Hetente jelentkező lelki sétáink alkalmával rápillanthatunk a térségben rejlő értékekre, betekinthetünk az érintett plébánia közösségi életébe, tevékenységeibe, miközben lelki útravalóval is gazdagodhatunk.

Harmincötödik állomás: Siklós – „Elég neked az én kegyelmem" (2Kor 1,19)

Siklos Keresztes AndorLelki sétánk következő állomása a Siklósi Római Katolikus Plébánia, amelyhez Siklós, Kistapolca, Nagytótfalu, Kisharsány és Nagyharsány települések tartoznak. A lelkipásztori szolgálatot a máriagyűdi sétánk kapcsán ismert – Keresztes Andor esperes, plébános és Kovács József káplán, hivatásgondozó és ministránsreferens – atyák végzik. Ők mesélnek a plébániatemplomról, a katolikus iskoláról, a működő közösségekről és programokról:

Siklos Kovacs Jozsef kaplan 2A siklósi Szentháromság Plébániatemplomról a legkorábbi írásos emlék 1333-ból származik. Az akkori szentély boltozatát statikai problémák miatt lebontották, és a két zárókő újrafelhasználásával és díszes konzolok beépítésével az 1410-es években újraépítették. A török uralom után 1687-ben Boszniából ferences szerzetesek telepedtek le Siklóson, ők látták el az itteni hívek lelki gondozását, és az addigra leromlott állapotú épületet átalakították. A szentély északi falán nagyméretű ablakot nyitottak, padlója alá a XVIII. században kriptát építettek. A hajó észak-nyugati sarkában álló tornyot az oldalkápolnával együtt 1751–1755 között emelték. 1845-ben feljegyzés készült, hogy a toronytető megújítása és befedése szükséges, ám a munkálatokról már nincs írásos emlék. A legkorábbi képeslapon 1899-ben a mai toronysisak látszik. 1927-ig számos fénykép készült az épületről. Időközben több alkalommal végeztek felújítási munkálatokat, amelyek az eredeti homlokzatképet módosították. Az utolsó renoválás 2017-ben zajlott a harangszentelés kilencvenedik évfordulójára, amelyhez a forrást a siklósi hívek adományai mellett a Pécsi Egyházmegye és az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította.

Az 1991-ben egyházi fenntartásba került siklósi Szent Imre Katolikus Iskola a város és vonzáskörzete számára biztosít katolikus általános iskolai oktatást-nevelést. Az iskola célja többek között, hogy a diákok hitelesen megismerhessék a keresztény hitet és támaszt nyújtson az élet nehézségei közt a jóban való megmaradáshoz a gyermekek számára.  Kiemelten törekednek olyan oktatási környezet megteremtésére, mely segítséget nyújt ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű, nehéz sorsú tanulók is tudjanak kiemelkedni, továbbtanulni, hogy felnőtt korukban megállják a helyüket. Az intézmény missziós feladatot lát el Siklós és térségének hátrányos helyzetű, cigány fiatalságának evangelizációjában is. Az iskola épületét 2016-ban felújították, az intézményben 2017-ben került kialakításra és felszentelésre a Jézus Szent Szíve-kápolna.

Az intézményhez kapcsolódóan vannak közös programjaink, szertartásaink. Liturgikus ünnepnapjaikon közösen emlékezünk meg szentmise keretében Szent Imre hercegről és Szent Gellértről. Az elsőáldozóknak és bérmálkozóknak szentségfelkészítést és lelkigyakorlatot tartunk.

Plébániánkon a Tanácsosok Testületén kívül több közösség működik és végez szolgálatot: Rózsafüzér Társulat, Szeretetláng közösség, Taizé csoport. Továbbá a ministránsaink és a cserkészek is egy-egy közösséget alkotnak. Ifjúsági miséken gitáros-énekes csoportunk teljesít szolgálatot havonta egy alkalommal.

Nagyharsányban a polgármester által vezetett helyi karitász csoport segíti a nehéz helyzetben lévő családokat. 

A hívő közösség számára nagyböjtben és októberben szervezünk lelkigyakorlatot, ez utóbbit Kapisztrán Szent János ünnepéhez kapcsolódóan. 

Sok évszázados hagyományra tekint vissza templomunkban a Betlehem felállítása, amely az egyik legnagyobb a térségben. A szentsírt horvát minta alapján alakítottuk ki.

A várossal jó az együttműködés – vannak közös programjaink, melyek közül kiemelkedő a Szent István király ünnepnapján, augusztus 20-án a kenyérmegáldás.

A plébániatemplomban vasárnaponként reggel 8.30 órakor és este 18.00 órakor tartunk szentmisét. Adventi időszakban hetente meghatározott napokon rorátékra – hajnali szentmisékre – várjuk a híveket.

Lelki sétánk végén köszöntsük a Szentháromság – Atya, Fiú és Szentlélek – misztériumát az alábbi énekkel:

„Szentháromságnak, életem, halálom
Testemmel együtt ajánlom,
Téged imádlak, mindörökké áldlak
Oszthatatlan Istenség, háromságban egy Fölség.

Méltó dicséret legyen az Atyának,
Ki vall a föld és vall az ég urának,
Szüntelenül dicsérünk, Érted ég mi szívünk:
Oszthatatlan Istenség.”

(Liturgikus Népénektár - részlet)

Forrás:
Siklósi Római Katolikus Plébánia
Pécsi Egyházmegye, Liturgikus Népénektár

Fotó:
Siklósi Római Katolikus Plébánia
Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2