A heti rendszerességgel jelentkező „Örömhírre hangolva” videósorozat a megjelenését követő vasárnapi evangéliumi szakaszon való elmélkedést kívánja elmélyíteni Nyúl Viktor biblikus teológiai tanár gondolataival, emellett arra buzdít, hogy olvassuk a Szentírást és cselekedjük meg az Igét! (Advent  III. vasárnap, 2022. december 11.)

Dicsértessék a Jézus Krisztus! Szeretettel köszöntök Mindenkit!

Advent harmadik vasárnapján az evangéliumi részletet Máté evangéliumának 11. fejezetéből olvassuk.

Érdekes megfigyelnünk, hogy az a Keresztelő János, aki amikor megkeresztelte Jézust, tanúságot tett Jézusról, hogy Jézus az Isten Fia, Ő a Messiás, az a Keresztelő János most a börtönben elbizonytalanodik. Küldöttséget küld Jézushoz tanácsot kérve: „Te vagy-e az, akinek el kell jönnie, vagy valaki mást várjunk?” (Mt 11,3).

Hitünk útján mi is kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy döntenünk kell, valami tisztáznunk kell. Valamilyen nehézségben vagyunk és tűnődünk, hogy hogyan döntsünk. Ez a szakasz rámutat arra, hogy ebben a helyzetben hogyan cselekedjünk. Fontos látnunk azt, hogy Keresztelő János Jézushoz küldi a tanítványokat, és Jézustól kérdezi meg azt: „Te vagy-e az, akinek el kell jönnie, vagy valaki mást várjunk?” (Mt 11,3). Fontos tehát látnunk, hogy bármilyen élethelyzetben vagyunk, bármilyen kérdés van bennünk, mindig Jézus Krisztushoz kell fordulnunk. Ő az, aki segít bennünket abban, hogy mit tegyünk. Ő az, aki segít bennünket abban, hogy hogyan döntsünk, hogy helyesen hogyan kell döntenünk. Szegezzük tekintetünket Jézus Krisztusra. Jézus Krisztus legyen a viszonyítási pontja minden napunknak, minden élethelyzetünknek. Ha rá tekintünk, ha vele kapcsolatba maradunk, akkor jól fogunk dönteni.

Tovább azt is látjuk, hogy Jézus Krisztus Izajás prófétára hivatkozva válaszol Keresztelő Jánosnak, amikor azt mondja: „Menjetek, és adjátok tudtul Jánosnak mindazt, amit láttok és hallotok: a vakok látnak, a sánták járnak, a halottak feltámadnak, a szegényeknek pedig hirdetik az örömhírt. Boldog az, aki nem botránkozik meg bennem!” (Mt 11,4-6). Vagyis Jézus rámutat arra, hogy mindazok a jövendölések, amelyeket Izajás prófétánál is olvashatunk a Messiás kapcsán, Jézus Krisztusban beteljesülnek. Jézus Krisztus a Messiás, Ő a Krisztus, s az Ő eljövetelének jelei, hogy a betegek meggyógyulnak, a vakok látnak, a sánták járnak, a halottak feltámadnak és a szegényeknek is hirdetik az örömhírt. Vagyis az ószövetségi jövendölések Jézus Krisztusban beteljesülnek.

Amikor egy döntést kell meghoznunk, amikor tisztáznunk kell magunkban valamit, meg kell különböztetnünk a lelkeket, nagyon fontos segítség a Szentírás. Mert a Szentírás Isten írásba foglalt szava. A Szentírás lámpás a mi lábunk előtt életünk útján. Olvassuk gyakran a Szentírást! Hagyjuk, hogy Isten Szava fény legyen az utunk során! Isten Szava szerint tudunk igazán jól dönteni.

Végül ez a szentírási szakasz arra is rámutat, hogy amikor egy döntést kell meghoznunk, akkor minek a tükrében tudjuk ezt a döntést meghozni. Hogyan cselekedjünk, mi alapján cselekedjünk. Mindig fontos az, hogy a szegényeknek hirdessük az örömhírt. Ez a keresztény életünkben alap: hirdetni az örömhírt, elsősorban a szegényeknek, ahogy Jézus is tette. Egy cselekedetem, egy döntésem akkor helyes, ha abban megmutatkozik az örömhír hirdetése mások számára, elsősorban a szegények számára.

Jézus továbbá rámutat arra, hogy a „halottak feltámadnak, vakok látnak, sánták járnak”. Vagyis keresztény életvitelem, egy döntésem akkor helyes, ha az mások javát szolgálja. Ha az a cselekedetem, az a döntésem az irgalmasság fényében valósul meg, odafigyelve a nehéz helyzetben lévőkre, az élet kultúráját szolgálva.
A mai szentírási szakasz tehát abban segít bennünket Keresztelő János és Jézus Krisztus párbeszédén keresztül, hogy hogyan hozzuk meg döntéseinket. hogyan döntsünk helyesen, hogyan tudjuk megkülönböztetni a lelkeket. Fontos tehát, hogy Jézusra tekintsünk, őhozzá forduljunk mindig, imádságban tőle kérjünk segítséget. Fontos, hogy olvassuk az Úr Szavát, a Szentírást gyakran forgassuk. Nagyon fontos, hogy amit döntünk, amit teszünk, az arra irányuljon, hogy hirdessük az örömhírt a szegényeknek, és legyünk irgalmasak minden ember felé.

Tartsunk egy kis csendet, és ebben a csendben imádkozzunk Ferenc pápáért, imádkozzunk a családokért, a fiatalokért, a betegekért, az egészségügyben dolgozókért és a béke ajándékáért.

Nyúl Viktor – plébános, teológiatanár

2022. december 11. – Advent 3. vasárnap (Mt 11,2-11)

Abban az időben:
Amikor a börtönben raboskodó János Jézus tetteiről hallott, elküldte hozzá tanítványait, hogy kérdezzék meg tőle:  Jézus igy válaszolt nekik: „Menjetek, és adjátok tudtul Jánosnak mindazt, amit láttok és hallotok: a vakok látnak, a sánták járnak, a halottak feltámadnak, a szegényeknek pedig hirdetik az örömhírt. Boldog az, aki nem botránkozik meg bennem!”
Mikor elmentek, Jézus így kezdett beszélni Jánosról a tömegnek: „Mit akartatok látni, amikor kimentetek a pusztába? Talán széltől lengetett nádszálat? Vagy miért mentetek ki? Hogy finom ruhába öltözött embert lássatok? Akik finom ruhában járnak, azok királyi palotában laknak! Vagy miért mentetek ki? Hogy prófétát lássatok? Igen, mondom nektek: még prófétánál is nagyobbat! Ő az, akiről ezt írták:
Íme, elküldöm követemet színed előtt, hogy elkészítse az utat teelőtted.
Bizony, mondom nektek: Asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb Keresztelő Jánosnál! De még őnála is nagyobb az, aki a legkisebb a mennyek országában.
Ezek az evangélium igéi.

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

partnerek kórházlelkészség