A Pécsi Egyházmegye önkéntes beteglátogatói kórházban fekvő vagy épp otthonokban élő betegeket keresnek fel, nyújtanak számukra biztatást, lelki vigaszt. Hittel és lelkesedéssel azon dolgoznak, hogy szavakkal, csenddel vagy épp értő figyelemmel forduljanak beteg embertársainkhoz. A járványhelyzet az önkéntesek munkáját is befolyásolja, akik továbbra is töretlen lelkesedéssel és hittel végzik a csendes szolgálatot. Kovács Jánosné szekszárdi beteglátogató tanúságtételét adjuk közre.

Önkéntes beteglátogatóként a járványhelyzet előtt heti rendszerességgel meglátogattuk a betegeket a szekszárdi kórházban. Segítő beszélgetés keretében, együttérző figyelemmel és érdeklődéssel meghallgattuk szenvedő embertársainkat, akik ezt igényelték. Nyitott szívvel fordultunk a betegek hozzátartozói és a kórházi dolgozók felé is. A betegek számára, akik ezt kérték, megszerveztük, hogy az Egyház megerősítő szentségeihez járulhassanak.

A beteglátogatói szolgálat során a szív odafordulására van szükség, olyan emberséges lelkületre, amiben a beteg, megérezvén az emberi jóságot, Isten szeretetével kerül kapcsolatba. A beteglátogató a beteg mellé szegődik, szenvedésének útján kíséri, időt ajándékoz neki, osztozik embertársa szenvedésében, látszólagos tehetetlenségében is. Olyan támogató jelenlétet kínál, ami a betegségben kiszolgáltatott embert megtartja és segíti.

Szekszárdon kezdetben Dohány Zoltán atya irányítása alatt, Vég Beáta kórházlelkészségi koordinátor hatékony vezetésével kezdtük meg a szolgálatot, melyre folyamatos képzések, lelki napok készítenek fel. 2021 nyarán Nyúl Viktor atya nagy lelkesedéssel vette át a kórházlelkészség irányítását. A találkozóinkon megismerkedhetünk az egyházmegye más településen szolgáló beteglátogatóival is. Megoszthatjuk tapasztalatainkat, épülhetünk egymásból.

A szolgálat elindulását követően jártuk az osztályokat, látogattuk a betegeket. Beszélgettünk velük, ahol igény volt rá, imádkoztunk. Alig kezdtük el, jött a Covid. Bezártak a kórházak, az idősotthonok. Az otthonokban online közvetítések kezdődtek a szentmisékről, imaórákról Priskin Zsolt diakónusunk tevékeny közreműködésével.

A vakcinák megérkezésével a kórházban „nagyüzemben” megkezdődtek az oltások. Egyre több volt a beteg, szükség volt a szakszemélyzet lehetőség szerinti tehermentesítésére az oltópontokon. Megkeresték a kórházlelkészséget, tudnánk-e segíteni? Természetesen nagy lelkesedéssel csatlakoztunk a kórházi dolgozókhoz és az ott szolgáló katonákhoz, hogy minél gördülékenyebben folyhasson az oltások beadása.

Kísértük, irányítottuk az oltandókat. Segítettünk az adminisztrációban. Hosszú heteken keresztül nap-nap után szolgáltunk a kórházi oltópontokon. Örömünkre Petkó Tamás plébános atya is, amikor tehette, velünk dolgozott.

A járvány enyhülésével volt némi kis szünet. Most pedig már a rendelőintézetben szolgálunk, általában heti három alkalommal, 3-3 fővel. Az egészségügyi dolgozók örülnek a segítségünknek. Mi is hálásak vagyunk a hasznos szolgálat lehetőségéért. Örömmel tesszük, mert tudjuk, hogy mennyire túlterheltek a szakdolgozók, és reméljük legalább egy kicsit enyhíthetünk a helyzetükön.

Isten áldását kérjük az egészségügyi dolgozókra, az önkéntes segítőkre, a betegekre, családtagjaikra és minden emberre. Továbbra is szeretettel várjuk az oltásra érkezőket.

Kovács Jánosné 
önkéntes beteglátogató

Fotó: Kovács Jánosné

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.
Egyházmegyei gyalogos zarándoklat Máriagyűdre:
-
2024. 05. 11. - 2024. 05. 11.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 12. - 2024. 05. 12.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség