A 2016. január 11-én meghalt David Bowie korunk populáris kultúrájának egyik legsokoldalúbb művésze. Utolsó megjelent dalában és videoklipjében megrendítő módon idézte fel a bibliai Lázár alakját.

János evangéliuma szerint Lázár feltámasztása Jézus egyik legkiemelkedőbb csodája. Jézus visszahozta az életbe négy napja halott barátját, bizonyítva ezzel, hogy az ő hatalma felülmúlja az emberiség legnagyobb és legkönyörtelenebb ellenségének, a halálnak az erejét. Jézus maga az élet: „Én vagyok a feltámadás és az élet. Aki hisz bennem, még ha meghal is, élni fog. Az, aki úgy él, hogy hisz bennem, nem hal meg örökre" – mondja Jézus Mártának, Lázár nővérének.

Lázár története az évszázadok során számtalan műalkotást inspirált. Gondolhatunk a korakeresztény katakomba-freskókra és szarkofág-frízekre, vagy Rembrandt Lázár feltámasztását ábrázoló metszetére és a metszetet alapul vevő Van Gogh olajfestményére. Kevéssé ismert, hogy a képzőművészek mellett kortárs zenészek is merítettek a történetből, így mások mellett Nick Cave és David Bowie is.

David Bowie Lazarus BKDavid Bowie esetében különösen nagy jelentőségű a 2016. január 7-én megjelent Blackstar albumon helyet kapott Lazarus című darab, hiszen Bowie a művet mintegy saját hattyúdalának szánta. A dalhoz Ivo Van Hove rendezésében videoklip készült. A zenét kísérő klip kezdőképeként egy félig nyitott antik szekrényt láthatunk, ahonnan egy alak leskelődik a kórházi ágyon fekvő, bekötött szemű Bowie után. A dal nyitósora (Nézz fel ide, a Mennyben vagyok) azonnal sejteti, hogy haldoklásnak és a halálnak leszünk tanúi. A második sor (Sebeimet nem láthatod) egyértelmű utalás Bowie betegségére, amelyről a világ a Lazarus megjelenése után négy nappal, január 11-én, az énekes-dalszerző halálakor szerzett tudomást.

Az ágyon fekvő Bowie arcát fásli takarja, szemei helyén két gombbal, ami a klip egyik legfontosabb motívuma. Utalhat a gyolcsba bugyolált Lázár pólyájára és jelentheti azt, hogy viselője nem akar szembenézni az elkerülhetetlennel, továbbá korlátozottságot és kiszolgáltatottságot sugall. A korlátozottság benyomását erősíti a kétoldalt, az ágy alatt rögzített szűk takaró is Bowie testén, amely megakadályozza foglya felemelkedését. A videó szokatlan, szabályos négyzetű képaránya is korlátokat állít. Azt sugallja, hogy a szereplő már nem rendelkezik széles távlatokkal.

A kórházi ágyon magányosan vergődő alak valójában David Jones (ez Bowie születési neve), egy halandó ember, a szekrényből fekete-ezüst csíkos ruhában előlépő, megszállottan alkotó alteregó pedig David Bowie. Ez a szemfedő nélküli alteregó kényszerül vissza – úgy tűnik, akarata ellenére – a szekrénybe, míg a szemfedős David Jones szabadságért könyörög. A halandó vak marad, míg az alkotó visszahátrál oda, ahonnan érkezett. A haldoklón marad a szemkötés, a szemeket helyettesítő gombokat pedig mintegy fizetségként viszi magával Kharón. A sarokban megbúvó szekrénynek is jelentése van, nem csupán kiereszti és visszafogadja az alkotó Bowie-t, hanem kapu, amely egy másik világba vezet. Önkéntelenül is Narnia történetét juttatja eszünkbe, a másik világba vezető ruhásszekrényt.

A dal soraiból árad a bizonytalanság és a félelem az ismeretlentől. A címszereplő Lazarus megnyugtatást és helyeslést vár arra vonatkozólag, hogy a halállal valóban olyan szabad lesz-e, mint a kék madár. David Jones olyan Lázár volt, akit alkotásai életben tartanak, életműve időről időre feltámaszt, de aki arra a valódi feltámadásra vágyakozik, amelyet Krisztus ígért.

Farkas Kyra

vadfuge banner 150202

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról
2020 február
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Közelgő események

Papi szakmai továbbképzés:
Mohács
2020. 02. 17. - 2020. 02. 18.
Püspöki biztosok találkozója:
Mohács
2020. 02. 18. - 2020. 02. 18.
Szabadegyetem a NEK 2020 jegyében:
Magtár Látogatóközpont
2020. 02. 19. - 2020. 02. 19.
Lectio Divina Eucharistica:
Belvárosi templom, Dóm Kőtár
2020. 02. 20. - 2020. 02. 20.
Áldoztatók és igeliturgiát tartók képzése:
Pécs
2020. 02. 22. - 2020. 02. 22.

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi