Közel 40 eseménnyel, köztük több iskolai adventi műsorral, múzeumpedagógiai foglalkozással, hangversennyel és komolyzenei koncerttel várja a Pécsi Egyházmegye az érdeklődőket az adventi időszakban.

Mind más-más sajátosságát szeretjük az adventi időszaknak: az elcsendesedés lehetőségét, a roráték hangulatát, a lélek gyengéd oldalának megmutatását, az adakozás szépségeit és azokat a kulturális eseményeket, amelyek, mint a várakozás szerves részei visznek közelebb minket a szentestéhez. Ezért a Pécsi Egyházmegye tizenhetedik alkalommal hívta közös készülődésre a helyi és környékbeli művészeti csoportokat, kórusokat, zenészeket. A Pécsi Advent december 1. és 15. között érdekes programokkal, múzeumpedagógia foglalkozásokkal és komolyzenei koncertekkel várja az érdeklődőket.

Az eseménysorozat december 1-én a PTE Harsonaegyüttes adventi nyitókoncertjével indul és stílusosan a Cappella Quinqueecclesiensis koncertjével zár, közben pedig 33  program kerül megrendezésre. A tél első napján például „Szimatolj, fülelj, tapints! Rendhagyó ismerkedés a karácsony titkával” adventi múzeumpedagógiai foglalkozás várja a 6-12 év közötti gyermekeket. Majd nem sokkal később, december 6-án és 7-én a Püspöki KincsTárban 5-8 évesek vehetnek részt a „Látogatóban a Mikulásnál” című - az előbbihez hasonló szellemben szervezett - eseményen. Ugyanitt, december 15-én egy hasonló tematikájú „Angyallesen” program vár a 6-10 év közötti gyermekekre. A legifjabbaknak szóló eseményekkel párhuzamosan több iskola tehetséges diákja is fellép a Pécsi Advent ideje alatt. Többek között bemutatkoznak a Szent Mór Iskolaközpont-, a Ciszterci Nevelési Központ-, a Pécsi Művészeti Gimnázium-, a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium-, a Pécsi Református Kollégium-, és a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola növendékei is.

Ami a művészeti eseményeket illeti, idén is több koncert, zenei est, valamint egy könyvbemutató várja az érdeklődőket, a töltekezni vágyókat. A művészet szellemében rendezett programok mindegyike az ünnepi készülődést hivatott elmélyíteni, miközben egytől egyig számos elmélkednivalóval szolgálnak. Ne feledkezzünk meg a Pécsi Advent eseménysorozat alatt a szentmisékről sem, azokról az alkalmakról, amikor a karácsonyi forgatag közepette megállhatunk, elmélyülhetünk, és valóban ünneplőbe öltöztethetjük a szívünket.

Az adventi időszakban a felújítás alatt álló Székesegyház újból megnyitja kapuit, így a vasárnapi-, és az ünnepi szentmisék itt lesznek megtartva, akárcsak a rorate szentmisék, melyekre december 2. és 21. között (vasárnapok kivételével) reggel 6.00 órától várjuk a híveket - a Pécsi Advent idején a hajnali szentmiséken az oltáriszentségben valóságosan jelenlévő Jézussal való barátságunkat szeretnénk elmélyíteni. A hétköznapi szentmisék változatlanul a Belvárosi templomban lesznek.

Az adventi rendezvényekre a belépés díjtalan, az eseményeken van lehetőség adományt adni az üldözött keresztény testvéreink megsegítésére.

A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász az idei évben is elindítja Angyalbatyu elnevezésű ajándékgyűjtő akcióját, hogy minél több ajándékkal megtöltött csomag kerülhessen kiosztásra a nélkülöző gyermekek között karácsony alkalmával. A becsomagolt ajándékokat december 13-ig várják a Karitász Központban (Pécs, Janus P.u.4.) vagy december 18-ig a Magtár Látogatóközpontban.

 

Programok

November 30. 18.00 Dóm Kőtár
A Gesztenyési Közösség Adventi gyertyagyújtást tart, amelyre szeretettel vár mindenkit 0-99 éves korig.

December 1. 8.00, 9.30, 18.00 Székesegyház
Szentmise advent első vasárnapján, mikor az Isten iránti bizalommal eltelve emeljük fel hozzá lelkünket, aki megígérte, hogy újra eljön bíróként hatalommal és dicsőséggel.

December 1. 19.30 Dóm Kőtár - Pécsi Advent Megnyitó
PTE Harsonaegyüttes adventi nyitókoncertje (művészeti vezető: Farkas István Péter, Liszt-díjas harsonaművész, egyetemi tanár)

December 1. 15.00 Püspöki KincsTár
„Szimatolj, fülelj, tapints! Rendhagyó ismerkedés a karácsony titkával” adventi múzeumpedagógiai foglalkozás 6-12 éveseknek. A program regisztrációhoz kötött. (REGISZTRÁCIÓ itt.)

December 2. 16.00 Dóm Kőtár
A Szent Mór Iskolaközpont kórusainak és zenei együtteseinek adventi hangversenye

December 2. 19.00 Dóm Kőtár
Pécsi Leőwey Női Kar – Pécsi Leőwey Vegyeskar adventi hangversenye

December 3. 16.00 Dóm Kőtár
Brázay Kálmán Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és
Szakiskola adventi műsora

December 3. 19.00 Dóm Kőtár
Fel nagy örömre! - a Vocapella adventi hangversenye

December 4. 16.00 Dóm Kőtár
Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola adventi műsora

December 4. 17.00 Magtár Látogatóközpont
Tám László fotóművész audiovizuális estje és könyvbemutatója (Mindennapi angyalaink - Tám László és Halmai Tamás könyvbemutatója)

December 6. 15.00 Püspöki KincsTár
„Látogatóban a Mikulásnál” adventi múzeumpedagógiai foglalkozás 5-8 éveseknek.  A program regisztrációhoz kötött. (REGISZTRÁCIÓ itt)

December 6. 16.00  Dóm Kőtár
Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola Pogányi Általános Iskolájának adventi műsora

December 6. 19.00 Dóm Kőtár
Adventi rege a Pécsi Vonósokkal

December 7. 10.00 Püspöki KincsTár
„Látogatóban a Mikulásnál” adventi múzeumpedagógiai foglalkozás 5-8 éveseknek. A program regisztrációhoz kötött. (REGISZTRÁCIÓ itt

December 7. 15.00 Dzsámi

A Pécsi SZC Zsolnay Vilmos Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának gyakornokai tartanak idegenvezetést a Dzsámiban. A program regisztrációhoz kötött. (REGISZTRÁCIÓ itt)

December 7. 19.00 Dóm Kőtár
Pécsi Kamarakórus adventi hangversenye

December 8. 8.00, 9.30 és 18.00 Székesegyház

Szentmise advent második vasárnapján, ami a várakozó Egyház vasárnapja. Utat készítünk szívükbe a Megváltó számára. Ebben segítenek Keresztelő Szent János szavai, akinek intéseit adventben többször is felidézzük.

December 8. 16.00 Dóm Kőtár
Nil canitur iucundius – Hírës Pannónia Régizenei Együttes adventi koncertje

December 8. 19.00 Dóm Kőtár
Köcsky Tibor orgonaművész adventi hangversenye, fuvolán közreműködik: Vajda Virág (PTE MK)    

December 9. 19.00 Dóm Kőtár
Agócsy László AMI Pécs adventi koncertje

December 10. 16.00 Dóm Kőtár
Ciszterci Nevelési Központ adventi koncertje - zenés áhítat

December 10. 19.00 Püspöki Magtár Kávézó
Adventi Magtár Kvíz (regisztráció: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
Maximum 5 fős csapatok jelentkezését várjuk.

December 10. 19.00 Dóm Kőtár
Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium gitár és orgona tanszakának adventi hangversenye

December 11. 16.00 Dóm Kőtár
Pécsi Janus Pannonius Gimnázium adventi műsora

December 11. 19.00 Dóm Kőtár
Pécsi Református Kollégium Vegyeskara és Felső Tagozatos Kórusa

December 12. 16.00 Dóm Kőtár
Pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola Kis- és Nagykórusának adventi hangversenye

December 12. 16.00 Magtár Látogatóközpont
Pécsi Szieberth Róbert Általános Iskola és AMI adventi hangversenye

December 12. 19.00 Dóm Kőtár
Dergez Zoltán és Dergez Domonkos orgona-énekhangversenye

December 13. 16.00 Dóm Kőtár
Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda adventi műsora

December 13. 17.00 Székesegyház
Az August Senoa Horvát Klub adventi koncertje és horvát nyelvű szentmiséje

December 13. 19.00 Dóm Kőtár
Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium adventi műsora

December 14. 10.00- 17.00 Magtár Kávézó
Adventi kerámia és selyem festöde gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt (a részvétel ingyenes, 600 Ft/db ártól elérhetőek a kerámiák illetve selymek)

December 14. 15.00 Dzsámi

A Pécsi SZC Zsolnay Vilmos Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának gyakornokai tartanak idegenvezetést a Dzsámiban. A program regisztrációhoz kötött. (REGISZTRÁCIÓ itt)

December 14. 16.00 Dóm Kőtár
Platánliget Otthon adventi műsora

December 15. 8.00, 9.30 és 18.00 Székesegyház

Szentmise advent harmadik – az „öröm”– vasárnapján, , melyet az a remény táplál, hogy „az Úr közel van hozzánk”.

December 15. 15.00 Püspöki KincsTár

„Angyallesen” adventi múzeumpedagógiai foglalkozás 6-10 éveseknek. A program regisztrációhoz kötött. (REGISZTRÁCIÓ itt.)

December 15. 16.00 Dóm Kőtár
Pitypang tánciskola adventi táncelőadása

Pécsi Advent záró esemény:

December 15. 19.30 Dóm Kőtár
Cappella Quinqueecclesiensis adventi zárókoncertje (karnagy: dr Keresztes Nóra)

December 22. 8.00, 9.30 és 18.00 Székesegyház
Szentmise advent negyedik vasárnapján, a bizonyosság vasárnapján.
Az Úr már a küszöbön áll, de vajon mi méltók vagyunk fogadni őt?
December 24. 16.00 Betlehemes pásztorjáték a Székesegyházban
December 24. 23.59 Karácsony- éjféli szentmise a Székesegyházban
December 25. 9.30 Karácsonyi ünnepi szentmise a Székesegyházban

 

A Pécsi Advent alatt az óvodás és kisiskolás csoportokat is szeretettel várjuk az „Angyallesen” illetve a „Szimatolj, fülelj, tapints!” című múzeumpedagógiai foglalkozásainkra. Előzetes bejelentkezéssel a foglalkozásokra érvényes árazás szerint. Jelentkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen lehet.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek MKPK

partnerek MKPK