Húsvét ötödik hetének csütörtökén Máger Róbert irodaigazgató-helyettes atya mutatott be szentmisét a Belvárosi templomban, amelyet egyházmegyénk főpásztáért ajánlott fel.

A reggel 7.00 órai szentmise kezdetekor Máger Róbert atya megemlítette, ma ünnepli 60. születésnapját dr. Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó, ezért a mai szentmisét a Pécsi Egyházmegye főpásztoráért ajánlotta fel. „Kérjük az Úr Istent, hogy segítse életében, apostoli szolgálatában, amellyel megajándékozta. Az Úr Isten kegyelme erősítse, támogassa mindig ebben a szolgálatban, melyet a rábízottak érdekében végez.”

Később az irodaigazgató-helyettes atya kapcsolódóan a mai evangéliumhoz (Jn15,9-11) és a szentleckéhez (ApCsel 15,7-21), így kezdte a homíliát: „Az emberiség múltja és jelene tele van nehézségekkel, problémákkal, konfliktusokkal, betegséggel, szenvedéssel, gyűlölködéssel. Az embernek mindig van miért panaszkodnia vagy éppen a másikra mutogatnia. Ezek alól egyikőnk sem tudja kivonni magát igazán” – magyarázta, majd hozzátette, bár az Egyház történetében is voltak viták, nem mindegy, hogy mi vezérelte az embereket. „A mai szentleckében az első apostoli zsinat történetét hallottuk. A szentírási szövegben olvassuk, hogy miután egyre többen térnek meg - nem csak a zsidók, hanem a pogányok közül is -, heves vita alakul ki arra vonatkozóan, hogy a pogányoknak vajon meg kell-e tartaniuk minden tekintetben a mózesi törvény előírásait, az Ószövetség szertartásos szokásait. Végül az a döntés születik, amely szerint nem kell háborgatni azokat, akik a pogányok közül tértek meg Istenhez, nem kell az emberekre a kelleténél több terhet rakni. A csodák, amik végigmentek a pogányok között, megmutatták Isten igéjének erejét, hogy melyik utat kell választania az Egyháznak.”

05.14 1

A szentmisét bemutató atya hangsúlyozta, hogy az előbb említett kérdésben nem az ékes szólás vagy a magyarázatok  bravúrossága volt a  döntő, hanem a látható gyümölcsök, melyeket a pogányok között is felismertek. Mert Isten nem tagadta meg kegyelmét más népektől sem, őket ugyanis új választott néppé tette - azokat is, akik nem tartoztak a zsidósághoz. „Ma is ugyanez a döntő kérdés, hogy működik-e Isten kegyelme az életünkben, hogy vannak-e a lelki gyümölcsei az életünknek?” – hangzott el, majd az atya hangsúlyozta, mindehhez az kell, amiről az Úr Jézus beszél a mai evangéliumban: »Ha teljesítitek parancsaimat, megmaradtok szeretetemben.« (Jn15,10)

„Isten igéjének engedelmessége megtart minket a szeretetben, ha meghallgatjuk a parancsit és megtartjuk, ha a szívünkbe fogadjuk, ha eszerint alakítjuk az életünket. Mit sem ér a szeretetünk, ha az nem az engedelmesség cselekedeteiben nyilvánul meg. A szeretet és az engedelmesség szorosan összetartozik, mi ugyanis nem kényszerűségből, félelemből vagy más okból akarunk Isten szavának engedelmeskedni, hanem szeretetből és ez vezet ahhoz az örömhöz, amit az Úr ígér: »az én örömöm legyen bennetek is, és teljes legyen az örömötök.« (Jn 15,11) Ez az öröm pedig nem függ külső tényezőktől,  nehézségektől, hanem mindezek közben is az Úr ajándéka marad számunkra és arra indít, hogy az Úr szándéka szerint alakítsuk mindennapi életünket, életünknek minden döntését.

Végül Máger atya emlékeztetett, hogy ne feledkezzünk el Ferenc pápa kéréséről, melynek megfelelően a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa a mai napon minden jóakaratú embert böjti és imanapra hív, hogy együtt könyörögjünk Istenhez a koronavírus által okozott világjárvány leküzdéséért. „Egyesüljünk az imádság egyetemességében, valamint a böjt és a szeretet cselekedeteiben. Ferenc pápa figyelmeztet, hogy ez az időszak nem lehet a közömbösség, az egoizmus, a megosztottság ideje, hiszen az egész világ szenved, ezért egyesülni kell azért, hogy a világjárvánnyal szembenézzünk” – hangsúlyozta az atya, majd a főpásztorunkért felajánlott szentmisét a következő buzdítással zárta:

„Merjünk csalatkozni az Úrhoz, felé fordulni és megmaradni az Ő szeretetében, az Ő örömében és békéjében."

Jn15,9-11

9Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg szeretetemben. 10Ha teljesítitek parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, amint én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok szeretetében. 11Ezeket azért mondom nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek is, és teljes legyen az örömötök.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 26. - 2024. 05. 26.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség