeti oktatást fogja szolgálni. A pécsi Szent Mór Katolikus Általános Iskola, Alapfokú Művészei Iskola és Gimnázium fejlesztéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1 247 431 086 Ft összegű támogatással járul hozzá.

Fotó: Loósz Róbert

Szent Vér Báta

pp mariagyudi kegyhely