A heti rendszerességgel jelentkező „Örömhírre hangolva” videósorozat a megjelenését követő vasárnapi evangéliumi szakaszon való elmélkedést kívánja elmélyíteni Nyúl Viktor biblikus teológiai tanár gondolataival, emellett arra buzdít, hogy olvassuk a Szentírást és cselekedjük meg az Igét! (Advent  II. vasárnap, 2022. december 4.)

Dicsértessék a Jézus Krisztus! Szeretettel köszöntök Mindenkit!

Advent második vasárnapján az evangéliumi részletet Máté evangéliumának 3. fejezetéből olvassuk.

Ezen a vasárnapon Keresztelő Szent Jánosra tekintünk, aki a pusztába kimenve bűnbánatra hívja a jelenlévő embereket, bűnbánatra, megtérésre. Ezt mondja: „Térjetek meg, elközelgett a mennyek országa!” (Jn 3,1). Keresztelő Jánosnak ez a kijelentése egybecseng azzal, amit majd később Jézus mondani fog tanítása kezdetén: Elérkezett a mennyek országa, térjetek meg és higgyetek az evangéliumban (vö Mk 1,15). Ennek kapcsán XVI. Benedek pápa azt mondja: Jézus előszöris örömhírt hirdet, s utána pedig a meghívást a megtérésre.

Mit jelent az, hogy elközelgett a mennyek országa? Azt jelenti, hogy az Úristen velünk van, hogy az Úristen közel van hozzánk. Jézus Krisztus, az Isten Fia azért jött közénk, hogy velünk maradjon, hogy bátorítson bennünket. Az, amire utal Keresztelő János, azt jelenti, hogy Isten velünk van, Isten szeret bennünket. A mennyek országa kifejezés Isten szeretet-hatalmát, Isten jóságát fejezi ki. Első örömüzenet tehát a mai vasárnapunknak, hogy Isten velünk van, Isten mellettünk van. Jézus Krisztusban a legszorosabb módon velünk van Jóisten.

Ez az örömhír, ez az ajándék ugyanakkor feladattá is válik. Ezért mondja Keresztelő János: Térjetek meg! Mit jelent tehát az, hogy térjetek meg? A megtérés a gondolkodásmód megváltoztatását jelenti, a szemléletünknek a megváltoztatását jelenti. „Térjetek meg” tehát azt jelenti, hogy gondolkodásmódunkban változzunk.
Miben kell megtérnünk? Például a ma emberének meg kell térnie abban, hogy ne sajnáltassa mindig magát, hogy ne siránkozzék mindig. Ne sajátmaga körül forogjon, hanem tanuljon meg hálát adni. Így fogalmaz Ferenc pápa: „A hálaadás jót tesz nekünk. Aki tud hálát adni, annak a szíve fiatalos marad.” Mert a sajnálkozás, a siránkozás bezár, lehúz. Ugyanakkor a hála megnyit Isten felé, megnyitja környezetünk felé, megnyitja a szívünket a másik ember felé. Megtérni tehát azt is jelenti, hogy egyre többször hálát adunk.

Megtérni abban is kell, hogy nemet mondunk a túlzott fogyasztásra, nemet mondunk a fogyasztás börtönére, a fogyasztásnak a bilincseire, s megtanulunk mértékletességgel élni. Megtanulunk osztozni javainkon. Megtanulunk a másik emberre odafigyelni még jobban. Megtérni tehát azt is jelenti, hogy nemet mondunk a kényelem kultúrájára. Nemet mondunk a túlzott fogyasztás kultúrájára, és elindulunk a másik ember felé, akinek törekszünk segíteni osztozva javainkon.
Megtérni - tanít Ferenc pápa - abban is kell, hogy a környezetünkre nem mint tárgyra, nem mint kizsákmányolandó tárgyra tekintünk, hanem mint a teremtett világra, mint Isten ajándékára. Ökológiai megtérésről beszél Ferenc pápa, ami tehát azt jelenti, hogy a környezetünkre mint a Teremtés részére tekintünk, mint a teremtett világra tekintünk, amelyet Istentől ajándékba kaptunk azért, hogy óvjuk, védjük, és a következő generációnak szépen adjuk tovább.

Advent második vasárnapjának második üzenete tehát az, hogy térjünk meg, vagyis a gondolkodásmódunkban változtassunk. S ennek hatása lesz a cselekedeteinkre. Mondjunk igent a hálára, mondjunk igent a szolidaritásra, mondjunk igent a testvériségre, s a teremtett világ oltalmára.

Végül azt látjuk, hogy Keresztelő János alázatosan a következőt mondja: „aki énutánam jön, az erősebb nálam; arra sem vagyok méltó, hogy a saruit hordozzam. Ő Szentlélekkel és tűzzel keresztel meg titeket” (Mk 3,12). János elismeri, hogy ő szolga, ő az előfutár, a lényeg az Úr Jézus. Jézus Krisztus a Messiás. János rámutat Jézus Krisztusra arra hívva bennünket, hogy Jézus Krisztust szemléljük. S ez a harmadik üzenet a mai vasárnapunknak: szemléljük Jézus Krisztust, hiszen a szemléletünket az formálja, akire tekintünk – ahogy Szent II. János Pál pápa tanítja. Szemlélni Jézus Krisztus arcát, Jézus Krisztusra tekinteni. Erre hív, erre bátorít bennünket Keresztelő János. ÉS ha szemléljük Jézus Krisztus arcát, akkor tudunk igazán megtérni gondolkodásmódunkban, akkor tudunk igazán megtérni cselekedeteinkben, és akkor tudjuk igazán befogadni a mennyek országát, vagyis azt a csodálatos örömhírt, hogy Isten velünk van, Isten minden embert szeret.

Tartsunk egy kis csendet, és ebben a csendben imádkozzunk Ferenc pápáért, imádkozzunk a családokért, a békéért, a betegekért, a szegényekért, a fiatalokért és az egészségügyben dolgozókért is.

Nyúl Viktor – plébános, teológiatanár

2022. december 4. – Advent 2. vasárnap (Mt 3,1-12)

Abban az időben: Keresztelő János megjelent Judea pusztájában, és így tanított: „Térjetek meg, elközelgett a mennyek országa!”
Ő volt az, akiről Izajás próféta azt mondta:
A pusztában kiáltónak szava:
Készítsétek elő az Úr útját,
tegyétek egyenessé ösvényeit!
János öltözéke teveszőrből készült, és bőrövet viselt a derekán. Sáska és vadméz volt az étele. Kivonult hozzá Jeruzsálem, egész Judea és a Jordán vidéke. Megvallották bűneiket, és ő megkeresztelte őket a Jordán folyóban.
Amikor látta, hogy sok farizeus és szadduceus is jön hozzá megkeresztelkedni, így szólt hozzájuk: „Viperák fajzata! Ki indított benneteket arra, hogy meneküljetek a közelgő harag elől? Teremjétek hát a bűnbánat méltó gyümölcsét! És ne higgyétek, hogy közben azt gondolhatjátok: A mi atyánk Ábrahám! Mert mondom nektek: Isten ezekből a kövekből is tud Ábrahámnak fiakat támasztani. A fejszét ráhelyezték már a fák gyökerére: Kivágnak és tűzre vetnek minden fát, mely jó gyümölcsöt nem terem!
Én csak vízzel keresztellek titeket a bűnbánatra, de ; kezében tartja már a lapátot, hogy kitakarítsa szérűjét. A búzát magtárba gyűjti, a pelyvát pedig olthatatlan tűzben elégeti!”
Ezek az evangélium igéi.

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

partnerek kórházlelkészség