Október 25-én, Szent Mór ünnepéhez kapcsolódóan, ismét megrendezésre került a Magtár Látogatóközpontban a Boldogasszony Imaszövetség találkozója, mely tavaly a járványügyi helyzet miatt sajnos elmaradt.

A Boldogasszony Imaszövetséget még Dr. Udvardy György veszprémi érsek, volt pécsi megyéspüspök alakította meg 2017-ben, melynek elsődleges célja a Pécsi Egyházmegye evangéliumi küldetésének támogatása a Gyűdi Boldogságos Szűz Mária közbenjárásával megerősítve.

Az esemény kezdetén Nyúl Viktor pasztorális helynök atya üdvözölte a jelenlévőket. Többen érkeztek Pécsről, ill. távolabbi településekről is, sőt még a Kaposvári Egyházmegyéből is ideutaztak, hogy a személyes találkozás révén a közösséggel együtt ünnepeljenek. Az Imaszövetség idősebb tagjai, bár koruk, egészségi állapotuk miatt személyesen részt venni nem tudtak a találkozón, rendületlenül imádkoznak az egyházmegye szándékaiért.

167 Boldogasszony Imaszov 2021 10

Az egybegyűlteket Felföldi László pécsi megyéspüspök is köszöntette, és háláját fejezte ki a tagok felé az általuk biztosított imaháttérért.

Viktor atya keresztény életünk és egyben az Imaszövetség öt alappilléréről beszélt az egybegyűlteknek: az imádságról, a szentírás-olvasásról, az Eucharisztiáról, a böjtről és a zarándoklatról.

„Történt egyszer, hogy valahol éppen imádkozott. Amikor befejezte, egyik tanítványa kérte: »Uram, taníts meg minket imádkozni, mint ahogy János is megtanította tanítványait.« Erre így szólt hozzájuk: »Amikor imádkoztok, ezt mondjátok: Atyánk! Szenteltessék meg a neved. Jöjjön el az országod. Add meg a szükséges kenyerünket mindennap. Bocsásd meg a bűneinket, amint mi is megbocsátunk minden ellenünk vétőnek. És ne vigy minket kísértésbe.«” (Lk 11, 1-4) Viktor atya hangsúlyozta: „Legyen a Miatyánk napi imádságunk! (…) „Az imával belépünk az Atya és a Fiú szeretetkapcsolatába; amikor imádkozunk, kapcsolatban vagyunk az élő Istennel.”

Ezt követően a Szentírás napi olvasásának fontosságára hívta fel a figyelmet. „A Biblián keresztül Isten szól hozzánk.”

Az Eucharisztiával kapcsolatban Viktor atya emlékeztetett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Többen számoltak be a jelenlévők közül személyes, életre szóló, felejthetetlen élményeikről a NEK-kel kapcsolatban. „Krisztus kenyér s bor színében, Úr s Király a Föld felett…”-idézte pasztorális helynök atya a NEK himnuszát, felhívva a figyelmet arra, hogy Jézus az Oltáriszentségben valóságosan jelen van. Ez keresztény életünk forrása is.

A zarándoklat témájával kapcsolatban elhangzott több tanúságtétel, még személyesebbé, bensőségesebbé téve a találkozó hangulatát. „A zarándoklat során fizikailag is útra kelünk (…) Jézus is úton van, hogy találkozzon az emberrel (…)  Isten, zarándok Isten, találkozni szeretne velünk, a mi válaszunk, hogy mi is útra kelünk, nem mondunk le a fejlődésről. (…) A zarándoklat során megélhetjük a közösség élményét, hogy nem vagyunk egyedül.” –fogalmazta meg Viktor atya.

A böjt kapcsán többek között megemlítette, hogy nem a mennyiség számít, hanem az a jó szándék, amivel tesszük vállalt lemondásunkat.

A találkozó végén háláját, köszönetét fejezte ki minden Imaszövetségi Tag számára. „Jó tudni, hogy imában együtt vagyunk!” –mondta Viktor atya.

Szerény agapét követően a jelenlévők rózsafüzér imádságon vettek részt, majd a találkozót Szent Mór ünnepéhez kapcsolódóan püspöki szentmise zárta a Székesegyházban.

Fotó: Tóth Györgyné Szamos Zsuzsanna

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.
PAPSZENTELÉS a pécsi székesegyházban:
-
2024. 06. 22. - 2024. 06. 22.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség