A heti rendszerességgel jelentkező „Örömhírre hangolva” videósorozat az adott vasárnap evangéliumi szakaszán való elmélkedést kívánja elmélyíteni, emellett arra buzdít, hogy olvassuk a Szentírást és cselekedjük meg az Igét!

 

 

Dicsértessék a Jézus Krisztus! Szeretettel köszöntök mindenkit!
Az évközi huszonötödik vasárnap evangéliumi részletét Márk evangéliumának kilencedik fejezetéből olvassuk (Mk 9,30-37). Az evangélista elbeszéli, hogy Jézus tanítani akarja az apostolokat, de miközben arról beszél nekik, hogy mi vár rá – megölik Őt, de harmadnapon feltámad — a tanítványok azon vitatkoznak, hogy ki a nagyobb közülük.
Jézus türelmesen, szelíden tanítja őket. Milyen szép ez! Jézus a mi tanítómesterünk is, aki türelmes hozzánk, aki tiszteletben tartja a mi ritmusunkat, tiszteletben tartja, hogy mi az, amit be tudunk fogadni. Jézus jó pedagógus, Ő tanít, formál, nevel, bennünket is – csak az a fontos, hogy bízzuk rá magunkat, maradjunk Vele! Legyünk olyan tanítványai, akik figyelünk Rá!
Jézus tudja, hogy a tanítványaiban ott van a vágy, hogy nagyok legyenek, éppen ezért elfogadja ezt és elmondja azt a módot, azt az utat, ahogyan helyesen lehetnek elsők. Ezt mondja a Mester: aki első akar lenni, legyen utolsó köztetek, legyen mindenkinek a szolgája.
Jézus elfogadja a bennünk lévő vágyakat. Elfogadja azt, hogy szeretnénk nagyok lenni, szeretnénk valami szépet alkotni és formálni, szeretnénk az életünket szépen élni. Ezt a vágyat Jézus elfogadja.
Ahogy a tanítványokat, úgy bennünket is arra tanít, hogy mi az a helyes út, amelyen az álmainkat, vágyainkat Isten akarata szerint meg tudjuk valósítani. Ez az út a szolgálat útja. Utolsónak lenni, szolgának lenni azt jelenti, hogy szolgálunk, mert Jézus maga is szolgál – az Isten Fia emberré lett. Mondhatjuk azt: kicsinnyé lett, utolsóvá-, szolgává lett, hogy szolgáljon és Istenhez vezessen bennünket. A szolgálat az az út, amelyen Jézus is jár és erre hív bennünket is.
A szolgálat az igazi erő, amikor merünk egyszerűek maradni, merünk utolsónak maradni, és amikor merünk szolgálni – Jézusért és Jézus segítségével. A szolgálat az, amely során rádöbbenünk arra, hogy törékeny emberek, teremtmények vagyunk. De a szolgálat az, amely igazán elvezet bennünket Istenhez, mert az alázatos szívű embert Isten felemeli.
Jézus továbbá a tanítványait úgy tanítja, hogy magához hív egy gyermeket és azt mondja: aki befogad egy kisgyermeket az én nevemben, az engem fogad be. És aki befogad egy gyermeket, az nem csupán engem fogad be, hanem azt is, aki engem küldött, vagyis a Mennyei Atyát.
Ez a kisgyermek, akit Jézus átölel, jelképez minden embert, különösen a szenvedőket, a menekülteket, a szomorúakat, a társadalom perifériáján élő embereket. Jézus arra hív bennünket, hogy elsősorban őbennük, a szegényekben, a kicsinyekben vegyük észre Őt. Jézus azonosítja magát a szegény emberekkel. Amit tehát a szegények, kicsinyek, gyengélkedők felé teszünk, azt Jézussal tesszük meg.
Keresztény életünk hitelességének az a mércéje, hogy mennyire vagyunk irgalmasok. Az a protokoll, amely alapján megkérdeznek majd bennünket az utolsó ítélet során — tanít Ferenc pápa — az az irgalmasság cselekedeteinek protokollja lesz. Irgalmasok voltunk-e egymás felé? Irgalmasok voltunk-e a szegények, az éhezők, a szomjazók, a menekültek felé? Észrevettük-e, szolgáltuk-e, befogadtuk-e bennük Jézus Krisztust?
Örömhír a mai evangéliumban az, hogy Jézus bennünket is tanít – türelmesen, szelíden — és minket is arra hív, hogy merjünk szolgálni, merjünk egyszerűek, alázatosak lenni, mert ezáltal válunk igazán nagyokká. Jézus az irgalmasságra hív bennünket, hogy a másik emberben vegyük észre és szeressük, szolgáljuk Őt!
Tartsunk egy kis csendet és ebben a csendben imádkozzunk mindenkiért, különösen a családokért, a nehéz helyzetben lévőkért, a betegekért és az egészségügyben dolgozókért!

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből

Abban az időben Jézus és tanítványai átmentek Galileán. De Jézus nem akarta, hogy valaki megtudja ezt, mert a tanítványait készült oktatni. Ezt mondta nekik: „Az Emberfiát az emberek kezére adják, megölik, de miután megölték, harmadnapra feltámad.” Ők nem értették ezeket a szavakat, de féltek megkérdezni.
Ezután Kafarnaumba értek. Amikor már otthon voltak, Jézus megkérdezte tőlük: „Miről vitatkoztatok az úton?” Tanítványai azonban hallgattak, mert az úton egymás közt arról tanakodtak, hogy ki a nagyobb közülük. Leült, odahívta a tizenkettőt, és így szólt: „Ha valaki első akar lenni, legyen mindenki között az utolsó, és mindenkinek a szolgája.” Aztán odahívott egy kisgyermeket, közéjük állította, majd magához ölelte, és ezt mondta nekik: „Aki befogad egy ilyen gyermeket az én nevemben, engem fogad be. Aki pedig engem befogad, nem engem fogad be, hanem azt, aki küldött engem.”Ezek az evangélium igéi.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

partnerek kórházlelkészség