Olaszországban a II. Jesoloi Kórus- és Táncfesztiválon vett részt 2018. szeptember közepén a mohácsi Park Utcai Katolikus Általános Iskola Kicsinyek Kórusa. Az Olaszországban töltött napokról Koleszárné Györki Gizella kórusvezető beszámolóját közöljük.

Fesztiválprogram

Két tervezett fellépés volt: az egyik Ca’ Savio Treporti városrészében a Szentháromság templomában szombaton este, a másik vasárnap este a jesoloi belváros szabadtéri színpadán. A templomi hangversenyen gyönyörűen szólaltak meg a Mária-énekek, Kodály Zoltán: Megy a pásztor című műve, a Vieni Spirito Creatore taizei ének, Andew Lloyd Webber: Kenyered és borod táplál engem, Calligaris Ferenc: Ó Jézus emlékezni Rád és végül Pintér Béla: Szeretet nem fogy el című dala a mohácsi gyerekek előadásában. A fesztiválműsoron a kórus nagy sikert aratott a mohácsi népdalcsokorral, Bárdos Lajos: Szép kis család! című kánonjával, Kodály Zoltán: Jó gazdasszony kórusművével, a Gyümölcskánonnal, Pintér Béla: Ébredés című dalával és végezetül Rolf Lukowsky olasz nyelven énekelt, Viva, musica mundi című többszólamú művével. Az énekkart gitáron kísérte Gallyas Vilmos és Hűber Dániel. A mohácsi gyerekek hamar a közönség kedvencévé váltak, amihez az is hozzájárult, hogy egyetlen gyermekkórusként vettünk részt a fesztiválon.

jesolo park mohacs 02 

Öröméneklés

A nem tervezett koncertek egyike a szállásunk melletti téren a főpróbából alakult, mert az arra sétáló helyi lakosok leültek és érdeklődve hallgatták végig, tapssal köszönték meg a dalokat. Egy győri kiránduló csoport vezetője arra kért, énekeljünk a közös vacsora után a Nember Hotel ebédlőjében. Pénteken este az étterem lépcsőjén „Lépcsőházi mini koncertet” adtunk a győri csoport örömére.

A második napon velencei kirándulással folytatódott a programunk. Velence, amely inkább színházi díszlet, mint valódi város, már évszázadok óta magával ragadja az idelátogatókat, ránk is nagy hatással volt. Nagy élményt nyújtott a hajókázás vaporettóval a tengeren, a gondolák ringatózása a kikötőben és a városban, a Sóhajok hídja, a Szent Márk tér óratornyai, harangjai és a fenséges Székesegyház elvarázsolta a gyermekeket. A hangulatos szűk kis olasz utcák közötti barangolás meghozta az éneklési kedvet és a velencei San Lio templomban spontán kis koncerttel próbáltuk ki a templom akusztikáját a betérők örömére. A templom gazdájától szentképeket kaptak ajándékba a gyerekek az éneklésükért. A velencei városnézés terjedelme a Rialto híd megtekintéséig tartott, ami jobb és bal partra szeli ketté a várost. A híd erős, elegáns márvány boltozattal íveli át a Canal Grandet.
A vasárnapi strandolás a homokos parton a szállodától pár lépésre a meleg hullámzó tengerben örök emlék marad a gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A kórus harmada most látta először a tengert. A szülők közül sokan gondolták úgy, ha a család egésze nem is, de legalább éneklő gyermekük jusson el Olaszországba. A strandolás után megkóstoltuk a kemencében sült eredeti olasz pizzát – nagyon finom volt!
A szervezőknek nagyon tetszett a mohácsi gyermekek éneklése és a programokhoz való lelkes hozzáállása, ezért a jövő évi III. Jesolói Kórus- és Táncfesztiválra már szóban előzetes meghívást kaptunk. Nagyon jó lenne jövőre is ott lenni!

A kórustagok nagyon megérdemelték ezeket a csodálatos napokat, hiszen a tanévnyitóktól (amire már a nyári szünetükben augusztus 23-tól jártak próbára) a tanévek zárásáig - legyen szó éneklésről, szolgálatról, versenyről vagy szereplésről - lehet rájuk számítani!

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

No events

Szent Vér Báta

pp mariagyudi kegyhely