Van helyed! Van helyetek! Ezekkel a szavakkal szólt a fiatalokhoz a Szentatya, Ferenc pápa az augusztus 1-6. között Lisszabonban megtartott ifjúsági világtalálkozón (IVT), melyen a Pécsi Egyházmegyéből 5 fiatal vett részt Berecz Tibor atya vezetésével. Az ott megélt élményekből táplálkozó beszámolót adjuk közre.

A találkozó előtti héten előtalálkozón vettünk részt a Chemin Neuf közösség szervezésében Portimão-ban. A szálláshelyünk egy általános iskolában volt több más nemzet fiataljaival együtt. A reggeleinket közös imádsággal kezdtük: választhattunk többek között a Szent Ignác-i imádság és a dicsőítések közül is. Volt, akinek a reggeli energiát a kávé mellett a dicsőítés és a rózsafüzér biztosították. Majd következett a katekézis és a szentmise. A délutánok folyamán különböző műhelyek közül lehetett választani. Ennek keretein belül tanúságtételeket hallhattunk, megismerkedhettünk pl. az Alpha kurzussal (nem hívő embereket evangelizálni hivatott mozgalom), vagy megerősítést kaphattunk párkapcsolati kérdésekben. Az estéket közös imádsággal zártuk.

Az előtalálkozó pénteki napján részt vettünk a kiengesztelődés útján. Szombaton egy óra gyaloglás után megérkeztünk az óceán partjára, ahol a délutánt töltöttük. Minden nap voltak kiscsoportos beszélgetések, ahol máshonnan érkezett magyarokkal is megismerkedhettünk. Hétfőn a szentmisét követően utaztunk Lisszabonba. A 4-5000 fős előtalálkozó megalapozta a családiasabb hangulatot a lisszaboni IVT-re. Nagyobb hangsúly került a személyes kapcsolatokra, amiket Lisszabonban is ápolni tudtunk.

Az IVT-n a legtöbb csoport iskolákban és tornatermekben kapott szállást, minket viszont egy család fogadott be. Kedden egy helyi ismerősünk vezetésével körbejártuk a várost, megnézve szinte minden nevezetességét, majd este részt vettünk a találkozó nyitó szentmiséjén. A következő napok délelőttjein a magyar katekéziseken és szentmiséken töltődtünk, miközben Fatimába is elzarándokoltunk. Csütörtökön a Szentatya fiatalokhoz intézett tanítása után következett programban minden nemzet 1-1 képviselője vonult fel nemzetének zászlajával. Magyarországot Karl Mátyás, a Pécsi Egyházmegye kis csapatának egyik tagja képviselte. Ferenc pápa hozzánk intézett szavaiban hangsúlyozta, hogy mindnyájunknak helye van az Egyházban, függetlenül attól, hogy a világ melyik részén élünk, honnan jöttünk és mi a foglalkozásunk. Isten olyannak szeret bennünket, amilyenek vagyunk. Meg kell találnunk, hogyan tudjuk képességeinkkel az Egyházat, Istent és embertársainkat szolgálni. Az Egyháznak szüksége van ránk, fiatalokra, mert általunk tud folyamatosan megújulni, erősödni és gyarapodni.

IVT04

Pénteken kompra szálltunk és megnéztük a Tejo folyó túlsó partján felállított Cristo Rei, azaz Krisztus Király szobrot, ahonnan egész Lisszabont be lehetett látni. Ezen a napon tartotta a Szentatya mintegy 800 ezer fiatal részvételével a keresztutat.

Szállásunkra visszatérve a befogadó család portugál vacsorát készített nekünk. Szombat délelőtt ellátogattunk a Nemzeti Csempe Múzeumba. Hagyományos, kézzel festett csempéket láthattunk, melyeket még templomokban is használtak díszítésre. Ezt követően elindultunk a Tejo folyó partjára, a virrasztás helyszínére. Az étkezésünket a szervezők biztosították, mindenki kapott 4 étkezésre elegendő hideg élelmet. A tanítványokhoz hasonlóan mi is virrasztottunk kisebb-nagyobb sikerekkel. Félretéve a szállásunk kényelmét megtapasztalhattuk milyen igazán szegénynek lenni. Hálát tudtunk adni, hogy van otthonunk, van hol aludnunk. Ezeket sokszor természetesnek vesszük, pedig mint kiderült, nem az. Az otthon melege és kényelme felértékelődött a szemünkben.

Másnap reggel egy portugál atya, Padre Guilherme, aki mellesleg DJ-ként is tevékenykedik, ébresztésére keltünk. Reggel 9 órakor részt vettünk a pápai szentmisén. „Ragyogjunk, hallgassunk meg másokat és ne féljünk!" - ez volt Ferenc pápa fő mondanivalója.

IVT13

A találkozó fényt hozott a hétköznapjainkba a Szentlélek által és ugyanezt a fényt kell nekünk is elvinnünk másokhoz. Ezt szeretet-tettek által tehetjük meg. Az Egyháznak és a világnak változásra van szüksége, mégpedig a fiatalok által. Nem szabad félnünk ettől, ugyanis Jézus velünk van és támogat minket.

A szentmise után Ferenc pápa meghívta a fiatalokat Rómába, a 2025-ben esedékes következő szentévre, amely egyben a fiatalok jubileuma lesz, majd bejelentette a következő IVT helyszínét és időpontját: Szöul, 2027. Este felszálltunk a repülőgépre, majd másnap reggel a Szentlélekkel eltelve sikeresen hazaértünk.

Szöveg és fotó: Herceg Roxána és Berecz Tibor

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség