A pécsi Szent Mór Katolikus Iskolaközpont idén március 30-án második alkalommal rendezte meg a Musica Sacra nevet viselő egyházzenei énekversenyt.

A múlt évben elindított eseményt ezúttal megnyitották más iskolák felé is, így idén már vendégek is érkeztek a siklósi Szent Imre Katolikus Iskolából és a pécsi Ciszterci Nevelési Központból. A rendezvény célja a közösségi éneklés színvonalának emelése, az Éneklő Egyház kötet minél teljesebb megismerése, a különböző karakterű liturgikus énekek megszólaltatásában való jártasság, a színvonalas egyházi zene iránti elkötelezettség kialakítása. Szólóban és csoportban egyaránt lehetett jelentkezni a mintegy 50 kijelölt dalból egyénileg választott alsóban 5, fölsőben 8 énekkel, amelyből a verseny során kettőt kellett elénekelni.

MS 042 042A zsűri tagja volt Kovács Szilárd egyházmegyei zeneigazgató, orgonaművész, a székesegyház kántora, Stauróczky Balázs karmester, karnagy, korrepetítor és
Domonicsné Nagykéry Zsuzsanna, a Szent Mór iskola művészeti tagozatának igazgatóhelyettese.

A rendezvény köszöntőbeszédében Gyöngyösi István hangsúlyozta, hogy az egykori Székesegyházi Énekiskola jogutódjaként az iskola kötelességének tartja az igényes egyházzene ápolását. A Hunyadi úti épület latin feliratának fordításából kiderül, hogy azt a szent zene gyakorlására emelte Dulánszky Nándor püspök 1888-ban. Néhány szó esett az énekiskola történetéről is, ezen kívül a verseny emblémájának részleteire és jelentőségére is fény derült.

A versenyben összesen 176 tanuló és 11 felkészítő tanár vett részt, a zsűri 14 arany, 10 ezüst és 4 bronz minősítést adott át. A szervezők mindenkinek hálásak, aki munkájával segítette a rendezvényt.

További képek az eseményről itt.

Szent Vér Báta

pp mariagyudi kegyhely