Március 15-én a 10.00 órai szentmise keretében Máriagyűdön, Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó megbízásából Kvanduk Frigyes általános helynök imádságos fölajánlást végzett, Isten segítségét kérve egyházmegyénkért, hazánkért és az egész világért a járvány mielőbbi megfékezése érdekében.

Kvanduk Frigyes általános helynök a fölajánló szentmisét Keresztes Andor máriagyűdi plébános koncelebrálásával mutatta be. A szertartást a Pannon Televízió, a Duna Televízió és a Pécsi Egyházmegye is közvetítette, amelynek kezdetén az általános helynök atya elmondta:

„Amikor egy nehéz kérdéssel állunk szemben, akkor a figyelmünk kiélesedik és ilyenkor nagyon pontosan tudunk látni. De most nem csak a figyelmünket akarjuk kiszélesíteni, hanem a szívünket is, így akarunk a szentmise keretében Jézus elé állni és az Ő Édesanyjának, pártfogóknak a közbenjárást kérni.”

vágott gyűdi

Az atya homíliájában kiemelte, az élet több annál, mint amit az ember képes megvalósítani. „Az életünk mindennap úgy szerveződik, hogy megpróbáljuk fenntartani, és pontosan eközben tapasztaljuk meg, hogy van nagyobb kérdés, mint a fizikai, biológiai világunk. Sokkal több számunkra az élet, mint amit meg tudunk tenni, amit el tudunk érni. Érezzük, hogy mindig le vagyunk maradva egy kicsit, méghozzá nem másoktól, hanem leginkább önmagunktól. Egy nehéz helyzetben pedig ezt különösen átéli az ember. Ugyan tudunk sok-sok lépést tenni, és kell is, de mégis érezzük, hogy az élet mindig több annál, mint amit meg tudunk tenni” – mondta az általános helynök, majd az Istentől kapott egyik legnagyobb ajándékról beszélt, amely az élet. „Ő kijelenti, hogy az élet Isten ajándéka, és ezt mi is érezzük, főleg akkor, amikor annak kérdése áll előttünk. Ajándék az is, hogy minden korlátozottság közepette rálátunk valamennyire az élet valóságára, ez kiemel minket a környezetünkből. Ugyanakkor azt látva, hogy kevesek vagyunk, szomorúsággal tölt el bennünket, megterheli a létünket. De Jézus azt mondja, hogy Isten ajándéka itt van közöttünk. Tehát az, amit most nem tudunk megvalósítani a saját erőnkből, tudásunkból, az ajándékként van itt. Ez nem tárgyiasított forma, nem egy elénk letett kész világ, ez a szívünket megszólító, Istentől jövő élet” – mondta az atya, majd kiemelte, ha mindezt befogadjuk, akkor az átalakítja szívünket, így mélyebben tapasztaljuk meg Őt és egymás világát.

Végül az általános helynök arra emlékeztette a híveket, hogy ezen a napon miért ajánlja fel a szentmisét.

„Azért jöttünk ma ide, hogy fölajánljuk egyházmegyénket Jézus szeretetének és a Szűzanyának, hogy Ő legyen, a mi közbenjárónk.”

A koronavírus-járványra való tekintettel vasárnaponként a Pécsi Egyházmegye élőben közvetíti a szentmiséket. Az aktuális adásokat Facebook oldalunkon vagy weboldalunkon, azaz ezen az oldalon keresztül lehet élőben követni vagy visszanézni.

 Fotók: VN
További fotók Facebookon.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 26. - 2024. 05. 26.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.
PAPSZENTELÉS a pécsi székesegyházban:
-
2024. 06. 22. - 2024. 06. 22.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség