A Katolikus Egyház február 2-án ünnepli Jézus bemutatásának emléknapját. A Pécsi Egyházmegye nevelési intézményeiben is fontos szerepet kap az ünnep, és az ahhoz kapcsolódó gyertyaszentelés.

gyertyaszentelo koznev 2017 mohacs

Mohácson a Zárda templomban gyűltek össze a hívek és a Szent Ferenc Katolikus Óvoda középső és nagycsoportos gyermekei, hogy ünnepi szentmisén emlékezzenek meg Jézus földi életének első fontos eseményéről.
A szentmise elején Bognár Attila esperes plébános megszentelte a világoskék szalaggal díszített gyertyákat. Az evangélium után feltett kérdésekre a gyerekek örömmel adtak számot a mindennapi csendes perceken történő beszélgetések során szerzett tudásukról. A szentmise alatt az óvodások bátran bekapcsolódtak a már jól ismert imákba és gitáros énekekbe, a záró áldás után pedig minden jelenlévőt megajándékoztak egy-egy szentelt gyertyával.

DSC08371 012

Pécsett a Szent Mór Iskolaközpont közössége együtt ünnepelte gyertyaszentelő boldogasszony napját. Nagy Norbert atya celebrálta a szentmisét, amelynek része volt az ünnepélyes bevonulás, a gyertyák megszentelése, kiosztása és a jelképes „fényes" körmenet. A szertartás zenei szolgálatát a Kicsinyek Kórusa látta el Sándorné Kiss Gabriella vezetésével, Gyöngyösi István orgonista közreműködésével. A prédikáció egyik fő gondolata a találkozás volt: Jézus csecsemő, akit szülei elvisznek bemutatni a templomba 40 napos korában, és ott találkozik Simeonnal. Sokfajta találkozás van. Nagyszüleink is várnak bennünket, örülnek nekünk, kezükbe vettek, amikor először megláttak minket. Istennek ad hálát mindenki, aki örül egy nemrég megszületett gyermek szépségének, különlegességének – szülők, nagyszülők, történetünkben Simeon. A szentmise végén elhangzott egy, a Szűzanyát köszöntő ének, utalva a 159 évvel ezelőtt, febr. 11-én Lourdes-ban megjelent Szűzanya ünnepére is.

IMG 20170202 082407 szekszard

Gyertyaszentelő boldogasszony ünnepén a Szent József Katolikus Általános Iskola tanulói havi miséjén az iskola 180 tanulójáért imádkoztak az intézmény pedagógusai és a jelen lévő szülők.
Ahogy az intézmény jelmondatában is áll, a legtöbb, amit a szülő és a pedagógus a gyermekekért tehet: az ima erejével, nagy összefogással, egységes elvekkel nevelni hitre, szeretetre, s tanítani őket nagy odaadással.
Az ünnepen a gyerekek összehasonlíthatták életüket a gyertyával, amelyik világít, meleget ont környezetében. Szeretetük kifejezésével követői lehetnek a Világ Világosságának, az e napon a templomban bemutatott Jézus Krisztusnak.

DSC05476

A Szent Mór Katolikus Óvoda mindennapjaiban már az ünnepet megelőzően fontos szerepet kapott a fény, a világosság, ez volt a témája a közös imádságoknak, daltanulásoknak. A gyertya mint szimbólum minden csoportban középpontba került, a középső csoportosok otthonról hozott gyertyáikat díszítették közösen. Az iskola Szent Kereszt Kápolnájában tartott áhítaton Nagy Norbert atya megszentelte a gyertyákat, beszélgetett a kicsikkel a közénk jött Világosságról. A liturgikus cselekmény része volt, hogy Szent Balázs püspök és vértanú ünnepéhez közeledve Norbi atya a szent életéről beszélgetett az óvodásokkal és iskolásokkal, kiemelve gyógyító szeretetét, amellyel közösségét szolgálta. Ezután Balázs-áldásban részesítette a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

gyertyaszentelo

A dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvodába járó gyermekek is részesültek február 2-án a Balázs-áldásban. Kutas Attila püspöki biztos a közös ima és éneklés után megszentelte a csoportok gyertyáit, amelyeket a gyerekek délután nagy örömmel vittek haza, hogy otthon, családi körben világosságot gyújtsanak szeretteiknek.

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

No events

Szent Vér Báta

pp mariagyudi kegyhely