Hetente jelentkező lelki sétáink alkalmával rápillanthatunk a térségben rejlő értékekre, betekinthetünk az érintett plébánia közösségi életébe, tevékenységeibe, miközben lelki útravalóval is gazdagodhatunk.

Ötvennegyedik állomás: Olasz – „Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek” (Jn 21,17)

thumb 371 molnar peter aldoztatLelki sétánkat az Olaszi Római Katolikus Plébánia területén folytatjuk, amelyhez Belvárdgyula, Birján, Hásságy, Kátoly, Máriakéménd, Monyoród, Olasz és Szederkény települések tartoznak. A lelkipásztori szolgálatot Molnár Péter plébániai kormányzó látja el, akit 2015-ben szenteltek fel pappá és 2019-ben került az Olaszi Plébániára. Papi jelmondata: „Uram te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek” (Jn 21,17).Péter atya atérség templomairól, hitéletéről ad tájékoztatást:

Az olaszi plébániatemplomot barokk stílusban, Szent Fülöp apostol tiszteletére építették 1773-1776 között. Építésekor felhasználták a közelben álló, ám lebontott pálos kolostor köveit. A templom apszisában angyalokkal díszített korabeli barokk főoltár áll. Az épületben elhelyezett, nagyméretű réz csillár elegánsan díszített, valódi remekmű, mely egykor a pécsi Lyceum templom dísze volt, a bútorzat kiárusításakor az olaszi egyházközség vásárolta meg.

1950-ben Olaszhoz csatolták a szomszédos Hidor települést, ennek köszönhető, hogy egy másik, kisebb templom – az 1754-ben épült Szent Jeromos templom – is található a faluban.

371 hassagy oltarkep

Hásságyon a mai barokk stílusú templom 1753-ban épült a korábbi fatemplom helyett, főoltára klasszicizáló, késő barokk stílusú, oltárképe a település védőszentjét, Páduai Szent Antalt ábrázolja. Említésre méltó a barokk mellékoltár, mely az idei évben teljes restauráláson esett át, így visszanyerhette eredeti szépségét. Oltárképét Gebauer Ernő festette. Az orgona különleges úton érkezett a templomba: Angster József 1871-ben vette feleségül a hásságyi tanító leányát, e házasság révén készítette el az orgonát, mely akkoriban a környék legszebb hangzású hangszere volt.  A faluban 2 további fogadalmi kápolna is található, az 1796-ban felszentelt Szent Rókus, valamint az 1890-ben szentelt Szentháromság-kápolna. A védőszentek ünnepéhez kapcsolódóan évente tartunk búcsúi szentmisét a kápolnákban.

371 szederkeny szent simon judas tade

Szederkényben 2 templom van: Szent Lőrinc templom és az egykori Nyomja faluban álló Szent Simon és Júdás Tádé tiszteletére felszentelt templom, melynek szentélye és főoltára 2021 októberére a hívek összefogása révén és Kiss György restaurátor munkája nyomán teljesen megújulhatott, így a ’70-es években kialakított, stílustalan szentély, valódi ékessége lett az épületnek.

Szederkényben példaértékű módon van jelen a hagyomány ápolása és tisztelete a fiatalabb generáció életében is megjelenik ennek szeretete. Különös hangsúlyt kap a közösség életében (hétköznapokban és ünnepeken egyaránt) a sváb kultúra megélése: A szentmiséken és a szertartásokon rendszeresen felcsendül 1-1 régi német liturgikus ének, és gyakran a teljes szentmisét német énekek kísérik. Ez köszönhető az Intermelody énekegyüttesnek, akiknek tagjai az utóbbi években rendszeresen részt vesznek a Máriagyűdi német búcsún is, hiszen már hagyományossá vált, hogy ők adják a szentmise zenei szolgálatát Kisboldogasszony ünnepén.

371 Nepomuki Szent Jnos  szobor

Szederkény 2022. augusztusában ünnepli fennállásának 750 éves évfordulóját, ennek kapcsán Maml Balázs polgármesterrel úgy döntöttünk, hogy az Önkormányzat és a Plébánia közösen restauráltatja a főút szélén és a Karasica partján 1805-óta álló Nepomuki Szent János szobrot, ami valaha két falu – Szederkény és Nyomja – határát volt hivatott jelezni. Mára a két település ugyan eggyé vált, mégis fontos, hogy ezen meghatározó évforduló alkalmából így is hálát adjunk Szent János pártfogásáért…

Nagypénteken a plébánia területén élők a szederkényi templomban ünnepelték Urunk szenvedésének emlékezetét. A liturgiát megelőzte a kálvárián végzett keresztút, melyet magyar, német és horvát nyelven imádkoztunk.

371 mariakemend kegyszobor

Máriakéménden a település határában áll a Nagyboldogasszony Kegytemplom a kolostorépülettel és a faluban található a Szent Márton tiszteletére szentelt templom. Jelenleg rendszeresen a Kegytemplomot használjuk, a Szent Márton templomot csak időnként, temetési gyászmisék és a búcsú alkalmával.

Az elmúlt 2 évben fellendülést mutat a kegyhely látogatottsága. Kormányzati támogatásból megújulhatott az egykori plébánia épülete, ami jelenleg zarándokszállásként üzemel. A hívek áldozatkészségéből 2021-ben megújulhatott a liturgikus tér, az egykori belvárdgyulai templom főoltára, mely eddig raktárban volt a kegytemplom szembemiséző oltára lett. Szintén 2021-ben restauráltattuk a 250 éves kegyszobrot, melyet Sarlós Boldogasszony ünnepén Mayer Mihály nyugalmazott megyéspüspök úr szentmise keretében áldott meg.

Felföldi László pécsi megyéspüspök úr az idei esztendőben a kegytemplomban 24 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét május 21-én. Úrnapján szintén szép ünnepet tartottunk, 27 gyermek járult először szentáldozáshoz és közel 450 hívő ünnepelte az Eucharisztiát. A gyermekeket Krausz Jánosné hitoktató készítette fel.

371 mariakemend keresztut

Birjánban 2021 őszén megkezdődött a Havas Boldogasszony templom teljes körű felújítása, új, színes üvegablakok kerültek a templomba. Jelenleg is zajlanak a munkálatok, amelynek fő finanszírozója egy helyi hívő, Novreczky Csaba.

371 angyalok

A plébánia liturgikus rendjét tekintve vasárnaponként minden templomban lehetőség van a közös imára, heti váltásban zajlanak a szentmisék, illetve igeliturgiák. Ezek rendje:

Belvárdgyula: szombat 16.00 óra előesti szentmise,

Szederkény-Nyomja szombat 17.00 óra előesti szentmise

Olasz: vasárnap 11.00 óra szentmise/igeliturgia

Olasz-Hidori templom: 830 szentmise/igeliturgia

Hásságy: vasárnap 930 szentmise/igeliturgia

Szederkény: vasárnap 10.00 óra szentmise/igeliturgia

Máriakéménd: vasárnap 9.00 óra szentmise/igeliturgia

Kátoly: vasárnap 8.00 óra szentmise/igeliturgia

Kátolyban és Máriakéménden Molnár Istvánné hitoktató, Szederkényben Krausz Jánosné hitoktató, Olaszon és Hásságyon pedig Tóth Gabriella polgármester, iskolai igazgató-helyettes tart igeliturgiát.

Lelki sétánkat – Péter atya egyik kedvenc költeményével – Reményik Sándor: A szőnyeg visszája című verssel zárjuk:

Kétségbe esem sokszor én is
A világon és magamon,
Gondolva, aki ilyet alkotott:
Őrülten alkotott s vakon.

De aztán balzsamként megenyhít
Egy drága Testvér halk szava,
Ki, míg itt járt, föld angyala volt,
S most már a mennynek angyala:

"A világ Isten-szőtte szőnyeg,
Mi csak visszáját látjuk itt,
És néha - legszebb perceinkben -
A színéből is - valamit.

Fotók: Olaszi Római Katolikus Plébánia
Forrás: Olaszi Római Katolikus Plébánia

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2