Kettős ünnepet ültek a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban augusztus 6-án este, amikor Urunk színeváltozásának ünnepén Felföldi László pécsi megyéspüspök koncelebrált szentmisén iktatta be hivatalába a székesegyház új plébánosát, Máger Róbert püspöki irodaigazgatót.

Mint ismert, a Pécsi Egyházmegye lelkipásztori ellátásának biztosítására Felföldi László megyéspüspök 2023. augusztus 1-jével személyi változásokról rendelkezett, melynek részeként Szép Attila hivatalvezető püspöki helynök, plébánost – saját kérésére – felmentette a Pécs-Székesegyházi Plébánia vezetése, valamint a hivatalvezetői és püspöki helynöki megbízatása alól, és tanulmányi szabadságra engedte doktori tanulmányok befejezése érdekében. Ehhez kapcsolódóan Máger Róbert püspöki irodaigazgatót – más megbízatásainak érintetlenül hagyásával – kinevezte a Pécs-Székesegyházi Plébániára plébánosnak.

Beiktatas szekesegyhaz 06

Az ünnepi szentmise beiktatási szertartásának kezdetén Máger Róbert kinevezett plébánosként kérte Felföldi László pécsi megyéspüspöktől a székesegyház plébánosi tisztségébe történő beiktatását, majd hűséget tett a plébánosi kötelességek teljesítésére. A főpásztor átadta a templom kulcsait az újdonsült plébánosnak, jelképezve ezzel, hogy annak gondos őre kell legyen.

Beiktatas szekesegyhaz 12

Az Urunk színeváltozásáról szóló evangéliumi szaksz felolvasását követően Máger Róbert, a székesegyház új plébánosaként a püspök előtt megújította a papszenteléskor tett korábbi ígéretét, majd annak kifejezésére, hogy szolgálatát a Katolikus Anyaszentegyház tanításának megfelelően gyakorolja, kezért az evangélimos könyvre helyezve, hitvallást tett a nép színe előtt, akik lélekben követték új plébánosuk szavait, majd pedig a püspök kézfogással köszöntötte a tisztségébe beiktatott plébánost.

Beiktatas szekesegyhaz 14

Szentbeszédében a főpásztor a beiktatás Urunk színeváltozásának ünnepéhez kötődő különlegességére és gazdagságára hívta fel a jelenlevők figyelmét. Felföldi László kiemelte, ahogy a tanítványok, úgy mi is mindnyájan, papok, családok, egyedülállók rábízzuk az életünket, sorsunkat Istenre, noha nem tudjuk mi vár ránk élettörténetünkben. Azt azonban tudjuk, hogy Isten a mi Atyánk, akire számíthatunk és vezet minket, ezért hiszem - fogalmazott a püspök - hogy ez az ünnep az egész plébániai közösségnek gazdagságot fog hozni. Az Egyház mai helyzetében újra kell gondolni és látni életünk dolgait. Hiszem a testvérek segítő hozzáállását és rugalmasságát és hiszem, hogy a Szentlélek, aki eddig is vezetett mindnyájunkat külön-külön, papi életben, szolgálatban, Egyházban és közösségben, ezután is vezetni fog.

Beiktatas szekesegyhaz 03

A püspök utalt a szertartásban helyet kapott szimbolikus kulcsátadásra, melyben – hangsúlyozta - nem az épület kulcsairól van szó, hanem egy olyan jelképről, mely kinyit dolgokat, lehetőséget teremt, sokszor önmagunk, a szívünk megnyitását is jelenti, melyhez együtt gondolkodást és közös beszélgetéseket kért a hívektől. A plébános első számú feladata ugyanis – fogalmazott a főpásztor - megnyitni és feltárni az Evangélium szavait, azokat, amikről beszél és azokat is, amikről nem.

Beiktatas szekesegyhaz 33A szentmise záró részében Máger Róbert, a pécsi székesegyház most beiktatott plébánosa rövid beszédben fordult a hívekhez. Különleges alkalomnak nevezte, hogy beiktatása Urunk színeváltozásának ünnepére esett, mert új szolgálatára készülve éppen annak központi gondolata fogalmazódott meg benne: „Uram, jó nekünk itt lenni!" (Mt 17,4), mert az Egyház az a hely, ahol nekünk jó együtt lenni a megdicsőült Krisztussal, akit szemlélünk, akit befogadunk.

Beiktatas szekesegyhaz 16

Az újdonsült plébános úgy fogalmazott, hogy igyekszik úgy végezni a szolgálatot, hogy jó legyen itt lenni mindenkinek, aki az Egyház tagja, aki szimpatizál az Egyházzal és aki kapcsolatba kerül a plébániával, annak közösségével. Máger Róbert 11 éve szolgál lelkipásztorként Pécs városában, most azonban – emelte ki - egy új típusú szolgálat kezdődik meg számára, melyhez azt kívánja és kéri mindnyájunktól, hogy Krisztusra figyeljünk és őt hallgassuk, ahogy a mai evangélium tanításában is hallottuk. Plébánosként pedig igyekszik megfelelni annak a szolgálatnak, amit az Egyháztól a püspökön keresztül Krisztustól kapott.

Beiktatas szekesegyhaz 37

Végezetül a főpásztor megköszönte Róbert atya készségét és a szolgálatot, majd az egyházközség közösségére és a jelenlevőkre a Jóisten áldását kérte.

                                                                                                                                           * * *

Máger Róbert Siklóson született 1984. május 28-án, pappá szentelték 2008. június 14-én Pécsett. 2008-2012 között káplánként szolgált Pakson, majd 2012-2013-ban és 2016-2018 között Pécsett, a székesegyházi plébánián. Ezzel párhuzamosan 2013. november 8-tól jelenleg is a pécsi Havas Boldogasszony Templomigazgatóság templomigazgatója. 2012-2018 között püspöki szertartó volt, mellette 2013-2018 között jegyző az Egyházmegyei Hivatalban, 2018-2021 között az Egyházmegyei Hivatal irodaigazgató-helyettese, majd 2021. augusztus 1-jétől az Egyházmegyei Hivatal püspöki irodaigazgatója. 2020 novemberétől egyházmegyei bíró a Pécsi Püspöki Bíróságon, 2023. augusztus 1-jétől plébános a Pécs-Székesegyházi Plébánián.

Máger Róbert plébánosi beiktatási szertartása megtekinthető a szentmise-közvetítés felvételén a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség