Hálaadó szentmisén ünnepelte alapításának és fennállásának 30. évfordulóját a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra szeptember 22-én a pécsi székesegyházban. A liturgiát Felföldi László megyéspüspök celebrálta. A szentmisét, melyen a részt vettek a manufaktúra vezetése, munkatársai, családtagok - Kovács Szilárd Ferenc, a bazilika orgonaművész-zeneigazgatójának rövid orgonakoncertje zárta.

„Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be” – Kodály Zoltán egyik ismert gondolatával kezdte elmélkedését Felföldi László megyéspüspök. Az orgonazene gyógyít, megszólítja a lelket, mely ettől erősödik, gazdagodik. Az érte mondott hála és köszönet azoknak is szól, akik a háttérben dolgozva megépítették az orgonát és a művésznek is, aki megszóltatja.  

pom3

A főpásztor kiemelte, aki orgonazenét hallgat, Istennel találkozik. Johann Sebastian Bach barokk kori német zeneszerző-orgonistát idézte, aki szerint: „Minden zene célja (...), hogy Isten dicsőségét zengje, és kikapcsolódást nyújtson a lélek számára; ahol ezt nem tartják szem előtt, ott nem zene szól, csak pokoli lárma.”

A világ, amelyben élünk végtelenül gazdag lett a pokoli lármától – hívta fel a figyelmet a püspök. Amikor meghallgatunk egy szép zenét és meghalljuk annak mélységét, akkor kikapcsolódunk a világ zajából, a lármából, ugyanakkor bekapcsolódunk az igazi életünkbe, sorsunkba, Isten békéjébe. Senkinek, legyen az hívő vagy nem hívő ember, az orgonát hallgatva nem marad érintetlenül a lelke. Ez az orgonazenének az igazi gyümölcse, gazdagsága és ereje - méltatta a hangszerek királynőjét Felföldi László.

pom6

Az orgonaépítő hétköznapi csendes vagy éppen erőfeszítésekkel teli munkája ezért az egész emberiségen segít olyan mélységekben és gazdagságban, amit senki és semmi más nem tud megadni. Egy szép orgonazenéhez ugyanakkor kell a művész is, a hangszer csak vele együtt teljes, akivel Istenről, emberről, életről a legtöbbet és a legszebbet mondja el. Gyógyít sebeket, erőt ad a szenvedéshez és reményt ad a jövőhöz.

Ezért a gazdagságért, a hosszú útért adunk hálát ma itt, Pécsen – fogalmazott a főpásztor. Ez adjon erőt a manufaktúra vezetői, segítői, munkatársai szívében a mindennapok küzdelmeihez. Minden munkatárs munkája nélkülözhetetlen része az egésznek, mert a munkája nélkül másképp szólna a hangszer, nem olyan szépen, nem olyan teljesen. De azzal, hogy részesei lehetünk a munkának, akaratlanul is, ismeretlenül is szebbé tesszük emberek életét, sorsát, szeretetét ebben a világban.

pom4

Egy embernek, egy közösségnek, egy munkatársi közösségnek a titka, a lényege, hogy milyen lélekkel, lelkülettel él. Ha jó lélekkel, szeretetben tudunk élni, akkor igazi lelket tudunk varázsolni abba a hangszerbe, amelyik nagy küldetést tölt be a földön a maga gyógyító, éltető, lelket teremtő üzenetével. Végezetül az Isten áldását kérte az orgonaépítők munkájára a megyéspüspök.

pom2

A szentmisét követően Dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Rabb Szabolcs titkár a manufaktúra 30 éves működését elismerő kitüntető oklevelet, a Kézműves remekek címet és a védjegy használatának jogosultságát tanúsító iratot, valamint a 30 éves kézműves tevékenységért, a tanulóképzésért és az orgonaépítő mesterség műveléséért Aranykoszorús mester címet adományozott Budavári Attilának, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra szakmai vezetőjének, majd a jjubileum Kovács Szilárd Ferenc, a bazilika orgonaművész zeneigazgató rövid orgonakoncertjével zárult.

A koncert egy részlete megtekinthető a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján.


A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra a tekintélyes szakmai múlttal rendelkező Angster Orgonagyár hagyományait folytatja Budavári Attila orgonaépítő mester szakmai irányításával. A családi vállalkozás szakmai vezetője mindössze 12 éves volt, amikor elhatározta, hogy orgonaépítő lesz. Az orgona iránti elköteleződése családi örökség, hiszen 7 felmenője is orgonaépítéssel foglalkozott az egykori Angster Orgonagyárban. Budavári Attila szakmai ismeretei és tapasztalatai, valamint személyes hite és vallásossága is hozzájárul, hogy a manufaktúra az elmúlt 30 év során több mint 130 orgona munkálataiban vett részt határainkon innen és túl. Egyik jelentős munkájuk a pécsi bazilika orgonájának átépítése volt. A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra jelenleg Magyarország legnagyobb és Európa egyik legnagyobb orgonaépítő cége.

 

Fotó: Hatházi-Müller Andrea

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 05. - 2024. 05. 05.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség