Szeptember utolsó hetében, a teremtés hetének keretében a gyerekek változatos tevékenységeken keresztül ismerkedhettek meg az ősz, teremtett világunk kincseivel, régmúlt idők hagyományaival. A nevelők színes programokkal tették vidámmá gyermekeik számára az óvodai mindennapokba való visszatérést és az új kiscsoportosok fogadását. A teremtés hetének óvodai programjairól az intézmény beszámolóját adjuk közre.

A hét kezdeteként a Hangoló - zenés színház interaktív meseelőadásán vettek részt a csoportok. A gondolatébresztő együttlét során a gyerekek szívesen idézték fel emlékeiket, már meglévő ismereteiket az évszakról.

dombovari ovi01

Kedden vidám daloktól, mondókázástól volt hangos az óvoda. Az ősz hangulatának érzékeltetése irodalmi-, és zenei anyagon keresztül, mozgással kísérve, komplex módon jelent meg a zene-ovi foglalkozások alkalmával. Az őszi betakarítási munkákról a traktorral való ismerkedés adott lehetőséget játékos tapasztalatszerzésre.

A hét közepén, szüreti mulatság várta az óvoda kis lakóit. A szőlőfürtök szemezése, préselése után az elkészült finom mustot meg is kóstolták. Ügyes kezek morzsolták a kukoricát, törték a diót, mogyorót. Az óvodapedagógusok célja volt az ősz szépségeinek, terményeinek, időjárásának megfigyelése, megismertetése, a gyermekek számára, egyéni- és életkori sajátosságaikhoz igazodó tevékenységközpontú tanulás, élményekhez juttatás biztosítása által.

Az óvoda pedagógiai programjának része a magyar- és német néphagyományok őrzése. Céljuk a keresztény értékek, a népi- és tárgyi kultúra kincseinek megőrzése, keresése, átadása, melyekkel gazdagíthatják mindennapi életüket, és amelyek a mai, modern világban is értékállóak, meghatározóak.

Az ünnephez kapcsolódóan az intézmény Erntedankfest rendezvényt is szervezett, melynek keretében dr. Hegedűs János atya megáldotta a csoportok által összegyűjtött terméseket, a gyerekek által készített egészséges, gyümölcsfalatkákat. A német nemzetiségi Holdacska csoport által bemutatott táncokat nagyon élvezték a gyerekek.

A népi kalendárium szeptembert Szent Mihály havának nevezi. Szent Mihály napja a néphagyomány szerint az állattartóknak régen nagy ünnepet jelentett, mert ilyenkor adtak számot a rájuk bízott jószágról és ekkor kapták meg éves bérüket. A jeles napot az idei tanévben családi nappal ünnepelte az óvoda apraja és nagyja, mely örömteli, tartalmas együttlétet jelentett a gyerekek, a szülők és az óvodai dolgozók számára egyaránt. Színes programokkal: népi játszóház, ugrálóvárak, csillámtetoválás, arcfestés, meglepetés cukorágyú várták a családokat. A programot szeretetvendégség zárta.

dombovari ovi04

A programokat megelőző előkészület a szülők aktív részvételével zajlott. A családok segítségével összegyűjtött őszi termések díszítik az óvoda udvarát, folyosóját.

Az őszi terménysarkok berendezése a csoportszobákban, az őszi gyümölcsök feldolgozása a gyerekekkel közösen történt, így az intézmény őszi programjainak mindegyike egy-egy új élményt jelentett számukra, érzelmileg gazdagítva őket.

dombovari ovi15

Október elején, a Madármegfigyelő világnap alkalmából, az erdei ovi program keretében, a nagycsoportos gyerekek autóbuszos kiránduláson vesznek részt. A dombóvári Tüskei tó mellett található Madárvártára látogatnak, ahol egy szép és természetes élőhelyen ismerkedhetnek meg a madarakkal, azok jellemző tulajdonságaival.

Szöveg és fotó: Királyné Lukács Gyöngyi óvodapedagógus

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség