A Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészséget dr. Udvardy György megyéspüspök úr azzal a céllal alapította meg, hogy az egyházmegye területén (Baranya és Tolna megye) lévő kórházakban fekvő betegek, rászorulók lelki gondozását és szentségi pasztorációját megszervezze és ellássa. A szolgálat 2016. januárjában indult Dr. Kvanduk Frigyes atya vezetésével.

A klinikákon lelkigondozók és önkéntes beteglátogatók, heti rendszerességgel meglátogatjuk a betegeket, segítő beszélgetés keretében, együtt érző figyelemmel és érdeklődéssel meghallgatjuk szenvedő embertársainkat, akik ezt igénylik. Nyitott szívvel fordulunk a betegek hozzátartozói és a kórházi dolgozók felé is. A betegek számára, akik ezt kérik, megszervezzük, hogy az Egyház megerősítő szentségeihez járulhassanak.

A beteglátogatói szolgálat során a szakmai illetékességen túl a szív odafordulására van szükség, olyan emberséges lelkületre, amiben a beteg, megérezvén emberi jóságunkat, Isten szeretetével kerül kapcsolatba. A beteglátogató a beteg mellé szegődik, szenvedésének útján kíséri, időt ajándékoz, osztozik embertársa szenvedésében, látszólagos tehetetlenségében is. Olyan támogató jelenlétet kínál, ami a betegségben kiszolgáltatott embert megtartja és segíti kapcsolatba lépni saját erőforrásaival. 

Köszöntő

Dr. Kvanduk Frigyes általános helynök, a Betegek Gyógyítója kórházlelkészség első kórházlelkésze egy magyar származású világhírű fotós példáját mondta el 2016-ban, amikor a Janus Pannonius Klinika Tömbben megtörtént a kápolna felszentelése. A fotós hosszú interjúban beszélt az életéről. „Egy pesti srác volt, aki rengeteg csibészséget elkövetett, aztán fotós lett, majd mind mindenki életébe, az Ő életébe is beköszöntött a betegség. Több fázison keresztül, stroke-ot kapott először, olyan gyógyszerrel kezelték, amit ki se tudtak nagyon próbálni, tehát bizonytalan volt az egész ügy kimenetele. Annyit tudtak, hogy vagy gyorsan felépül, vagy tragikus kimenetelű következményekkel kell szembenézni.

Több napon volt így élet-halál között és azt mondja, hogy ebben a helyzetben azt élte át, hogy életének ebben a helyzetében a Jóistennek átengedi, vagy beengedi, a kezdeményező szerepet. Azt gondolom, hogy ez ugyan az élet bármely helyzetében így lehet, egy betegség esetében ez egy különösen kiemelt pont a mi személyünkben, hogy rájövünk arra, hogy sem a magunk ügyessége, sem mások támogatása, nem elegendő az életünk kerekké tételére, hanem az az abszolút jövőt, amit a Jóisten jelent ezt engedjük az életünkbe.

A kórházlelkészségnek az a célja, hogy aki ezt kéri, aki ezt az utat akarja járni, abba mi segítsük, akár beszélgetésben, akár imádságban, vagy a szentségi Jézusnak a közvetítésében, elhozatalában.”

A kórházlelkészség továbbra is ezt a nemes célt kívánja szolgálni.

Dohány Zoltán kórházlelkész

Segítségkérés

telefonos ügyeleti szám - 0/24

06-30/70-20-133

Sürgős esetben a kórházban
fekvő betegeket papjaink
a nap 24 órájában
meglátogatják és
a szentségekkel megerősítik.

Lélekerősítő vonal

06-72/513-030

Telefonos beszélgetések
hétköznap 9-12 és 16-18 óráig
papok és világi szakemberek segítségével.


 E-mail
korhazlelkeszseg@pecs.egyhazmegye.hu

Elérhetőségek

Dohány Zoltán kórházlelkész


E-mail: korhazlelkeszseg@pecs.egyhazmegye.hu

 

Telefon: 06 (30) 702-0133