Február 2-án rendezte a Park Utcai Katolikus Általános Iskola német tagozata hagyományos gyermek sváb bálját, amely ebben az évben kiemelten fontos rendezvénye volt a tagozatnak.

Idén dupla jubileumnak örülhetett a közönség és a szervezők is: negyven éves a német nemzetiségi tagozat és az idei volt a huszonötödik sváb bál. Szugfil József, a Baranya Megyei Német Önkormányzat elnöke köszöntötte a jelen lévőket, majd Grátz Ádámné igazgató az intézmény 40 évének jelentősebb mérföldköveiről beszélt. 1978-ban került be az órarendbe a német nemzetiségi nyelv oktatása Puch Jánosné némettanár és Bauhoffer József igazgató kezdeményezésére. 1990-ben jött létre a cserekapcsolat a bensheimi Geschwister-Scholl iskolával. 1994-ben rendezték az első gyermek sváb bált, amely a tagozat fő rendezvénye lett. 1996 óta Goethe-díjban részesülnek azok a 8. osztályos tanulók, akik több éven keresztül aktívan közreműködtek a német hagyományok és kultúra ápolásában. 2000 óta a mohácsi farsangi rendezvények sorában rendezi a tagozat a Területi Német Népdaléneklési Versenyt a város és a környező települések általános iskolásai számára. Ezt a versenyt az előző tanév óta az iskola egykori igazgatóhelyettese és egyben a verseny megálmodója emlékére Trábert József Területi Német Népdaléneklési Versenynek hívják. Elmondta továbbá, hogy 2007 óta minden évben nemzetiségi projektnapot is szervez a tagozat, amelynek célja a nemzetiségi kultúra és szokások megismerése, felelevenítése és tovább adása. 2012 óta a nyolcadikosoknak lehetőségük van A2/B1 szintű ingyenes DSD I. nyelvvizsga letételére. Mindezt úgy, hogy a nyelvvizsga helyszíne az iskola. 2016 óta pedig pályázati segítséggel népismereti táborba utazhatnak a nyári szünet elején a 7. osztályos németes tanulók.

25185603247 de6285d7db o

A dupla jubileum alkalmából a műsor központi témája az ajándék és az ünnep volt. Színpadra léptek az iskola német nemzetiségi csoportjai. A műsort Vöő Judit a jubileum tiszteletére írt színdarabja nyitotta meg. A német gyermekjáték szakkörösök és vezetőjük, Trábert Anna előadásában egy születésnap története elevenedett meg. Hagyomány már néhány éve, hogy teljes osztályok is fellépnek a műsorban. Idén a másodikosok egy rövid és tanulságos jelenetet adtak elő. A Bogó Istvánné által betanított mese után Róthné Ébner Mária irányítása mellett a nyolcadikosok mutatták be, hogy az elmúlt másfél évben mi mindent tanultak német néptánc órákon. A jubileum alkalmából meglepetések is tarkították a műsort. Az Engert Andrea vezette német kórus műsorába beállt valamennyi tanár, aki az iskolában a német tagozathoz kötődik. A csoportokon kívül az évfolyamok legjobb versmondói, valamint népdalénekesei is megmutathatták tudásukat. A hagyományok sorát követve idén is vendégszerepeltek a Park óvodások. A fellépő közel 40 gyerek változatos műsorában vidám mondókákat, játékokat és táncokat láthatott a közönség. A műsor csúcspontja a sváb szakkör jelenete és az abba beépített közös táncok voltak. A Grátz Ádámné által 25 éve életre hívott „svábszakkör” egykori tagjai elfogadták a meghívást, és három vidám nyelvjárási jelenetben felidézték a búcsúbálra való készülődést. A jelenetek érdekessége volt, hogy kizárólag egykori tanítványok adták elő, a táncokat Róthné Ébner Mária tanította be, aki egykori tanítványként és búcsúzó nyolcadikos osztályfőnökként maga is részt vett a műsorban. A programot közös dal, valamint oklevelek ünnepélyes átadása zárta. Azok a nyolcadikos tanulók kapnak ilyenkor oklevelet, akik több éven keresztül tagjai voltak valamelyik német művészeti csoportnak. Ilyenkor kerül sor a hagyományok jelképes továbbadására is: a magyarországi németek jellegzetes növénye a rozmaring, amelyet a nyolcadikosok átadnak a hetedikeseknek.

A tartalmas, közel két órás műsor után bál kezdődött, amelynek házigazdái a búcsúzó nyolcadikosok voltak.

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Nincsenek események

Szent Vér Báta

pp mariagyudi kegyhely