Az óvodáskorú gyermek tevékenysége az őt körülvevő világ megismerésére irányul. A Pécsi Egyházmegye óvodáiban a pedagógusok úgy segítenek a gyermekeknek ebben a tanulási folyamatban, hogy közben közös otthonunk, a teremtett világ védelmének fontosságát is hangsúlyozzák.

teremtesvedelem 001

 

A pécsi Szent Mór Óvodában október első hetében mindhárom csoport Assisi Szent Ferenc emléknapjára és az állatok világnapjára készült a gyermekek életkorának megfelelő foglalkozásokkal. Az óvodások úgy ismerkedtek a szent rendalapító életével, cselekedeteivel, hogy eközben kiemelt figyelmet fordítottak az őket körül vevő teremtett világra. Az óvodában már hagyomány, hogy az emléknapra a gyermekek alkotásaiból az óvoda előterében kiállítást rendeznek. A nagyobb gyerekek Szent Ferenc szobrához is ellátogattak. A program zárásaként egy képet vihettek haza magukkal az állatok védőszentjéről.

 

 

teremtesvedelem csacsifarm 02

A dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Óvodában is az állatok világnapja kapcsán igyekeznek az óvodapedagógusok megismertetni a gyermekekkel Szent Ferenc tanítását. Október első hetében kézműves foglalkozásokat és kirándulást szerveztek az alsóhetényi csacsifarmra. A teremtett világ megismerése és védelme azonban nemcsak a világnaphoz kapcsolódóan kerül előtérbe a dombóvári óvodában. A nevelési program kiemelt hangsúlyt fektet a külső világ tevékeny megismerésére, az ősz pedig kiválóan alkalmas arra, hogy a gyermekek a különböző terményekből alkotásokat készítsenek, a gyümölcsöket, zöldségeket pedig feldolgozzák. Ezáltal megismerik a természet sokszínűségét, megértik, hogy semmi sem közömbös számunkra ezen a világon.

LD honlap logó