2021-ben Ferenc pápa megalapította a nagyszülők és idősek világnapját, melyet Szent Joachim és Anna liturgikus emléknapjához kapcsolódóan, a hónap negyedik vasárnapján, 2022-ben július 24-én tartunk. A világnap alkalmából írt üzenetében a Szentatya kiemelte, szemléletváltásra van szükség közösségeinkben, félre kell tenni azokat az okfejtéseket, amelyek az időseket távoli és idegen személyekként kezelik, akikről gondoskodni kell.

Próbatételt él meg világunk, a pandémia váratlan és dühöngő vihara csapott le ránk, a háború pedig megsebezte a békét és a fejlődést világszinten. Nem szabad azonban szem elől tévesztenünk a veszélyt, hogy elfeledkezünk más járványokról, az erőszak elterjedt formáiról, melyek a családokat és otthonainkat fenyegetik. Az egyik ilyen erőszak az idősek kirekesztése, amikor azt gondoljuk, hogy ők már nem teremnek gyümölcsöt.

Ferenc pápa üzenetéhez a 92. zsoltárból meríti gondolatait: „Még öregkorukban is gyümölcsöt teremnek”. Ez ellentmond a mai világtrendnek, mely erről az életkorról máshogy gondolkodik. Ugyanakkor ellentétes sok idős ember beletörődő viselkedésével is, akik nem remélnek és nem várnak már sokat a jövőtől. Sokan félnek az öregségtől, mint egy betegségtől, ezért kerülnek minden kapcsolatot az idősekkel. A megoldás gyakran az, hogy intézetekbe zárják őket, ahol majd gondoskodnak róluk. Ez pedig a selejt kultúrája, ami jóváhagyja a mi és az ők kettéválasztását – figyelmeztet a pápa. Valójában azonban a hosszú élet áldás, az öregek pedig nem számkivetettek, akiktől elhatárolódni kell, hanem Isten jóindulatának élő jelei, aki bőségesen megáldotta őket az élettel. Áldott az a ház, ahol egy idős ember lakik! Áldott a család, mely tiszteli a nagyszülőket!

Az időskort azért nehéz megérteni, mert nem tanultuk meg elfogadni, nincsenek előremutató tervek, csak az ellátásukra vonatkozó megoldások. Az elfedni való ráncokat nézzük és nem a távlatot, ezáltal a selejt kultúráját éljük. A zsoltár segítségünkre siet, mert az Úrban bízva találjuk meg az erőt, hogy megsokszorozzuk a dicséretet. Rá fogunk jönni, hogy megöregedni nemcsak azt jelenti, hogy a test természetesen leépül és az idő feltartóztathatatlanul halad előre, hanem a hosszú élet ajándéka is. Megöregedni nem ítélet, hanem áldás – mutat rá üzenetében a pápa.

Tevékeny időskort javasol a Szentatya a lelki élet szempontjából is, melyben rendszeresen szerepel Isten igéjének olvasása, a mindennapi imádkozás, a szentségekhez járulás és a szentmisén való részvétel. „Tápláljuk a kapcsolatot Istennel és a többi emberrel, mutassunk szeretetet a szomszédaink iránt, mint ahogy a szegények és a szenvedők irányában is. Ezáltal nem pusztán a világ történéseinek szemlélői leszünk, az ablakból bámulva a járókelőket. Ha kiélesítjük érzékeinket, hogy felismerjük az Úr jelenlétét, olyanok leszünk, mint az Isten házában zöldellő olajfa, áldást hozva azokra, akik mellettünk élnek" - fogalmaz üzenetében a Szentatya.

Ferenc pápa a gyöngédség forradalmát javasolja gyógyírként, többesszám első személyben beszélve az öregekről és nagyszülőkről. „Ez egy fegyvertelen, spirituális forradalom, melynek mi lehetünk a főszereplői. Imával kísérjük a szenvedőket, fohászkodjunk a megbékélésért, hogy mindenki a testvért lássa a másik emberben. Legyünk az imádság költői, tanítsuk meg a mai embereknek, hogy olyan gyöngéden és megértően tekintsenek egymásra, ahogy mi, nagyszülők tekintünk unokáinkra."

Az idősek emberséges bánásmódja felebarátjuk iránt tanítói szerephez juttatja őket, a békés világ és a gyengék iránti figyelem mesterei ők. Az egyik gyümölcs, amelyet teremniük kell, a világ felett való őrködés. Őrizzük szívünkben – amint Szent József, gyöngéd és szerető apa tette – a gyermekeket Ukrajnában, Afganisztánban, Dél-Szudánban... Senki nem menekül megy egyedül, csak együtt sikerülhet - olvasható a Szentatya üzenetében.

Ferenc Pápa nagyszülők és idősek világnapjára írt üzenete itt olvasható.

Fotó: Vatican News

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó