Jézus mondja: „Beteg voltam, és meglátogattatok.” (Mt 25,36)

Isten Fia azonosítja magát a betegséggel küzdő emberekkel, és arra hív, hogy vegyük őt észre és szeressük őt a betegekben is. Az irgalmas szamaritánusról szóló példabeszédben (Lk 10,30-37) pedig arra bátorít minket, hogy merjünk lehajolni szenvedő embertársainkhoz, hogy segítsük és vigasztaljuk őket. Ferenc pápa hangsúlyozza, hogy fontos leülni a betegek mellé, meghallgatni őket és imádkozni velük és értük.

Ennek fényében tevékenykedik a Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség az egyházmegye területén (Baranya és Tolna vármegye) lévő kórházakban fekvő betegek, rászorulók lelki gondozását és a szentségekkel való megerősítését megszervezze és ellássa. A szolgálat 2016 januárjában indult dr. Kvanduk Frigyes, majd Dohány Zoltán, később dr. Nyúl Viktor atya vezetésével.

A klinikákon - a helyi adottságoktól függően - beteglátogatók és papok látogatják a betegeket, segítő beszélgetés keretében, együttérző figyelemmel és érdeklődéssel hallgatják meg azokat a szenvedő embertársainkat, akik ezt igénylik. Nyitott szívvel fordulunk a betegek hozzátartozói és a kórházi dolgozók felé is. A betegek számára, akik ezt kérik, megszervezzük, hogy az Egyház megerősítő szentségeihez járulhassanak.

A beteglátogatói szolgálat során a szakmai illetékességen túl a szív odafordulására van szükség, olyan emberséges lelkületre, amiben a beteg, megérezvén emberi jóságunkat, Isten szeretetével kerül kapcsolatba. A beteglátogató a beteg mellé szegődik, szenvedésének útján kíséri, időt ajándékoz neki, osztozik embertársa szenvedésében, látszólagos tehetetlenségében is. Olyan támogató jelenlétet kínál, ami a betegségben kiszolgáltatott embert megtartja és segíti kapcsolatba lépni saját erőforrásaival. 

Bízunk abban, hogy a kórházlelkészség szolgálata és imádsága által sok embernek közvetíteni tudjuk Isten irgalmas, gyengéd és gyógyító szeretetét.

A Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség munkatársai


Kapitányné Légrádi Éva kórházlelkészségi koordinátor (Pécs)
Vég Beáta kórházlelkészségi koordinátor (Szekszárd)
Sárszegi Judit
 diszpécser
Fazekas Zsófia
 beteglátogató
Dánél Mária Francesca nővér lelkigondozó

LD honlap logó