A Katolikus Szeretetszolgálat „Természetes gyermekáldás” elnevezésű projektje keretében az egyházmegyék bevonásával hazánkban mára mintegy 100 oktató nyújt segítséget az Egyház tanításával összhangban levő módon a természetes gyermekáldást előnyben részesítő pároknak. A cikluskövetési módszerek egyike a FEMM Health, egy olyan átfogó női egészségügyi program, melynek egyik oktatója Kapitányné Légrádi Éva, a Pécsi Egyházmegyei Hivatal munkatársa, akit hívő párok és az Egyházhoz nem tartozók egyaránt felkeresnek személyes kérdéseikkel.

Amikor egy családban elmarad a várt gyermekáldás, a kudarc válságot okozhat a párkapcsolatban, férfi-női mivoltban, de akár a hit megélésében és megtartásában is. Bár számos orvosi megoldás kínálkozik a termékenységi problémák és a fogamzásgátlás megoldására, az Egyház tanítása szerinti erkölcsi értékrenddel összhangban is léteznek bevált lehetőségek.

A FEMM Health módszer összekapcsolja a termékenységtudatosságot és az orvosi ellátást – emelte ki kérdésünkre válaszolva Kapitányné Légrádi Éva. A cikluskövetést oktató szakember elmondta, a test önmegfigyelésen alapuló megismerése lehetőséget kínál, ezen keresztül pedig tudást ad a nők számára saját testi és a hormonális egészségükről, melyet a várandósság elérésében és a női egészség megőrzésében tudnak hasznosítani. A normális állapottól való eltérés vagy probléma esetén pedig a megfigyeléseik alapján megfelelő szakemberhez tudnak fordulni.

FH2

A szakembert a már évek óta gyermekáldásra váró párok keresik fel, illetve olyanok is, akik természetes módon kívánják elősegíteni a fogantatást, illetve annak elmaradását. Előfordult, hogy régóta fennálló, konkrét testi fájdalmakkal, panaszokkal fordultak hozzá, melyek hátterében hormonális egyensúlytalanságok álltak. A cikluskövetés oktatását követően - az önmegfigyelés nyomán - feltárulnak a problémát kiváltó okok, melyek szakorvos általi kezelésével már valószínűleg nem lesz gátja a természetes úton történő gyermekáldásnak – fogalmazott Kapitányné Légrádi Éva.

A módszer átfogó egészségügyi jellege abban nyilvánul meg, hogy a serdülőkortól kezdődően a menopauzáig bezáróan az egészségestől eltérő állapotok megfigyelése és kiszűrése esetén hozzá tudunk járulni a szükséges kezelések elkezdéséhez – magyarázta a szakember. A háttérben meghúzódó problémákat ugyanis célszerű minél korábban, illetve minél fiatalabb korban feltárni. Az idősebb korosztály számára pedig megtanítjuk, hogy a szervezetükben lejátszódó hormonális egyensúlytalanságnak nem csak a reproduktív korban van hatása, bizony a test teljes egészségre kihat életünk végéig – mutatott rá a cikluskövetést oktató szakember.

Az egyházmegye lelkipásztorai is többnyire jószívvel álltak a kezdeményezés mellé, egyre több helyen megtalálhatóak a témához kapcsolódó kiadványok a plébániáinkon, illetve a módszer személyes ismertetésére is lehetőséget biztosítanak – mondta el megkeresésünkre Kovács József püspöki titkár, egyetemi lelkész.

FH5

Fontos segíteni abban, hogy a párok megtalálják a helyes ösvényt az élet továbbadására, még akkor is, ha ez a világ mai álláspontjaival és nézeteivel ellentétes. Szent II. János Pál pápa - látva az idők jeleit - egy jegyzetében, mely utólag kapta a „test teológiája” gyűjtőnevet, írt az emberi testről, amely az Isten alkotása. Ebben olvasható, hogy korunk az emberi testet - benne az egyént és emberi kapcsolatait - egy alacsonyabb, kizsákmányolható szintre szeretné lealacsonyítani. Ezt felismerve akart a szent pápa a keresztény családoknak és pároknak segíteni, de mivel az Isten szava egyetemes és benne a pápa tanítása is a teljes emberiség javát szolgálja az Istenhez vezető úton, így minden embernek segítséget nyújthat a szeretet útján – fogalmazott a lelkipásztor.

II. János Pál pápa a halál kultúrájának nevezte azokat az élettel szembeforduló döntéseket, amelyek folyamatos programokkal és „tudományos” módszerekkel támadják az életet és az élethez való jogot, és a bűn struktúráira támaszkodva törvényes kereteket alkotnak az életellenes magatartásformák (abortusz, eutanázia törvénybe iktatása) számára. Mi, keresztények az élet kultúráját, az Isten embernek szánt legszebb tervét szeretnénk tettekké, életté váltani az Egyház erkölcsi értékítélete mentén – mondta a Pécsi Egyházmegye egyetemi lelkésze.

A lelkipásztor úgy látja, erre a fiatalok nyitottak, jövőtervezésükben már megjelenik egyfajta tudatosság. Azonban ennek a tervezésnek egyik hiányossága a világ által diktált trendek, az önmegvalósítás és az időtlenség hangsúlyozása. De az Isten által belénk oltott vágyakat egyik társadalom sem tudja elnyomni, sebeket viszont tudnak ejteni az emberen, ezért kell hangsúlyozni, hogy az Isten „szívének” középpontjában az ember boldogsága áll. Isten mércéje a legmagasabb, nála nagyobbat nem találhatunk. Erre a fiatalok is ráébrednek – fogalmazta meg álláspontját Kovács József atya.

FH4

Kapitányné Légrádi Éva szerint minél hamarabb kerül a fiatalok birtokába ez a felismerés és tudás, annál hamarabb lesz az életük része a tudatos készület és tervezés. A lányoknak szóló Ciklus-show® és a fiúkat megszólító Titkos Küldetés® workshopokban interaktív keretek között a gyermekek nyelvén tanítják meg a testben zajló folyamatokat a kiskamaszok számára, elősegítve, hogy fiatal felnőttként érett és megfontolt döntést hozzanak a gyermekvállalás kérdésében. A Máriagyűdi Ifjúsági Találkozón is jelen voltak a programmal, és azt tapasztalták, hogy a fiatalok nyitottak voltak a testük működéséről szóló tudás megismerésére, melyről iskolai keretek között nagyon kis mértékben tesznek szert, pedig csak így értik meg saját testi és lelki működésüket.

A Pécsi Egyházmegyében cikluskövetést oktató FEMM Health szakember elérhetősége: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!.

A FEMM Health módszer bemutatása ITT található.

Marton Zsolt családreferens püspök a gyermekvállalással kapcsolatos nehézségeket megtapasztaló családok számára nyújtott egyházi szerepvállalásról ITT nyilatkozott.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

LD honlap logó