A természetes gyermekáldást segítő, első magyarországi FEMM Health oktatói képzés első alkalmát tartották október 21-én a Katolikus Szeretetszolgálat budapesti központjában, melyen a Pécsi Egyházmegye pasztorális munkatársa is részt vett. A Szeretetszolgálat beszámolóját közöljük.

A Katolikus Szeretetszolgálat Természetes gyermekáldás elnevezésű projektje keretében először valósul meg az első magyar nyelvű, jelenléti FEMM Health oktatói képzés. A FEMM Health a cikluskövetési módszerek egyike, egy átfogó női egészségügyi program.

A 16 résztvevőt Schaffler Orsolya cikluskövetés oktató köszöntötte. Kiemelte, hogy a program jelenleg az oktató- és orvosképzésre fókuszál főleg, hiszen kiemelt fontosságú cél a magyar társadalom minél szélesebb rétegének megszólítása. A négyalkalmas képzést Dr. Vizer Anna belgyógyász, endokrinológus szakember, Dr. Kállai Csilla háziorvos, és Kovács Ágnes Ilona szülésznő, perinatális tanácsadó tartják.

Mind a három képző kiemelte annak fontosságát, hogy a nők megismerjék és megértsék a saját testük működését. Ennek eszközei a cikluskövetési módszerek, amelyek az önmegfigyelésen kívül a kapott adatok kiértékelésére, valamint szükség szerint további lépésekre is lehetőséget adnak. Mindhárman hangsúlyozták a ciklus követésének fontosságát, hiszen a nők ezáltal is segíthetik az orvosok munkáját, akik egy-egy vezetett táblázatból, értékekből több, az egészségre vonatkozó információt is ki tudnak nyerni.

A résztvevők az ország egészéből érkeztek, Zala megyétől Debrecenig. Főállású édesanyák, tanárok, végzős gimnazista, védőnő-tanulók, felsőoktatásban dolgozók, jogász és műszaki végzettségűek is jelentkeztek a programra. A széles földrajzi és szakmai skála mellett azonban egy cél vezérelt mindenkit: a szűkebb és tágabb környezetükben megismertetni a cikluskövetési módszereket. Nem csupán a várandósság elősegítése vagy elkerülése érdekében, hanem azért is, mert a módszer elsajátítása által a nők jobban megértik a testi és lelki működésüket.

Forrás: Magyar Katolikus Szeretetszolgálat

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó

Szentmise közvetítések banner v2