Gyöngyösi István, az énekverseny szervezője elmondta, az évente meghirdetett verseny célja, hogy „a gyermekek zenei anyanyelvévé váljon elődeink csodálatos egyházzenei kincse, a magyar és latin gregoriánum, a zsoltárok, himnuszok, szekvenciák és verses népénekek hatalmas gyűjteménye, amely olyan zenei és lelki tartalmak hordozója, amelyek mindnyájunkat gazdagíthatnak”.

ms19 3

Pénteken két fordulóban rendezték meg az eseményt, amelynek első fordulójára az első három évfolyamot várták. A gyerekeket, kísérőiket és a zsűri tagjait Gyöngyösi István köszöntötte, majd közös éneklésre buzdította az egybegyűlteket.
Ezután egy rövid filmösszeállítást láthattak résztvevők, az „Isten hangjai” című filmből, érdekességként hogy más kultúrákban hogyan imádkoznak énekkel, zenével, tánccal.Ezt követően az Eucharisztikus Világkongresszus tiszteletére készült, Kovács Szilárd orgonaművész által rendezett székesegyházi felvételt egy részletét is levetítették, amelyen az „Itt jelen vagyon = Hic adest praesto” kezdetű ének latin verzióját szólaltatják meg az iskola kórusai.

A zsűri tagjainak (Kuti Ágnes, Stauróczky Balázs zenepedagógusok és Lápossy Péter káplán, az iskola püspöki biztosa) bemutatása után megkezdődött a csoportok éneklése. Nevezési lapjukon megjelölték választott dalaikat, és ahol a zsűri szükségesnek látta, ezután a listából még egyéb énekelni valót is kérhetett.

ms19 2

A nagyobbak fordulóját meglepetés indította, nevezetesen a mohácsi Park Utcai Katolikus Általános Iskola „Stella Maris” = Tenger Csillaga – kamarakórusa, Koleszárné Győrki Gizella vezetésével. Választásuk Jézus-énekekre esett, elsőként “Harmat Artúr: Jézus Szíve, legtisztább szív” – majd “Calligaris Ferenc: Ó Jézus emlékezni Rád” c. dalait adták elő többszólamú, kórusra írt változatokban, igen pontosan, szépen, tisztán a Soóky István szerkesztette Iskolai Kórusok Könyve 1997 évi kiadásából. Az iskola kóruskultúrája sok évtizede a legmagasabb szinten is elismeréseket szerez. A Szent Móros felsősök programjai után ismét vendégek léptek színpadra: a már tavaly is sikeresen szereplő 40 tagú CNK Musica Sacra Kórus, Gyöngyiné Fülöp Judit vezetésével.

A gyerekek óriási repertoárt vállalva érkeztek: 15 dalt hoztak három gyűjteményből: az Éneklő Egyházból, a Graduale Hungaricumból és a Liber Usualisból. A csapat 1-6. évfolyamos tanulókból állt.

A versenyen 20 csoport 296 tanulója vett részt, a felkészítésüket 11 pedagógus végezte. 7 csoport ezüst, 13 csoport arany, 2 csoport kiemelt arany minősítést szerezett. Kiemelt arany minősítéssel tértek haza:

  • 3.c osztály, Szent Mór Iskolaközpont, felkészítő: Periskicsné Tillai Zsófia
  • 4. a osztály, Szent Mór Iskolaközpont, felkészítő: Szalainé Fábián Zsuzsanna